Hanna Myyrän Esalainen: Onneksi Salppurin kisoja ei jouduta perumaan, vaikka olosuhteet ovat omituiset

Hanna Myyrä

Hanna Myyrä

Salpausselän kisat ovat monille lahtelaisille yksi talven kohokohtia. Tänä vuonna ei talvea näyttäisi tulevan lainkaan, mutta kohokohta voidaan onneksi järjestää. Finlandia-hiihdolle kävi kehnommin.

Kiitos kuuluu niille, jotka ovat varastoineet ja tykittäneet lunta mäkien ja kilpalatujen ylläpitämiseksi tällaisen lumettoman talven varalta. Vaikka en latuja kuluta, maksan mielelläni hieman veroja siitäkin, että hiihtäjille on voitu järjestää edes pientä helpotusta ja että kisat voidaan pitää.

Salppurin kisoihin liittyy päijäthämäläisille paljon muistoja lapsuudesta saakka. Mieleen nousevat ainakin kuuma kaakao, paperipussista syödyt nahkeat ranskalaiset, kisamakkara ja Lahti by night -kappale, joka on ollut olennainen osa kisatunnelmaa.

Lapsena ja nuorena Salppurin kisoihin mentiin halvalla, muistaakseni 10 markan hintaisella koululaislipulla ja kisapaikalla viihdyttiin monta päivää. Kisojen jälkeen oli naama päivettynyt, koska kisoissa paistoi aina aurinko. Mitä nyt joskus suurmäen kisa jouduttiin perumaan kovan tuulen vuoksi.

Kisojen huipennus on ollut monille iltamäen joukkuekisa ja sitä seurannut ilotulitus, joka on ollut pääsääntöisesti vuoden komein. Äänimaisemaan on kuulunut monenlaista musiikkia, toppahanskojen töminää ja kannustushuutoja. Ennen oli tapana hurrata kaikille urheilijoille, ei vain omille, saati, että kenellekään olisi buuattu.

Salpausselän kisojen valmistelu alkaa maanantaina – latuja suljetaan kuntoliikkujilta

Iltamäestä kotiin paluusta ovat jääneet mieleen kevättalven merkit. Kadun reunusten hanget saavat päivällä auringossa pitsireunuksen ja illan mittaan sulamisvedet jäätyvät jalkakäytäville. Ne ovat aina tuoneet kisat mieleen. Tänä vuonna ne jäävät näkemättä, koska kinoksia ei ole. On se omituista.

Jossakin vaiheessa teini-iän kynnyksellä kisaohjelmaan kuului myös nimikirjoitusten metsästystä kisapaikalla ja kaupungin hotellien liepeillä. Ainakin Toni Innauerin nimmarin sain hankittua. Ehkä nykyään ei jahdata nimikirjoituksia vaan yhteiskuvaan pääsyä tunnetun urheilijan kanssa.

Kisaorganisaatiossa olen ollut mukana kerran: vuoden 1978 MM-kisoissa talkooporukassa. Toki kyse ei ollut suoraan Salpausselän kisoista, mutta paikka oli sama. Myin kuumaa kaakaota sinivalkoisessa toppa-asussa.

Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?

Kun oma jälkikasvu otti ensimmäisiä kertoja tuntumaa iltamäen tunnelmaan, tuli vaikutelma, että olimme yksi harvoista porukoista selvin päin. Kisaperinteet olivat ehtineet jossakin välissä muuttua tavalla, joka ei ollut pelkästään positiivinen. Lämmikkeet ymmärrän, mutta rajumman juhlinnan voisi jättää after ski -osioon.

Vaikka Salpausselän kisat eivät ole aivan samanlainen koko kansan tapahtuma kuin aiemmin, se on Lahden vetovoimaisin ja tunnetuin tapahtuma edelleen. Toivottavasti kisat ja sen parhaat perinteet jatkuvat, koska Lahti on ollut kisojen aikaan aina vilkkaimmillaan ja kansainvälisimmillään.

Pelkästään keskustassa käyvä voi aistia kisatunnelmaa, kun ympärillä on vieraiden maiden lippuja ja ulkoiluvaatteisiin tälläytynyttä yleisöä. Siitähän se tunnelma kisapaikallakin rakentuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 2. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 3. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 4. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 5. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 6. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 7. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 8. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä
 9. Hämeen poliisi: Koronavirusepidemia näkyy kotihälytyksissä, perheväkivallan lisääntymisestä on jo merkkejä
 10. ESS:n uusi juttusarja äänikirjoista alkaa - ensimmäisessä osassa perinteinen mies ja liberaali nainen ovat avioliiton raunioilla
 11. Poikkeustila iskee urheiluseuroihin – "Varainhankinta ja yhteistyökumppaneiden saaminen on tässä tilanteessa tosi vaikeaa"
 12. Mitkä Päijät-Hämeen ravintolat myyvät nyt aterioita ruoan noutajille tai kotiinkuljetuksella? Keräämme listaa, kerro meille ravintolastasi
 13. Lahden Lähimmäispalvelu perustaa verkkoon Korvikekerhon paikkaamaan kaupunginosakerhojen toimintaa
 14. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 15. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.