Lukijalta: Kuntoportaiden jatkeeksi tapahtumapuisto

Pekka Rusila

Tein aloitteen Lanun puiston kuntoportaista Lahden sataman kaavaesittelyssä vuonna 2018 ravintola Lokissa ja ESS:n yleisönosastokirjoituksessa.

Sen jälkeen kristillisdemokraattinen puolue teki ideasta valtuustoaloitteen. Silloin idea oli jo virkamiehillä valmistelussa.

Portaat Satamasta Lanun puistoon valmistuvat tämän vuoden aikana, toivottavasti. Miten portaita hyödynnetään?

Portaat toimivat kuntoportaina ja kävelyportaina Lanun puistoon. Lanun puiston ylätasanteen aukiolle pitäisi tehdä lasten leikkipuisto, kokonaan puuosista sekä mölkky- ja petanque-pelikentät.

Siellä voitaisiin joka toinen vuosi järjestää moottorisahaveiston kisat. Kilpailijoina olisivat Suomen Mestarit ja johtavat puuveistotaiteilijat.

Jokaisella veistoskisalla olisi alueelle sopiva teema. Esimerkiksi ekana kertana teemana ”Lasten satuhahmo”. Viisi valmista työtä sijoitettaisiin lasten leikkipuistoon ja toiset viisi myytäisiin huutokaupalla, vaikka kalamarkkinoilla, ProPuun pihalla.

Yleisö voisi äänestää, mitkä viisi puutaideteosta tai satuhahmoa sijoitetaan lasten leikkipuistoon.

Seuraavien vuosien puutaideteokset voidaan sijoittaa vaikka puiston kävelyreittien varrelle ja kuntoportaiden vierelle. ProPuun tiloissa voisi olla puutaideteosten valokuvanäyttely teosten tekovaiheista ja valmiista töistä.

Puu materiaalina sopisi hyvin alueen historiaan ja Lanun taideteosten kaveriksi.

Tietysti kuntoportaita käyttäisi alueen laaja kuntoilijoiden joukko. Portaiden ympärillä voisivat paikalliset urheiluseurat ja yhdistykset järjestää monenlaisia tapahtumia: esimerkiksi sataman ja Lanun puiston kaupunkisuunnistuskisat, portaiden nopeusjuoksukisat, Lanun puiston ympärijuoksukisat, puiston mölkky- ja petanquekisat ja niin edelleen.

Puiston ylätasanteelle voisi virittää myös muutaman ulkokuntolaitteen.

Kesäviikonloppuina esimerkiksi partiolaiset voisivat pystyttää ylätasanteelle telttansa, josta saisi mehua, räiskäleitä ja itse voisi paistaa nuotiomakkaroita Pelkkakiven turvallisessa nuotiopaikassa.

Tämä osoittaa, että portaiden rakentaminen mahdollistaa alueen monipuolisen kehittämisen ja hyödyntämisen. Kuntoportaat parantavat käyttäjien fyysistä kuntoa ja kävely puistossa/metsässä parantaa henkistä kuntoa, vähentää stressiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.