Pääkirjoitus: Ylivelkaantumisen hillitsemiseksi ehdotettu kolmea keinoa

Asuntoa ostettaessa punnitaan lainanhakijan koko velkamäärä, jos uudet ehdotukset hyväksytään. Kamppila Pirjo

Hallitus pyrkii löytämään keinoja kansalaisten ylivelkaantumisen estämiseksi. Suomalaisten velkaantumisaste on kasvanut 20 vuodessa reilusta 60 prosentista lähes 130 prosenttiin. Kasvu johtuu ennen kaikkea asuntolainojen ja taloyhtiölainojen määrän kasvusta. Velkaantumisaste tarkoittaa kotitalouksien velan suhdetta vuosittaisiin tuloihin.

Valtiovarainministeriön työryhmä on esittänyt, että velkaantumisen hillitsemiseksi asetettaisiin katto kotitalouksien kaikille luotoille, asuntolainojen takaisinmaksu rajattaisiin 25 vuoteen ja taloyhtiölainoja maltillistettaisiin. Näitä kaikkia keinoja pyritään saamaan eteenpäin ja hallituksen on määrä päättää niistä kevätkaudella. Eduskunnalle lakiesitys tulisi vuoden päästä.

Kotitalouksien kaikkien luottojen määrä saisi olla ehdotuksen mukaan enintään 4,5-kertainen vuotuisiin bruttotuloihin nähden. Asuntolainaa ei nytkään saa rajattomasti, mutta jatkossa otettaisiin huomioon myös kotitalouksien muut lainat sekä osuus taloyhtiölainoista.

Taloyhtiölainojen osuus kotitalouksien kokonaisvelasta on viime vuosina kasvanut eniten. Yhtiölainat ovat monille ainoa keino päästä kiinni uusiin asuntoihin, mutta niissä on velkaantumisen lisäksi myös muita riskejä. Jos esimerkiksi joku yhtiön osakkaista ei kykene hoitamaan osuuttaan talousyhtiölainasta, sen maksaminen kaatuu muiden osakkaiden niskaan.

Ylivelkaantumista ehkäisevät keinot ovat varmasti tarpeellisia, mutta harkinnanvara niissäkin voisi olla.

Pankit puolestaan myyvät asuntolainojen kylkeen vakuutuksia, joilla voi varmistaa velanmaksua myös yllättävissä tilanteissa, mutta ne ovat kalliita ja pidentävät laina-aikoja entisestään.

Kotitalouksien kokonaisvelkaa pystytään tulevaisuudessa seuraamaan positiivisen luottorekisterin avulla. Hallitus on jo päättänyt luottorekisterin perustamisesta. Se kokoaa velallisen kaikki velkatiedot samaan paikkaan.

Maakunnissa asuminen auttaa säästämään ja sijoittamaan

Myös finanssiala on toivonut riittävää tiedonsaantia kokonaisluottomääristä, mutta kantaa toisaalta myös huolta siitä, ettei rahahanoja vedetä liian tiukalle. Sen mukaan velkarahan saannin vaikeutuminen saattaa hidastaa talouden kehitystä eikä se nykyisessä taloustilanteessa pidä velkakattoa tarpeellisena.

Ylivelkaantumista ehkäisevät keinot ovat varmasti tarpeellisia, mutta jonkinlainen harkinnanvaraa niissäkin voisi olla. Rajoitukset vaikuttanevat eniten alueilla, joissa asunnot ovat myös tulotasoon nähden keskimääräistä selvästi kalliimpia kuin muualla maassa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut