Milja Kungaksen Esalainen: Muista huomata vieruskaverisi tänäänkin

Milja Kungas

Päiväkodissa järjestettiin ystävänpäivänä vanhempien aamiainen. Puuron, kahvin ja muiden tarjottavien ohella päiväkodin oma keittäjä oli leiponut aamuksi sydämenmuotoisia sämpylöitä. Ele ilahdutti tavattoman paljon, sillä totta kai sydänsämpylät maistuvat paljon paremmilta kuin ihan tavalliset pyöreät – niin paljon rakkautta sydämiin oli leivottu mukaan.

Ystävänpäivänä yllätti myös eräs työystäväni. Hän nosti pöydälleni ihanan, kesältä tuoksuvan hortensian ja kauniin ajatuksen sisältävän kortin. Lahjaan kuului myös kassi, joka oli täynnä hauskoja juttuja kuopukseni ja minun parin päivän sairaalareissua varten. ”Tekemistä, ettei käy aika pitkäksi”, olivat lahjan saatesanat. Liikutuin. Tällaisiakin ihmisiä siis on yhä.

Toinen liikuttuminen tapahtui sitten muutamaa päivää myöhemmin, kun toinen ystäväni tuli moikkaamaan lasta ja minua sairaalahotellille, niin ikään lahjakassin kera. Tällaisia ihmisiä on siis enemmänkin.

Ja monenlaisia tsemppi- ja välittämisviestejä tuli muiltakin. Jotenkin olen onnistunut ympäröimään itseni ihanilla ihmisillä.

Monista tuollainen ystävänpäivän kaltainen teemapäivä tuntuu amerikkalaiselta hapatukselta.

Tosin monessa maassahan sitä juhlitaan rakastavaisten päivänä. Meillä kylmässä pohjolassa sellaista rakkaus-rakkautta on pantu tässä sivummalle ja päätetty keskittyä ystävyys-rakkauteen. Kumpikin on varmasti ihan yhtä tärkeä eikä sulje toistaan pois.

Jos unohtaa ystävänpäivästä hörhellyksen ja päälle liimatun kaupallisuuden, päivä muistuttaa meitä äärimmäisen tärkeistä asioista: ystävyydestä, välittämisestä, rakkaudesta, toisen ihmisen huomioimisesta. Näitä taitoja emme voi opetella ja opettaa koskaan liikaa.

Lahtelainen Meeri Weckroth kertoi hellyttävän tarinan rakkaan nenäkuvan takaa – "Mies kiittää päivittäin avioliitostamme"

Tiedättehän tunteen, kun joku sanoo sinulle tai sinusta jotakin kivaa? Se voi olla ohimennen heitetty "onpa sinulla kauniisti hiukset tänään" tai "teit tosi hyvää työtä eilen". Joku siis kehuu jotakin sinussa tai kiittää sinua jostakin. Sitäkään me emme varmasti voi tehdä toisillemme liikaa. Ainakin itse haluaisin muistaa jakaa kehuja ja kiitoksia paljon useammin ja enemmän kuin nyt teen.

Samalla voisimme harjoitella myös kehujen vastaanottamista. Kun joku sanoo sinusta jotakin kaunista, ota se vastaan. Helposti nimittäin alamme vähätellä, joko tosissamme tai vain, koska niin kuuluu tehdä: "ai, ihan nopeasti roiskaisin ponnarin aamulla", "no ei se nyt ollut mitään, kuka vain olisi osannut sen".

Jos sinua kehutaan, riittää kun sanot: kiitos.

Ihminen tarvitsee toista ihmistä, on kyse sitten perheestä, ystävistä, työkavereista, naapureista, kummilapsesta tai parturista. Ihmisellä on tarve tuntea yhteyttä muihin.

Monin tutkimuksin on todennettu, että sosiaalisen ympäristön ja ihmissuhteiden merkitys terveydelle on suuri. Duodecimin artikkelin mukaan "Muilta ihmisiltä saatu tuki edistää terveyttä, suojaa sairauksilta ja parantaa toipumismahdollisuuksia niillä, jotka jo ovat sairastuneet."

Läheisyys ja ihmissuhteet ovat esimerkiksi yksi aivoterveyden perusta. Myös toisen ihmisen kosketus hellii aivoja. Sama vaikutus lienee hyväksyvällä katseella ja kauniilla sanoilla.

Asiantuntijat vinkkaavat: Näin elvytät vanhan ja hiipuneen ystävyyssuhteen – "Esteenä on sekin, että olemme noloina, häpeissämme tai pahoillamme siitä, että olemme jättäneet ystävän paitsioon"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.