Päivi Piiraisen Esalainen: Ikävöin polkupyörällä kulkevaa tuttua posteljoonia

Päivi Piirainen

Rouva nimeltä Anna toimitti posteljoonin vaativaa tointa joskus muinoin 1900-luvulla. Hän huolehti, että kyläläiset saivat postinsa joka päivä, liki kellontarkkuudella. Hän tosin lukaisi jaossa olevat postikortit ja kertoi kortin terveiset ennen kuin sen vastaanottaja oli saanut odotettua postia käteensä. Anna kulki polkupyörällä ja tarjoili lapsille karamelleja Fazerin Parhaimmista. Postinkantaja oli oleellinen osa kylän arkea.

Ryhdyin muistelemaan Annaa, kun toimitin posteljoonin hommia eräänä myöhäisenä perjantai-iltana. Olimme saaneet paketin, jonka vastaanottajan osoite muistutti suurin piirtein omaamme ja sukunimessä oli muutamia samoja kirjaimia kuin omassamme. Meidän ja paketin oikean vastaanottajan osoitteiden välimatka oli kuitenkin nelisen kilometriä. Postinjakajalla oli sattunut virhe, jonka paikkasin. Jos 1900-luvun Posti-Annalle olisi sattunut samanlainen virhe, hän olisi joutunut paikkaamaan itse virheensä ja ollut hirvittävän nolona ja häpeissään.

Nyt kasvoton ja nimetön jakaja ei tiedä virheestään, koska mokat paikkaillaan hissun kissun kaupunkilaisten kesken.

Postia on moitittu paljon ja kovaäänisesti. Helsingin Sanomat uutisoi 28.1. miten väärään osoitteeseen tulleet postit ja lähetysten erittäin pitkiksi venyneet toimitusajat näyttävät olevan yleisiä ongelmia. Helsingin Sanomien mukaan joissain taloyhtiöissä on kehitetty jopa talon sisäinen järjestelmä postien jakamiseksi uudelleen oikeille vastaanottajille. Jutussa kerrotaan, että puutteita on havaittu myös pakettikuljetuksissa, kuljetusaikojen sopimisessa ja asiakaspalautteen toiminnassa.

Joulukorttien määrä romahti pelättyäkin enemmän – "Näin suuri pudotus tuli yllätyksenä"

Harmillisia asioita, joihin en voi muuta kuin yhtyä. Pakettien kanssa olen törmännyt toimitusaikoihin, joista ei ole sovittu tai sovitun vastaanottopaikan muuttumiseen.

Viimeisten kuukausien aikana jakelun epäonnistumisprosentti on ollut kohdallani tasan sata. Lohtuna on vain se, että postin kanssa ei tarvitse alati painiskella, koska tilaan harvoin mistään mitään. Kirjeet ja kortit ovat vaihtuneet kännykän pikaviesteihin ja laskut kulkevat sähköisesti suoraan pankin sovellukseen.

Hyvässä muistissa kuitenkin on, kun hiljattain tilaamani ja ovelle kuljetuksesta maksamani paketti päätyi palvelupisteeseen, koska sitä oli yritetty tuoda minulle sellaiseen sopimattomaan kellonaikaan, jolloin en ollut sitä vastaanottamassa. Tämän mukaan siis maksaisin ovelta ovelle kuljetuksesta, mutta loppupelissä noutaisinkin tilaukseni itse. Reklamoin ja lopulta sain pakettini oikeaan osoitteeseen ja sovittuun kellonaikaan.

Lahtelainen Pentti Väisänen tekee kahta vuoroa Iskulla ja juoksee öisin jakamassa sanomalehtiä paita märkänä – hänenlaisiaan oli Suomessa viime vuonna 150 000

Seuraavan paketin tilasin jakelufirman toimittamana lähimpään pakettiautomaattiin, mutta sekään ei ihan putkeen mennyt. Paketti ajautui kaupungilla kauemmaksi, koska lähin "pakettipiste on täynnä". Paketin noutopaikan vaihtuminen aiheutti meille parin kilometrin ylimääräisen lenkin.

Onneksi moitteiden ja negatiivisten viestien keskeltä löytyy myös ilon ja kiitoksen aiheita. Etelä-Suomen Sanomien tekstaripalstalla oli 13.2. aivan valloittava viesti: "Sysmässä Posti palvelee. Jäin lumipenkkaan kiinni autollani. Postimies auttoi. Kiitos!"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 2. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 3. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 4. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 5. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 6. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 7. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 8. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä
 9. Hämeen poliisi: Koronavirusepidemia näkyy kotihälytyksissä, perheväkivallan lisääntymisestä on jo merkkejä
 10. ESS:n uusi juttusarja äänikirjoista alkaa - ensimmäisessä osassa perinteinen mies ja liberaali nainen ovat avioliiton raunioilla
 11. Poikkeustila iskee urheiluseuroihin – "Varainhankinta ja yhteistyökumppaneiden saaminen on tässä tilanteessa tosi vaikeaa"
 12. Mitkä Päijät-Hämeen ravintolat myyvät nyt aterioita ruoan noutajille tai kotiinkuljetuksella? Keräämme listaa, kerro meille ravintolastasi
 13. Lahden Lähimmäispalvelu perustaa verkkoon Korvikekerhon paikkaamaan kaupunginosakerhojen toimintaa
 14. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 15. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.