Pääkirjoitus: Joko perussuomalaisten kannatus on lakipisteessään?

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset on yhä selvä gallup-kärki, mutta kannatuksen kovin kasvu on tasaantunut. Jussi Nukari / Lehtikuva

Viime kevään vaalien jälkeiset puoluekannatusmittaukset ovat kuukausi toisensa jälkeen julistaneet samaa yksitoikkoista sanomaa. Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset porskuttaa kärjessä ja muut seuraavat kaukana perässä lähes muuttumattomana pysyttelevässä järjestyksessä.

Poikkeusta ei tehnyt myöskään tuorein, Helsingin Sanomien keskiviikkona uutisoima gallup. Siinä perussuomalaiset oli yhä ainoa puolue, jonka kannatus ylitti 20 prosenttia. Kokoomus oli pitänyt asemansa kakkosena ja SDP kolmosena olkoonkin, että demareiden suosiossa mitattiin pieni harppaus ylöspäin.

Suosiotaan onnistui nyt kasvattamaan hiukan myös keskusta, joka käy vihreiden kanssa kovaa kisaa gallupeiden neljännestä sijasta. Vasemmistoliiton kannatus oli notkahtanut hieman alaspäin siinä missä RKP:n ja kristillisdemokraattien pysyi jälleen viime vuosilta tutuksi tulleella tasolla.

Vaikka kaikki muutokset puolueiden kannatuksessa mahtuivat tälläkin kertaa helposti tutkimuksen virhemarginaaliin, joitain johtopäätöksiä voidaan silti vetää. Ajankohtaisin kysymys kuuluu, onko perussuomalaisten kasvun raja jo tulossa vastaan. Itse asiassa tällä kertaa puolueen kannatus oli jopa hieman laskenut, mikä Kantar TNS:n tutkimusjohtajan Sakari Nurmelan mukaan viittaa siihen, että sen kannattajareservi alkaa olla käytetty.

Kannattajat ovat perussuomalaisille uskollisia.

Nurmelan mukaan perussuomalaiset voivat kiittää suosionsa noususta ensinnäkin omia äänestäjiään, jotka ovat puolueelleen poikkeuksellisen uskollisia tyrskyissä ja tyvenessä. Lisäksi perussuomalaiset on kyennyt muita paremmin houkuttelemaan taakseen väkeä siitä joukosta, joka ei viimeksi äänestänyt lainkaan. Kannattajiksi on myös siirtynyt konservatiivisimpia äänestäjiä muista puolueista.

Nyt tämä perussuomalaisia suosinut äänestäjävuoto näyttää tyrehtyvän, ja kun nukkuvien puoluekin alkaa olla tyhjiin ammennettu, kannatus ei enää kasva yhtä vauhdikkaasti kuin vielä muutama kuukausi sitten. Toisaalta näkyvissä ei vielä ole selviä merkkejä siitä, että perussuomalaisia kasvattanut vuoto olisi kääntymässä päinvastaiseen suuntaan, vaikka entiset suuret puolueet sitä kädet ristissä toivovat.

Nurmen mukaan esimerkiksi kokoomuksen ei kannata haaveilla selvästi nykyistä paremmasta kannatuksesta, ellei se saa takaisin perussuomalaisten puoleen kääntyneitä ex-äänestäjiään. Tämä tiedetään myös kokoomuksessa päätellen siitä, kuinka runsaasti puolueen suunnalta on viime aikoina alkanut kuulua aiempaa konservatiivisempia äänenpainoja. Toinen asia on, miten puheiden kovenemiseen suhtautuvat kokoomuksen liberaalimmat kannattajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 7. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 8. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 9. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 10. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 11. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii puuttumaan alaikäisten mielenterveyden häiriöihin yhä varhaisemassa vaiheessa
 12. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 13. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 14. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 15. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.