Lukijalta: Lahden omistajaohjaus on heikoissa kantimissa

Jorma Ratia

Viime aikoina on noussut keskusteluun Lahti Energiasta mahdollisesti kaupattava osuus ulkopuoliselle sijoittajalle. Olen siitä jo kantani ilmoittanut.

Sen sijaan on ehkä hyvä julkisesti keskustella, mikä on kaupungin ”omistajaohjaus” ja miten siellä valtaa käytetään ja kuka tai ketkä sitä käyttävät.

Kaupunginhallitus jakaantuu kolmeen eri jaostoon kehittelemään yhä väheneviä tehtäviään. Yksi jaosto on omistusohjausta käsittelevä konserni- ja tilajaosto.

Jaostolla on paljon valtaa, jonka valtuusto ja kaupunginhallitus ovat vapaaehtoisesti sinne luovuttaneet. Jaosto ei käytä demokraattista valtaa, koska siellä eivät ole edustettuna kaikki puolueet. Vasemmistoliitto, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja pienet ryhmät puuttuvat.

Suurta valtaa käyttävässä jaoksessa ei ole yhtään korkeakoulutettua henkilöä.

Omistajaohjauksessa muun muassa nimitetään yhtiöiden hallituksen jäsenet, toki pääsääntöisesti puolueiden ehdotuksen mukaisesti.

Jaoston puheenjohtajana toimii Aleksi Mäntylä (vihr), joka saa toimestaan 4 000 euron kuukausipalkkaa, kuten Juha Rostedtkin (kok).

Mäntylä on peruskoulun käynyt, nykyisellään vihreiden toiminnanjohtaja Lahdessa, entinen karkkikauppias. Tosin mainostaa edelleen yrittäjänä valtuuston sivuilla, mutta niin tekee moni muukin olematta yrittäjä, erityisesti kokoomuksen sivuilla.

Käsitykseni mukaan Mäntylä kuten Rostedtkin ovat taloudellisesti riippuvaisia luottamuspaikkojen tuottamista tuloista. Näin ainakin vuoden 2018 verotietojen perusteella.

On tietyllä tavalla huolestuttavaa, ettei suurta valtaa käyttävässä, omistajaohjausta käsittelevässä jaoksessa ole yhtään korkeakoulutettua/akateemisen tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Ei myöskään yhtään sellaista, joka olisi ollut tai on mukana jonkin yhtiön johtopaikoilla liike-elämässä, kokenut hallituksen tai hallitusten jäsen. Henkilövalinta on puhtaan poliittinen.

Eikö olisi perusasia, että näinkin merkittävän jaoston jäsenet (kuin myös kaupunginhallituksen) avoimesti ilmoittavat koulutustaustansa, työpaikkansa ja erityisen osaamisalueensa? Kokemattomuus tulee aika ajoin näkyviin, ja Mäntylän kohdalla erityisesti Lahti Energiaa koskevissa lausunnoissa.

Mäntylällä on jaoksen puheenjohtajana oikeus ja velvollisuus seurata konsernin yhtiöitä.

Mäntylän erityisenä velvollisuutena olisi ollut seurata Lahti Energian hallitustyöskentelyä ja tätä tarkoitusta varten hänellä on ja olisi ollut pääsy kaikkiin Lahti Energian hallituksen salattuihin pöytäkirjoihin.

Tämä vaatii kirjautumista yhtiöön.

Mäntylää pyydettiin minun aikanani Lahti Energian hallituksessa vuosina 2015–2019 useaan kertaan kirjautumaan.

Lopuksi hän ilmoitti meilitse, ettei hän kirjaudu, koska hänellä on niin paljon muita kiireitä eikä ehdi lukea tai perehtyä Lahti Energian pöytäkirjoihin.

Minun aikanani hän ei koskaan ollut yhteydessä kysymällä jotain yhtiöön liittyvää, jollei sellaiseksi lasketa: paljonko tänä vuonna osinkoja?

Mäntylä on kuitenkin nyttemmin heittäytynyt kaiken tietäväksi energia-alan asiantuntijaksi. Vihreillä on sinällään erinomainen edustus ja asiantuntijuus Lahti Energian hallituksessa, Riina Puusaari, jonka kanssa minulla oli ilo työskennellä ollessani yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Omistajaohjausta tarvitaan kaupungin konserniyhtiöissä. Olen ollut tätä mieltä jo silloin kun olin kaupunginhallituksessa eikä jaostoja ollut ja työmäärä oli hallituksessa triplasti se, mitä nykyisellään.

Jos ja kun omistajaohjaukseen/kaupunginhallitukseen valitaan vain niitä henkilöitä, jotka ovat puolueiden johtoporukoiden ”suosiossa”, niin kysymys kuuluu: Onko se lahtelaisten ja Lahden kokonaisedun kannalta järkevää ja mihin sellainen johtaa?

Kirjoittaja on varatuomari ja Lahden kaupunginvaltuutettu (Lahti Ensin).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 2. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 3. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 4. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 5. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 6. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 7. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 8. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 9. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 10. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää
 11. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 12. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 13. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 14. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 15. Historia: Opetustaulujen kuvat auttoivat oppimaan, kun oppikirjat sisälsivät vain tekstiä – Itä-Hämeen museo esittelee Hartolan ja Sysmän koulujen opetuskuvia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.