Chiméne Bavardin Esalainen: Yksinäisyyttä, sekavia suhteita ja lukuisia hittejä – kolmen englantilaisen rokkikukon vaiheissa on ollut paljon yhteistä

Chiméne Bavard

Joko sinä olet nähnyt viime vuonna ilmestyneen Rocketman-elokuvan, joka kertoo Elton Johnin elämästä lapsuudesta tähtivuosiin? Voi, se on niin ihana, koskettava ja paikoin hillittömän hauska.

Vaikka Sir Elton John ei ole koskaan ollut suosikkilaulajani, leffan aikana on pakko laulaa miehen hittien mukana. Niitä muuten riittää. Kappaleiden nerokkuus aukeaa ihan uudella tavalla, kun samalla oppii yksityiskohtia Elton Johnin värikkäästä elämästä. Siihen on mahtunut julkisuutta saaneiden homouden ja huumeiden lisäksi yksinäisyyttä, epävarmuutta, vaikea isäsuhde ja ainutlaatuinen, vuosikymmeniä kestänyt ystävyys sanoittaja Bernie Taupinin kanssa.

Samat teemat nousevat pintaan toisessa palkitussa ja katsojia keränneessä elokuvassa eli Queenin alkuvuosista kertovassa Bohemian Rhapsody -leffassa. Tämä olikin minulle paljon vaikeampi kokemus, koska lapsuudenkodissa levylautasella soi usein Queenin musiikki. Laulaja Freddie Mercuryn kuolema oli yläasteella kova paikka.

Queenin musiikin ainutlaatuisuus tulee elokuvan kautta kaikille selväksi, mutta muuten elokuva ei sytytä haluamallani tavalla. Pääroolista Oscarilla palkittu Rami Malek ei tunnu Mercuryltä ja tarina jää omituisella tavalla ohueksi.

Bändin fanit ovat löytäneet elokuvasta harmittavia faktavirheitä, joilla tarinaan on saatu lisää draamaa. Elokuva kannattaa kuitenkin katsoa jo pelkästään musiikin ja näyttävästi toteutettujen Live aid -konserttikuvausten takia. Siihen perään voikin vielä tsekata vaikka YouTubesta, miten huimalta Queenin esiintyminen oikeasti näytti ja kuulosti vuonna 1985. Samanlaista paloa ja karismaa ei löydy monelta.

Jos haluaa perehtyä muusikon elämään syvällisemmin niin hyvin kirjoitettu kirja peittoaa elokuvan selvästi. Tällaiseen tulokseen tulin, kun kuuntelin edellä mainittujen elokuvien perään raspikurkku Rod Stewartin elämäkerran äänikirjana.

Stewartin musiikki ja elämänvaiheet olivat minulle entuudestaan kolmikosta vieraimpia, mutta miehen avoin ja hauska tapa kertoa tarinaansa tempaisivat mukaan heti ensilauseista. Samalla tuli todettua sekin, että ihan tavallinen perhearki ja biisien parissa puurtaminen on paljon mielenkiintoisempaa kuin jatkuva bilesekoilu tai naisystävien kierrättäminen, joita kumpaakin Stewartkin on myös harrastanut enemmän kuin monet muut.

Varsinkin kuvaukset Stewartin lapsuudesta tavallisessa lontoolaisessa työläisperheessä olivat kutkuttavaa kuunneltavaa kaikkine hiussekoiluineen ja rahahuolineen.

Päällimmäiseksi Stewartin elämäkerrasta jää kuitenkin mieleen raikas rehellisyys ja kiitollisuus eletystä elämästä. Hän kertoo kaunistelematta nuoruuden tyttöystävän raskaudesta, steroidien käytöstä ja typerästä kukkoilustaan lukuisten blondimallien kanssa. Tarinoita ja oivalluksia elämästä on niin paljon, ettei niitä mitenkään saisi mahtumaan yhteen elokuvaan.

Aikamatkani 1970- ja 1980-lukujen rokkimaailmassa on hetkeksi ohi. Mietin kuumeisesti, kenen muusikon pääkoppaan kurkistaisin seuraavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 5. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 6. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 7. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 8. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 9. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 10. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 11. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 12. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 13. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 14. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 15. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.