Lukijalta: Loppu Lahden ”kaverikapitalismille”!

Petri Alastalo

Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 12.03.2018, että Lahden johtamisjärjestelmä muutetaan pormestarijärjestelmäksi seuraavan vaalikauden alusta eli 1.6.2021.

Puolueet eivät näillä näkymin nimeä vaaleihin virallisia pormestariehdokkaita. Täten äänestäjä ei voi suoraan vaikuttaa tulevaan pormestarin valintaan!

Massiivinen ja aggressiivinen kaupunkilaisten närkästys vaatii ryhtymistä sanoista tekoihin.

Pormestarimalliin siirtyminen Lahdessa aiheuttaa huomattavaa kasvua hallinnollisiin kuluihin tuomatta mitään lisäarvoa, jolla voitaisiin vähentää reaalielämässä olevia vuosia jatkuneita yhä kasvavia ongelmia työttömyyden, vanhustenhoidon, lapsiperheiden, terveydenhuollon, päihdeongelman ja koululaisten osalta.

Lahti on erittäin velkaantunut, eikä taloudelliseen tilanteeseen ole yksiselitteistä ratkaisua.

Pormestarimalli keskittää valtaa ei-ammattilaisille eli pois virkavastuussa olevilta, mikä elitisoi päätöksentekoa. Neljän vuoden välein vaihtuva pormestari luo katkonaista ja lyhytnäköistä hallintaa, pitkäjänteinen suunnittelu kärsii.

Riskinä korruptio ja hyväveli/sisar-verkostot! Jopa valtakunnallisesti presidenttimme on ollut huolissaan näistä sopiva/pätevä henkilövalinnoista!

Päättäjät ovat tukeutuneet epärealistisiin kasvuodotuksiin ja kalliisiin hankintoihin. Ne eivät ole tuoneet lisäarvoa eivätkä yritysten investointeja. Asukaskasvu on elänyt uussuomalaisten varassa, jotka elävät tulosiirroin.

Löytyykö valtuuston jäsenistä osaavampi pormestari kuin nykyinen kaupunginjohtaja?

Ranta-Kartanon kaavan ajoilta, yli vuosikymmen, on puhuttu keskustan elävöittämisestä, kasvamisesta, viihtyisyydestä – tuloksetta.

Väkisin tuodaan sata miljoonaa euroa maksava kerran haudattu Vuoksenkadun tunnelihanke päätettäväksi.

Lahtea johtaa jo tällä hetkellä pääasiassa pieni eliitti, lähinnä sos.dem. ja kok. puolueista muodostunut ydinpiiri. Pienillä puolueilla ei ole kuin lakeijan rooli, odottaen armonpaloja lautakunta- ym. paikoista.

Demokratiaa halveksiva ryhmäpäätös ko. äänestyksessä kertoi sos.dem. osalta, ettei saa ääntänsä kuuluviin. Tästä päätöksestä johtuen on osa valtuutetuista jättänyt valtuustoaloitteen pormestarimallin kumoamiseksi.

Nykyisistä valtuuston jäsenistäkö löytyisi pätevämpi ja osaavampi pormestari kuin nykyinen kaupunginjohtaja? Entä säikytetyt hiljaisemmat valtuustonjäsenet, jotka vanhan ruunan lailla nyökkivät sinnepäin, jonne käsketään.

Lahti on leikkaamassa rahoitusta päiväkodeista, peruskoulutuksesta, terveydenhoidosta, omaishoitajilta.

Miksi näille elintärkeille ryhmille ei riitä varoja, mutta vastaavasti ”kaverikapitalismille” kylläkin?

Green City- ja Kymi Ring -hankkeet osoittivat tämän. Jo pelkkä Green Cityn henkilövalinta ilmensi, kuinka epädemokratia vallitsee kaupungissa, puhumattakaan Aleksi Mäntylän (vihr.) sekoilut kisastadionin rakennushankkeessa.

Lahti on siirtänyt sote-vastuun Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle, jolloin suli melkein puolet kaupungista. Jäljelle jäivät opetus-, liikunta-, tekninen-, rakennus- ja kulttuuritoimet.

Nyt jos koskaan on alettava karsia hallintojen yläportaasta turhia paperinpyörittäjiä, niitinpoistajia!

Siirtykäämme puheiden ja kirjoituksien jälkeen käytännön toimeen allekirjoittamalla kunnallisaloite osoitteessa: kuntalaisaloite.fi/ ”Loppu Lahden pormestarille”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.