Ilkka Kuosmasen Esalainen: ”Ladulla tavataan”, sanoi hiihtoneuvos vesisateessa

Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Olin ehkä odottanut enemmän epätoivoa. Onhan pohjattoman traagista järjestää juhla uusille hiihtoneuvoksille, kun ulkona losottaa vettä, ja lumesta ei ole tietoakaan.

Onneksi erehdyin. Finlandia-hiihdon viime perjantaina järjestämästä pienimuotoisesta juhlatilaisuudesta muodostui lämminhenkinen ja positiivinenkin tapaaminen. Meitä tuoreita hiihtoneuvoksia oli saapunut kakkukahveille Lahden messukeskukseen kolmisenkymmentä.

Kyseisen arvonimen saadakseen pitää hiihtää Finlandia-hiihdon pitkä matka 15 kertaa. Vaikka tuskin kukaan hiihtää tosissaan tällaisten tunnustusten perässä, tuntui yllättävän mukavalta saada kouraansa diplomi, jossa lukee, että on ”osoittanut suomalaista hiihtäjähenkeä”. Joku vääräleuka arveli, että enemmän tällaista titteliä varten joutuu hikeä vuodattamaan kuin vuorineuvoksen arvoon. En tiedä, puhuiko hän kokemuksesta. Ladulla kaikki ovat joka tapauksessa tasa-arvoisia, arvonimistä riippumatta.

Finlandia-hiihdon 45-vuotias historia on tuottanut lähes 2 600 hiihtoneuvosta. Hiihtoneuvosjuhlassa on todennäköisesti aiemmin spekuloitu tulevan hiihdon voitelua ja ehkä harmiteltu kehnoa kuntoa. Nyt puhe koski tietysti sitä, mistä on puutetta eli lunta. Siitä on riittänyt polemiikkia laajemmaltikin, sillä Finlandia-hiihto ei ole ainoa talvitapahtuma, joka on jouduttu tänä vuonna perumaan. Jopa Oulun Tervahiihto joutui nostamaan porkat pystyyn.

Lumipula ajaa ihmiset luoviin ratkaisuihin. Iltalehti raportoi viime perjantaina, että Pöytyällä lapset ovat hiihtäneet hymyssä suin paljaalla pururadalla. Pito hakekatteella on tietysti erinomainen ja luistokin kuulemma aivan riittävä, ainakin jos maanpinta sattuu olemaan kuurassa.

Myös Helsingin Sanomat viritteli viime viikolla laajassa artikkelissaan keskustelua hiihtourheilun tulevaisuudesta. Jostain kolosta oli kaivettu itse hiihtolegenda Immo Kuutsa kommentoimaan asiaa. Kuutsa arveli, että hiihto saattaa muuttua kesälajiksi. Samalla hän harmitteli sitä, että Suomessa ei ole tehty tarpeeksi rullahiihdon mahdollistamiseksi. Rullahiihto yleisillä väylillä on vaarallista, koska rullasuksissa ei ainakaan toistaiseksi ole jarruja. Ehkä Iitin KymiRingille voisi hiljaisina aikoina päästää hiihtäjiä?

Itse olen keskustellut maastohiihdon tulevaisuudesta satunnaisten ihmisten kanssa esimerkiksi uimahallien saunoissa. Hyvin usein lauteilta tuntuu löytyvän murahtelija, joka huomauttaa, kuinka luonnotonta on lumettaa latupohjia: jos ei ole kelejä, ei pidä voida hiihtää. Hauskaa on tietysti se, että tällaiset kansantietäjät eivät yleensä näe minkäänlaista ristiriitaa siinä, että Suomessa voi uida lämmitetyissä vesissä ympäri vuoden, pelata talvella jalkapalloa lämmitetyillä ulkokentillä ja jääkiekkoa keskellä kesää keinojäällä sisätiloissa. Tai siinä, että laskettelukeskusten bisnes on jo pitkään perustunut keinotekoisen ja/tai varastoidun lumen varaan.

Hiihtoneuvoksen titteli velvoittaa asettamaan asioita perspektiiviin. Vaikka tämä hiihtotalvi taitaa olla menetetty, tulee uusia talvia, hyviä ja huonompia. Siksi hiihtoneuvosjuhla loppui luottavaisilla mielin ”ladulla tavataan”-toivotukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 6. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 7. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 8. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 9. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 10. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 11. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 12. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 13. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 14. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 15. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.