Lukijalta: Pelicanseilla itse aiheutettu vaikea vuosi

Jari Laine

En ole mikään kiekkoasiantuntija, kaukana siitä, mutta kun viime syksynä julkaistiin Pelicansin joukkue kaudelle 2019–2020, tuli heti mieleen, että taitaa tulla Pelicansille vaikea vuosi.

Pelikaanit menettivät parhaat pelaajansa muualle ja tilalle tuli korkeintaan keskinkertaisia pelaajia. Pelaajia, jotka eivät kelvanneet muille seuroille mutta kyllä Pelicansille.

Huvittavaa tässä on, että Pelicansin johto etunenässä urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen kehuivat uudet pelaajat maasta taivaaseen – kuinka hyviä he ovat ja kuinka hyvin he sopivat Pelsujen joukkueeseen. Mutta kuinkas kävikään?

Luulen, että Pelicans löi hanskat tiskiin jo kun erotti valmentaja Ville Niemisen tehtävästään. Tilalle tuli tusinamies Jesse Welling Vantaalta. Hänkin oli saanut potkut Kiekko-Vantaasta.

Ehkä muutaman vuoden päästä näemme taas Pelicansia parhaimmillaan.

Eikä tässä vielä kaikki, vaan apuvalmentaja Pasi Nurminenkin lähti vähin äänin valmennustehtävistä pois ennen kuin erotti Niemisen. Herrat eivät tainneet oikein tulla toimeen keskenään.

On aina helppoa erottaa ensimmäisenä päävalmentaja, kun pelit eivät luista. Kuinka pelit voisivat luistaa, kun kerätään kasaan joukkue, jolla ei ole menestymisen mahdollisuuksia?

Nieminen näytti kuitenkin kykynsä viime kautena. Suurin vastuu tässä on henkilöillä, jotka ovat olleet mukana uusien pelaajien hankkimisessa. Eikö olisi voinut antaa potkut vaikka Laukkaselle, joka paljolti vastaa joukkueen kokoamisesta?

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että Pelikaanit ovat vajonneet häntäpäähän Liigassa. Kun ei ole vaaraa putoamisesta, joukkue on myynyt parhaita pelaajiaan muualle.

Peräti seitsemän pelaajaa on jättänyt seuran. Esimerkiksi peruslahtelaisen Antti Tyrväisen meno HIFKiin loppukaudeksi ei varmasti saa ymmärrystä faneilta.

Tässä ei voi tulla kuin siihen johtopäätökseen, että joukkueen talous taitaa olla aikalailla kuralla. Tämän myymisen tavallaan ymmärtää: taloutta on saatava jotenkin paikattua.

Ei taida olla Liigan imagollekaan hyväksi, että joka vuosi kun sarja on vielä pahasti kesken, tapahtuu näitä tyhjennysmyyntejä. Sen mahdollistaa suljettu liiga.

Jos käytäisiin liigakarsintoja, tyhjennysmyynnit vähenisivät. Jos liiga olisi avoin, parhaat Mestis-seuratkin satsaisivat erilailla joukkueihinsa.

Mestis-mestaruus ei taida tällä hetkellä paljoa houkutella ketään. Tai sitten Liigan viimeinen putoaisi kylmästi suoraan Mestikseen. Sitten katsotaan, onko Mestiksen voittajalla taloudellisia mahdollisuuksia nousta Liigaan.

Enitenhän tässä käy sääliksi kausikorttilaisia, jotka joutuvat nyt katsomaan Pelicansin joukkuetta, joka on pääasiassa koottu Mestis-Peliitoista ja A-junioreista.

Sinänsä on hienoa, että nuoret pääsevät nyt pelaamaan ja satsataan tulevaisuuteen, mutta eivät kausikorttilaiset maksaneet näistä nuorista. Me muuthan voimme äänestää jaloillamme, menemmekö katsomaan otteluita vai emme.

Pelicans yritti rauhoitella kausikorttilaisia kutsumalla heitä yhteiseen palaveriin. Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu mainitsi, että Pelicans harrastaa suoraa ja rehellistä kommunikointia ulos päin. Näinköhän on?

Mielestäni Pelicans on kuuluisa siitä, että se panttaa tietojaan eikä puhu suoraan asioista, vaan välttelee varsinkin ikävistä asioista puhumista. Me emme tiedä mitään siitä, mitä kulissien takana tapahtuu. Hyvä esimerkki tästä on Pasi Nurmiseen kohdistunut epäily talousasioissa.

Vähän tässä on sellainen kutina, että Pelicansin pari seuraavakin kautta tulevat olemaan vaikeita. Vie aikansa ennen kuin nuoret ovat kasvaneet liigakelpoisiksi.

Mutta ehkä muutaman vuoden päästä näemme taas Pelicansia parhaimmillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 2. Pääkirjoitus: Marinin osoittama kriisijohtajuus lihottaa SDP:tä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Eristys koettelee nyt kaikkia, mutta toisia vielä kovemmin – mielenterveyden kanssa kamppaileva ei saa jäädä yksin
 4. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 5. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 6. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 7. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 8. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 9. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 10. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 11. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 12. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 13. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 14. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 15. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.