Pääkirjoitus: Joko perussuomalaisten kannatus on lakipisteessään?

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset on yhä selvä gallup-kärki, mutta kannatuksen kovin kasvu on tasaantunut. Jussi Nukari / Lehtikuva

Viime kevään vaalien jälkeiset puoluekannatusmittaukset ovat kuukausi toisensa jälkeen julistaneet samaa yksitoikkoista sanomaa. Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset porskuttaa kärjessä ja muut seuraavat kaukana perässä lähes muuttumattomana pysyttelevässä järjestyksessä.

Poikkeusta ei tehnyt myöskään tuorein, Helsingin Sanomien keskiviikkona uutisoima gallup. Siinä perussuomalaiset oli yhä ainoa puolue, jonka kannatus ylitti 20 prosenttia. Kokoomus oli pitänyt asemansa kakkosena ja SDP kolmosena olkoonkin, että demareiden suosiossa mitattiin pieni harppaus ylöspäin.

Suosiotaan onnistui nyt kasvattamaan hiukan myös keskusta, joka käy vihreiden kanssa kovaa kisaa gallupeiden neljännestä sijasta. Vasemmistoliiton kannatus oli notkahtanut hieman alaspäin siinä missä RKP:n ja kristillisdemokraattien pysyi jälleen viime vuosilta tutuksi tulleella tasolla.

Vaikka kaikki muutokset puolueiden kannatuksessa mahtuivat tälläkin kertaa helposti tutkimuksen virhemarginaaliin, joitain johtopäätöksiä voidaan silti vetää. Ajankohtaisin kysymys kuuluu, onko perussuomalaisten kasvun raja jo tulossa vastaan. Itse asiassa tällä kertaa puolueen kannatus oli jopa hieman laskenut, mikä Kantar TNS:n tutkimusjohtajan Sakari Nurmelan mukaan viittaa siihen, että sen kannattajareservi alkaa olla käytetty.

Kannattajat ovat perussuomalaisille uskollisia.

Nurmelan mukaan perussuomalaiset voivat kiittää suosionsa noususta ensinnäkin omia äänestäjiään, jotka ovat puolueelleen poikkeuksellisen uskollisia tyrskyissä ja tyvenessä. Lisäksi perussuomalaiset on kyennyt muita paremmin houkuttelemaan taakseen väkeä siitä joukosta, joka ei viimeksi äänestänyt lainkaan. Kannattajiksi on myös siirtynyt konservatiivisimpia äänestäjiä muista puolueista.

Nyt tämä perussuomalaisia suosinut äänestäjävuoto näyttää tyrehtyvän, ja kun nukkuvien puoluekin alkaa olla tyhjiin ammennettu, kannatus ei enää kasva yhtä vauhdikkaasti kuin vielä muutama kuukausi sitten. Toisaalta näkyvissä ei vielä ole selviä merkkejä siitä, että perussuomalaisia kasvattanut vuoto olisi kääntymässä päinvastaiseen suuntaan, vaikka entiset suuret puolueet sitä kädet ristissä toivovat.

Nurmen mukaan esimerkiksi kokoomuksen ei kannata haaveilla selvästi nykyistä paremmasta kannatuksesta, ellei se saa takaisin perussuomalaisten puoleen kääntyneitä ex-äänestäjiään. Tämä tiedetään myös kokoomuksessa päätellen siitä, kuinka runsaasti puolueen suunnalta on viime aikoina alkanut kuulua aiempaa konservatiivisempia äänenpainoja. Toinen asia on, miten puheiden kovenemiseen suhtautuvat kokoomuksen liberaalimmat kannattajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.