Pääkirjoitus: Asuntojen arvo laskee nyt Lahdessakin

Kiinteistöveropäätös kannattaa tarkistaa. Lahtelaisen taloyhtiön kiinteistöverolapuista on vuosikausia puuttunut kokonainen kerrostalo. Nyt seurauksena voi olla veronkorotus. Katja Luoma / Etelä-Suomen Sanom

Yhä useammat suomalaiset ovat joutuneet karvaasti havaitsemaan, että oma asunto ei olekaan niin hyvä sijoitus kuin kuviteltiin. Vanhojen asuntojen hinnat ovat eritoten muuttotappiota kärsivissä kunnissa kääntyneet laskuun, jolle ei ole näkyvissä loppua.

Aivan viime vuosina hinnoissa on havaittu selvää laskusuuntausta myös maakuntien keskuskaupungeissa, mutta ilmiötä on luultu väliaikaiseksi johtuen pitkään kestäneestä taantumasta. Tuoreimmat tilastot kertovat kuitenkin jostain aivan muusta. Ne antavat syyn olettaa, että vanhojen omistusasuntojen hintoihin olisi jatkossa odotettavissa nousua enää varmasti pääkaupunkiseudulla ja mahdollisesti myös Tampereella ja Turussa. Kaikkialla muualla edessä olisi pelkkää laskua.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan kehityksen taustalla vaikuttaa kaupungistuminen, joka pakkaa suomalaisia yhä tiiviimmin pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun muodostamaan kasvukolmioon (Ilta-Sanomat 7.2.). Saman kolmion ennustetaan jäävän ainoaksi kolkaksi maassamme, jossa väkiluku pysyy kasvussa syntyvyyden laskiessa. Maata kahtia jakavalla kehityksellä on vääjäämätön vaikutuksensa myös asuntojen kysyntään ja hintaan.

Suuntaus on hyvä uutinen korkeintaan ensiasunnon ostajille. Asunnon jo omistaville se merkitsee omaisuuden arvon laskua ja pahimmillaan vanhuuden turvan kuihtumista. Ongelma koskee niin suurta joukkoa, että poliitikotkin ovat jo heränneet. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) aikoo selvityttää ,miten hintojen eriytymistä voisi hillitä. Asiantuntijat eivät ole keksineet juuri muuta neuvoa kuin alueiden elinvoiman vahvistaminen julkisilla investoinneilla, joita yksityiset investoinnit usein seuraavat.

Poliitikotkin ovat heränneet.

Ikävä kyllä edes oma yliopisto ei näytä pelastavan keskisuuria maakuntakeskuksia asuntojen arvonalennukselta. Brotheruksen mielestä Lahdessa tehtiin virhe, kun yliopistokampus siirrettiin keskustan ulkopuolelle. Se vesittää dynamiikan, jonka opiskelijat olisivat muuten tuoneet hiljaiseen keskustaan.

Brotheruksen mukaan Lahti kärsii myös asuntojen vilkkaasta uudistuotannosta pääkaupunkiseudulla, mikä houkuttelee potentiaalisia lahtelaisia hakeutumaan Vantaalle tai Espooseen, lähemmäs laajoja työmarkkinoita. Lahti voi yrittää kumota tämän teorian markkinoimalla omia vahvuuksiaan entistä kovempaan ääneen. Tosiasiassahan Lahtikin on osa pääkaupunkiseudun työssäkäyntialuetta oikoradan ansiosta, ja asuminen on täällä edullisempaa kuin metropolissa. Siitä kannattaa pitää meteliä, koska viesti ei näytä menneen riittävän hyvin perille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa liikennettä toistaiseksi
 3. Apotti hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 4. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 5. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 6. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 7. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 8. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 9. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 10. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 11. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 12. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 13. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 14. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"
 15. Iitissä jännitetään MotoGP-kisan kohtaloa, Kärkölä aloittamassa yt-neuvottelut – ESS kysyi pienten kuntien johtohahmoilta, miten arki pyörii koronakriisin keskellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 6. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 7. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 8. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa liikennettä toistaiseksi
 9. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 10. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 11. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 12. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 13. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 14. Milloin hoitoon? Näin toimit, jos sinulla on flunssan oireita ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan - katso kaavio
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.