Lukijalta: Loppu Lahden ”kaverikapitalismille”!

Petri Alastalo

Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 12.03.2018, että Lahden johtamisjärjestelmä muutetaan pormestarijärjestelmäksi seuraavan vaalikauden alusta eli 1.6.2021.

Puolueet eivät näillä näkymin nimeä vaaleihin virallisia pormestariehdokkaita. Täten äänestäjä ei voi suoraan vaikuttaa tulevaan pormestarin valintaan!

Massiivinen ja aggressiivinen kaupunkilaisten närkästys vaatii ryhtymistä sanoista tekoihin.

Pormestarimalliin siirtyminen Lahdessa aiheuttaa huomattavaa kasvua hallinnollisiin kuluihin tuomatta mitään lisäarvoa, jolla voitaisiin vähentää reaalielämässä olevia vuosia jatkuneita yhä kasvavia ongelmia työttömyyden, vanhustenhoidon, lapsiperheiden, terveydenhuollon, päihdeongelman ja koululaisten osalta.

Lahti on erittäin velkaantunut, eikä taloudelliseen tilanteeseen ole yksiselitteistä ratkaisua.

Pormestarimalli keskittää valtaa ei-ammattilaisille eli pois virkavastuussa olevilta, mikä elitisoi päätöksentekoa. Neljän vuoden välein vaihtuva pormestari luo katkonaista ja lyhytnäköistä hallintaa, pitkäjänteinen suunnittelu kärsii.

Riskinä korruptio ja hyväveli/sisar-verkostot! Jopa valtakunnallisesti presidenttimme on ollut huolissaan näistä sopiva/pätevä henkilövalinnoista!

Päättäjät ovat tukeutuneet epärealistisiin kasvuodotuksiin ja kalliisiin hankintoihin. Ne eivät ole tuoneet lisäarvoa eivätkä yritysten investointeja. Asukaskasvu on elänyt uussuomalaisten varassa, jotka elävät tulosiirroin.

Löytyykö valtuuston jäsenistä osaavampi pormestari kuin nykyinen kaupunginjohtaja?

Ranta-Kartanon kaavan ajoilta, yli vuosikymmen, on puhuttu keskustan elävöittämisestä, kasvamisesta, viihtyisyydestä – tuloksetta.

Väkisin tuodaan sata miljoonaa euroa maksava kerran haudattu Vuoksenkadun tunnelihanke päätettäväksi.

Lahtea johtaa jo tällä hetkellä pääasiassa pieni eliitti, lähinnä sos.dem. ja kok. puolueista muodostunut ydinpiiri. Pienillä puolueilla ei ole kuin lakeijan rooli, odottaen armonpaloja lautakunta- ym. paikoista.

Demokratiaa halveksiva ryhmäpäätös ko. äänestyksessä kertoi sos.dem. osalta, ettei saa ääntänsä kuuluviin. Tästä päätöksestä johtuen on osa valtuutetuista jättänyt valtuustoaloitteen pormestarimallin kumoamiseksi.

Nykyisistä valtuuston jäsenistäkö löytyisi pätevämpi ja osaavampi pormestari kuin nykyinen kaupunginjohtaja? Entä säikytetyt hiljaisemmat valtuustonjäsenet, jotka vanhan ruunan lailla nyökkivät sinnepäin, jonne käsketään.

Lahti on leikkaamassa rahoitusta päiväkodeista, peruskoulutuksesta, terveydenhoidosta, omaishoitajilta.

Miksi näille elintärkeille ryhmille ei riitä varoja, mutta vastaavasti ”kaverikapitalismille” kylläkin?

Green City- ja Kymi Ring -hankkeet osoittivat tämän. Jo pelkkä Green Cityn henkilövalinta ilmensi, kuinka epädemokratia vallitsee kaupungissa, puhumattakaan Aleksi Mäntylän (vihr.) sekoilut kisastadionin rakennushankkeessa.

Lahti on siirtänyt sote-vastuun Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle, jolloin suli melkein puolet kaupungista. Jäljelle jäivät opetus-, liikunta-, tekninen-, rakennus- ja kulttuuritoimet.

Nyt jos koskaan on alettava karsia hallintojen yläportaasta turhia paperinpyörittäjiä, niitinpoistajia!

Siirtykäämme puheiden ja kirjoituksien jälkeen käytännön toimeen allekirjoittamalla kunnallisaloite osoitteessa: kuntalaisaloite.fi/ ”Loppu Lahden pormestarille”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
  2. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
  3. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
  4. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
  5. Kysymys ja vastaus: Voiko itse tehtäviin punkkitesteihin luottaa?
  6. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
  7. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
  8. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
  9. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
  10. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
  11. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
  12. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
  13. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin- lue yön uutiskooste
  14. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan
  15. Pääkirjoitus: Rasismi on kansainväistyvässä Suomessa vakava ongelma

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.