Pääkirjoitus: Maakunnissa ei ole varaa jähmettyä odottamaan sote-uudistusta

Maakunnalliset sote-kuntayhtymät eivät kärsi kovista säästöpaineista vain Päijät-Hämeessä vaan kautta maan. Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei ole valtavine talousongelmineen yksin maamme parinkymmenen maakunnallisen sote-kuntayhtymän joukossa. Uutissuomalaisen kyselyn mukaan peräti 16 maakunnallista sote-toimijaa hakee parhaillaankin toiminnoistaan säästöjä yhteensä yli 210 miljoonan euron edestä.

Koska suurin osa menoista on palkkakustannuksia, yli puolet sote-yhtymistä on hiljattain käynyt tai käy parhaillaan yt-neuvotteluja. Henkilötyövuosia on karsittu toista tuhatta, ja suoria irtisanomisiakin on nähty kolmattasataa.

Hurja 210 miljoonan euron säästötavoite maakuntatason sote-toimijoilla – väkeä vähennetty yt-neuvotteluissa ainakin 1 100 henkilötyövuotta

Toistaiseksi irtisanomiset on kyetty kohdistamaan pääosin hallintoon. Niin sanottuja tekeviä käsiä, esimerkiksi lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia ja sosiaalityöntekijöitä, on ymmärrettävästi pyritty varjelemaan irtisanomisilta, koska heistä on muutenkin kova pula.

Säästötavoitteet juontavat kautta maan sote-yhtymien omistajakuntien omista vakavista talousongelmista. Viime vuosi oli yksi heikoimmista kuntatalouden pitkässä historiassa. Samaan aikaan sote-palvelujen kysyntä on jatkuvassa kasvussa väestön ikääntyessä. Vaikea yhtälö on alkanut käydä yhä vakavammin kuntien voimille, kun tilanteen pelastajaksi tai ainakin vakauttajaksi toivottu valtakunnallinen sote-uudistuskin antaa yhä odottaa itseään.

Kuntien ja yhtymien on toimittava tässä ja nyt.

On päivänselvää, ettei kaikkien vaikeimmassa tilanteessa olevilla kunnilla ja niiden ylläpitämillä sote-yhtymillä ole enää aikaa eikä varaa jähmettyä varttumaan, mahtaako sote-uudistus kenties tällä vaalikaudella vihdoin toteutua. Niiden on toimittava tässä ja nyt, jotta rahat riittäisivät sote-palvelujen lisäksi kaikkien muidenkin kuntien vastuulla yhä olevien palvelujen kuten päivähoidon ja opetuksen pyörittämiseen.

Päijät-Hämeessä on säästöjen ja muiden talouden tasapainottamiseen tähtäävien toimien ohella lähdetty uudistamaan palvelutuotannon rakennetta ennakkoluulottomalla tavalla. Perusteilla on yhtymän ja jonkin myöhemmin valittavan yksityisen toimijan yhteinen yritys, joka tuottaisi jatkossa palvelut perustason sote-keskuksissa.

Päätös yhteisyrityksestä siirtyy elokuulle: Hankinta on niin iso, ettei tätä voi tehdä kiireellä, sanoo hankejohtaja Rautiainen

Ikävä kyllä valtiovalta ei näytä suhtautuvan hankkeeseen yhtä ennakkoluulottomasti. Silläkin suunnalla tulisi ymmärtää, ettei ratkaisun taustalla ole mikään silmitön yksityistämisvimma vaan akuutti tarve turvata asukkaiden palvelut nykyistä kestävämmällä tavalla. Vaikka valtakunnallinen sote-uudistus toteutuisi lähivuosina, se ei ennättäisi auttamaan Päijät-Hämettä parhaillaan päälle puskevien ongelmien ratkaisemisessa. Sama tuska vallitsee useimmissa muissakin maakunnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.