Lukijalta: Ikävä vanhaa posteljoonia

Leena Sorvali

Toimittaja Päivi Piirainen kaipaili Esalainen-palstalla 19.2. aikoja, jolloin posti vielä kulki.

Niin kaipailen minäkin. Tässä vielä pari esimerkkiä postin kulusta omalla kohdallani.

Lähetin ison paketin pääkaupunkiseudulle. Parin viikon päästä sain ilmoituksen, että paketti oli palautettu ja minun pitäisi hakea se pois postin palvelupisteestä.

Soitin huolissani vastaanottajalle, että mitä hänelle on tapahtunut, kun paketti tuli takaisin. Ei hänelle ollut tapahtunut mitään, olikin ihmetellyt, miksei lähetystä alkanut kuulua.

Ei muuta kuin paketti uudelleen matkaan postin kustannuksella.

Postin palvelupisteessä selvisi, että siellä oli näpytelty väärä puhelinnumero, mutta osoite oli oikea. Ihmettelin, miksei vastaanottajalle voinut lähettää lappua noudettavasta paketista kuten ennen.

Ei muuta kuin paketti uudelleen matkaan postin kustannuksella.

Toinen tapaus: lähetin arvokkaita design-laseja Jyväskylään. Käärin lasit moneen kertaan kuplamuoviin ja pakkasin sanomalehtien kanssa postin laatikkoon niin tiiviisti, etteivät varmasti pääse liikkumaan.

Muutaman päivän päästä vastaanottaja lähetti kuvan: kolme lasia oli rikkoutunut.

Vastaanottaja teki vahinkoilmoituksen, jonka tekeminen sekin oli tehty mahdollisimman vaikeaksi.

Muutaman viikon päästä tuli postin vastaus:

”Emme hyväksy esittämäänne korvausvaatimusta lähetyksen vahingoittumisesta, koska lähetystä ei ollut lähetetty pakettina käyttäen Erilliskäsiteltävä-lisäpalvelua."

"Tavoitteemme on toimittaa lähetykset oikeaan aikaan ehjänä perille. Nopeat toimitusajat edellyttävät koneellista käsittelyä. Sisältö on pakattava niin, että se kestää koneellisen käsittelyn. Lähetyksen voi ohjata erilliskäsittelyyn lisäpalvelulla."

"Toimitusehtojemme mukaan lähettäjä vastaa siitä, että lähetys on postitettu sisällön edellyttämällä tavalla. Erilliskäsittelyn vaativan lähetyksen voi kukin lähettäjäasiakas omalla riskillään lähettää.”

Sen enempää minä kuin vastaanottaja emme olleet kuulleetkaan tällaisesta Erilliskäsiteltävä-lisäpalvelusta, sen hinnasta puhumattakaan.

Kävin Postin infosivuillakin etsimässä ohjeita, mutta tällaista tietoa en löytänyt.

Mielestäni Postin velvollisuus on ilmoittaa selkeästi, miten voi varmistaa lähetyksen perille menon vahingoittumatta.

Eikä tämä ollut minullekaan ensimmäinen kerta. Jo aiemmin yksi hyvin pakkaamistani lautasista oli rikkoutunut lähetyksen aikana. Silloinkin minun tappiokseni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 4. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 5. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 6. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 7. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 8. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 9. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 10. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 11. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 12. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 13. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 14. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 15. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.