Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Sysmän kiinteistöveroselvitys toteutettiin asiallisesti

Sysmän entinen rakennustarkastaja on kannanotoillaan Yle Lahden radiossa ja Hämeen uutisissa halunnut mustamaalata Sysmän kunnan hallintoa ja yhteistyökumppaneita. Hän on kyseenalaistanut kunnan toimintaa ilman tosiasiallisia perusteita.

Kyse on Sysmän kunnan viime vuonna teettämästä kiinteistöveroselvityksestä. Selvityksessä etsitään ristiriitaisia tietoja eri rekistereissä ja samalla selvitetään olemassa olevan rakennuskannan verovelvolliset neliöt.

Samalla löydetään myös luvattomat ja lupien suhteen epäselvät rakennukset.

Sysmän kiinteistöveroselvitys teettettiin ulkopuolisella konsultilla, mitä rakennustarkastaja on arvostellut.

Tuloksena kahden vuoden työstä oli epämääräinen nippu suttulappuja.

Sysmässä valittiin ostoselvitys muun muassa seuraavista syistä: Se ei aiheuta lisäkuormitusta rakennusvalvontaan ja toisekseen oman työn tarkastaminen ei ole soveliasta.

Kilpailua ja osaamista on markkinoilla riittävästi, kuten myös hyviä kokemuksia muista kunnista. Muilta kunnilta saatujen kokemusten perusteella ulkopuolisen tekemä selvitys tapahtuu sujuvasti ja luotettavasti lyhyessä ajassa.

Esimerkiksi Hartola on tehnyt selvitystä omana työnään kolme vuotta ja rahaa on kulunut 268 000 euroa. Tuloksena on kasa mappeja, joihin on käsin kirjoitettu mahdolliset puutteet. Nyt myös Hartolassa on kilpailutus käynnissä, jotta he saisivat hankkeen etenemään.

Jo edellisellä valtuustokaudella Sysmän kunnan talous- ja toimintasuunnitelmassa oli kirjaus kiinteistöveroselvityksen tekemisestä omana toimintana.

Asia ei ollut kuitenkaan edennyt teknisessä toimessa, vaan tuloksena kahden vuoden työstä oli epämääräinen nippu suttulappuja.

Tästä syystä kunnanhallitus katsoi asiakseen saada kaikki kiinteistönomistajat samalle viivalle verotuksessa, oli rakennukselle lupa tai ei.

Lisäksi oli tiedossa luvattomien rakennusten olemassaolo ja verottomien neliöiden olemassaolo.

Tämä aiheutti sen, ettei kiinteistöveron maksu ollut oikeudenmukaista ja tasapuolista kuntalaisten välillä.

Selvitystyöhön ryhdyttäessä tekninen toimi osallistettiin suunnitteluun sekä tarjouspyynnön ja toimeksiantosopimuksen sisällön määrittämiseen. Eri vaiheiden ja prosessien oikeellisuus ja laillisuus on varmistettu mm. kuntaliitosta ja lakiasiantuntijoilta.

Kiinteistöveroselvitystä tehtäessä on noudatettu lakeja ja säädöksiä sekä hyvää hallintotapaa huomioiden kuntalaisten oikeudenmukainen ja tasapuolinen verotuskohtelu. Kaikkia kiinteistönomistajia koskevat samat lait, lupamääräykset sekä verovelvollisuus. Kiinteistöveroselvityksen tekeminen ei ole ollut julkisen vallan käyttöä.

Teknisen toimen ja rakennusvalvonnan edustajien tehtävänä on ollut osallistua kiinteistöveroselvityksen ohjausryhmän työskentelyyn kunnanhallituksen nimeäminä asiantuntijoina.

Osallistuminen on ollut olematonta huolimatta siitä, että ohjausryhmän työskentely rajoittui virka-aikaan.

Selvitystyön tuotokset on siirretty asianmukaisesti eri viranomaisrekistereihin. Selvitystyön tulokset tulevat kiinteistön omistajalle verottajan lähettämän kiinteistöveroehdotuksen muodossa.

Kiinteistön omistajan tulee aina vuosittain tarkistaa saamansa kiinteistöveroehdotus ja tehdä siihen korjaukset ja lisätä puuttuvat tiedot.

Mikäli eroavuuksia vallitsevaan todelliseen tilanteeseen esiintyy, tulee hänen lähettää oikaisuehdotuksensa verottajalle, aivan samoin kuin tuloveroehdotuksessa.

Järvinen on Sysmän valtuuston puheenjohtaja (KOK) sekä kiinteistöveroselvityksen ohjausryhmän puheenjohtaja.

Koskinen on kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja (SDP) sekä kiinteistöveroselvityksen ohjausryhmän jäsen.

Esko Bruun on kunnanhallituksen jäsen (sit.) sekä kiinteistöveroselvityksen ohjausryhmän jäsen.