Lukijalta | Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä

Luin Etelä-Suomen Sanomien Näppis-palstalta 19.2. kaksi tekstiviestiä, jotka koskivat varusmiespalvelusta. Toisessa todettiin, että maailmankuvaa voi laajentaa muutenkin kuin varusmiespalvelulla ja toisessa ihmeteltiin, miten kolmannes nuorista miehistä jättää varusmiespalveluksen väliin.

Jäin oikein pohtimaan, että mistä kaikesta olisin jäänyt paitsi, jos olisin yli 40 vuotta sitten päättänyt jättää varusmiespalveluksen väliin sen sijaan, että päätin lähteä palvelukseen jopa vapaaehtoisena opiskelujen vuoksi.

Olin toki jo laajentanut maailmankuvaani opiskelemalla ammattiin useamman vuoden ja lisäksi suorittanut erilaisia harjoittelujaksoja.

Elämästäni olisi jäänyt paljon puuttumaan ilman varusmiespalvelusta.

Sain melkoisesti koulutusta monelle alalle, josta kiitos ammattitaitoiselle kantahenkilökunnalle, unohtamatta myöskään varuskuntien keittiöhenkilökuntaa, kun olin Rauk:n päättymisen jälkeen pari kuukautta komennettuna keittiölle, jonka aikana pääsin tutustumaan suurtalouskeittiön toimintaan eri osa-alueilla.

Tuskin olisin muuten edes tullut ajatelleeksi tällaisenkin koulutuksen hankkimista elämässäni.

Sain myös varusmiespalveluksen aikana johtajakoulutusta, josta on ollut hyötyä myöhemmin työelämässä. Melkoinen etuoikeus nuorelle päästä sellaiseenkin opetukseen!

Saimme myös koulutusta ampuma- ja räjähdekoulutuksen lisäksi moneen muuhun, kuten ensiapuun. Erilaiset komennustehtävät antoivat melkoisesti kokemusta monenlaiseen tehtävään, kun pääsimme suorittamaan varusmiehinä varsin erikoisiakin työtehtäviä, joihin Puolustusvoimat tarjosivat varusmiehiä avuksi.

Tuskin muuten olisin elämässäni päässyt koskaan työtehtäviin, mihin pääsin varusmiesaikana.

Sain myös ystävyyssuhteita, jotka ovat kantaneet tähän asti elämässäni. Verkostoiduin sitäkin kautta monella lailla. Olivathan nämä varusmieskaverit jokaisesta yhteiskuntaluokasta, rikkaus sinänsä.

Ensimmäinen varusmieskaverini, jonka tapasin Helsingin rautatieasemalla oli lahtelainen Veikko Juutilainen. Olimme matkalla Santahaminaan ja ihmettelimme miten tästä sinne päästään. Siitä alkoi ystävyytemme, kun sitten päädyimme samaan tupaan.

Olen tavannut vielä vuosien jälkeen kantahenkilökuntaakin varusmieskavereiden lisäksi ja on muisteltu menneitä vuosia.

Oma lukunsa ovat sitten reservin kertausharjoitukset, niistäkin olisin jäänyt paitsi, jos en olisi suorittanut aikanaan varusmiespalvelusta. Kertausharjoituksissa olen saanut monenlaista koulutusta ja saanut tutustua uuteen kalustoon sekä päässyt testaamaan uusia varusteita. Kertausharjoitukset ovat olleet sellainen juttu, että niitä en missään nimessä haluaisi jättää pois elämästäni kokemuksena!

Kaikkiaan pohdinnoissani tulin siihen tulokseen, että paljon olisi jäänyt puuttumaan kokemuksia ja koulutusta elämästäni, jos olisin jättänyt varusmiespalveluksen väliin, joten voin kyllä suositella sitä kaikille nuorille laajentamaan maailmankuvaa!