Pääkirjoitus: Presidenttiä ei enää pidä valita poikkeuslailla ilman vakavaa kriisiä

Presidentti Sauli Niinistö itse ei ole osoittanut merkkiäkään siitä, että hän haluaisi jatkaa tehtävässään poikkeuslain turvin. Jussi Nukari / Lehtikuva

Kun istuvan presidentin suosio lähentelee pohjoiskorealaisia lukemia, on täysin johdonmukaista, että moni kansalainen olisi valmis jatkamaan pitämään hänet tehtävässään jopa poikkeuslain turvin.

Näin näyttää olevan myös tämän päivän Suomessa. Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan runsas neljäsosa suomalaisista haluaa eduskunnan säätävän poikkeuslain, jotta Sauli Niinistö voisi jatkaa tasavallan presidenttinä senkin jälkeen, kun perustuslain sallimat kaksi peräkkäistä toimikautta täyttyvät talvella 2024.

Toki tätä mieltä olevat edustivat selvää vähemmistöä MT:n gallupissa. Paljon useampi oli täysin päinvastaista mieltä, mikä on demokratian näkökulmasta huojentava tieto. Huolestuttavalta silti kuulostaa, että peräti neljännes suomalaisista on valmis viittaamaan kintaalla nykyiselle perustuslaillemme vain saadakseen nähdä suosikkinsa presidenttinä hamaan tulevaisuuteen.

Monelta lienee jo päässyt unohtumaan, miksi perustuslakiamme aikanaan korjattiin presidentin valtaoikeuksia koskevilta osiltaan. Niin tehtiin muun muassa sen varmistamiseksi, etteivät toimikaudet pääse jatkossa venymään yhtä ylipitkiksi kuin Urho Kekkosen kaudella 1956–81.

Kekkosen valinta poikkeuslailla oli demokratiamme synkimpiä hetkiä.

Kekkosen aikana presidentin toimikausille ei ollut enimmäismäärää. Neljästi Kekkonen tuli valituksi normaaliin tapaan vaaleissa, mutta kerran myös poikkeuslain turvin. Eduskunnan päätös talvella 1973 oli demokratiamme synkimpiä hetkiä, jonka ei soisi koskaan toistuvan.

Totta on, että presidenttejämme oli valittu poikkeavalla menettelyllä aiemminkin, sota-aikana ja sitä seuranneina vaaran vuosina. 1970-luvulle tultaessa yhteiskunnalliset olot maassamme olivat kuitenkin jo vakiintuneet. Ilman suurta sisäistä tai ulkoista kriisiä poikkeuslaille ei olisi pitänyt olla pienintäkään tarvetta. Silti eduskunnan suuri enemmistö taipui siihen vain mielistelläkseen Kekkosta, joka oli tehnyt itsestään korvaamattoman.

Tänä päivänä yhteiskunnalliset instituutiomme toimivat vielä vakaammin kuin suomettuneisuuden leimaamalla 1970-luvulla, eikä vakavia uhkia ole näköpiirissä. Presidentti Niinistöä ja hänen tapaansa hoitaa tehtäväänsä arvostetaan laajasti, mutta korvaamattomana häntä tuskin pitävät edes kaikki kovimmat kannattajat. Eikä Niinistö ole itse osoittanut merkkiäkään siitä, että hän haluaisi jatkaa presidenttinä kauemmin kuin perustuslaki sallii. Siksi kysymys hänen valtakautensa venyttämisestä poikkeuslailla on tässä vaiheessa puhtaasti teoreettinen. Ja sellaisena se on syytä myös pitää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.