Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin

Aarre Päri

Kaupungin johtavat viranhaltijat ja luottamusmiehet ovat ajaneet kaupungin talouden sellaiseen tilaan, että siitä ulospääsy vaatisi radikaaleja toimenpiteitä. Kaupunkimme asioita sivusta seuranneena voi vain ikäväkseen todeta, että nykyiset johtajamme eivät kykene siihen. Tässä yhteydessä voisi todeta vanhan sanonnan ”tyhjät tynnyrit kolisevat eniten”.

Talouden umpikujaan etsitään kuumeisesti helppoja ratkaisuja, ja nyt nämä kylän ”viisaat päät on lyöty yhteen” ja he ovat löytäneet yhteisen ratkaisun. Myydään Lahti Energia! Siitä saadaan satoja miljoonia, ja meno voi jatkua vanhaan malliin!

Osa päättäjistä on havainnut, että koko Lahti Energian myynti ei mene luottamusmieselimissä läpi. Niinpä pilkotaan se, tai myydään siitä osa, niin se ei näytä niin hävyttömältä ja järjen vastaiselta teolta.

Kylän viisaat ovat yhdessä kääntäneet kaikki kivet, jotta on saatu monopoliliiketoiminta näyttämään riskibisnekseltä.

Kaikki kivet on käännetty, jotta monopoliliiketoiminta näyttä isi riskibisnekseltä.

Monenlaisia satusetiä olen elämäni aikana kuunnellut, mutta tämä todistelu on ollut kaiken huippu. Kaupungin paras energia-asiantuntija Aleksi Mäntylä (vihr) todistaa aamukahveilla lehtikirjoituksen mukaan (ESS 13.2) ”jos sijoitusmielessä ajatellaan, milloin kannattaa myydä, tämä on se kohta”.

Mäntylältä voisi kysyä, miksi esimerkiksi Tampere, Turku tai Helsinki ei käytä tätä ainutlaatuista tilaisuutta hyväkseen? Voisi kysyä missä heidän energia-alan osaamisensa on?

Tunnettua on, että suurin osa vihreistä on ajanut sellaista linjaa, että eri energian hintoja tulisi nostaa niin paljon, että kansan on pakko säästää, koska sillä ei enää olisi varaa ostaa niitä. Lahti Energian myynti sopii tähän ideologiaan todella mainiosti.

Lahti Energian tuleva vähemmistöomistaja tietää, miten riskialtista energiabisnestä pyöritetään. He toimisivat kuten esimerkiksi Elenian ja Carunan omistajat.

Investointeja kasvatetaan, koska sille saadaan näin nollakorkojen aikana noin 6 prosentin pomminvarma tuotto.

Kaikki sähköverkossa kuoletettu täysin kurantti omaisuus romuksi, uusia kalliimpia maakaapeleita ja muuntajia tilalle.

Sähkömarkkinalaki mahdollistaa myös sen, että ennenaikaisesti uusitun sähköverkon kuolettamaton osa voidaan kerralla poistaa. Todella helppo, mutta niin riskialtis bisnes? Lahden kaupungin johdolle se kyllä kävisi.

Mutta meille lahtelaisille se ei käy, koska me maksamme ne viulut. Se näkyisi meidän sähkön siirtohinnoissa. Korotukset eivät kulkisi palkankorotuslinjan mukaisesti 1,6 prosenttia vuodessa, vaan 15 prosenttia vuodessa kymmeniä vuosia eteenpäin.

Miltä se tuntuisi kaupungin yrittäjistä ja yritysjohtajista? Taseet menisivät energian osalta uusiksi.

Kaupunkilaiset kyselevät, miksi Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jukka Ottela on ollut asiasta vaitonainen, onko hänellä ”puhtaat jauhot pussissa”? Välittömästi hänen valintansa jälkeenhän käynnistyi spekulaatio yhtiön vähemmistöosan myynnistä?

Kiitos varatuomari Jorma Ratialle meidän kaupunkilaisten yhteisen omaisuuden puolustamisesta! Hänen energia-alan osaamisensa ei luonnollisestikaan miellytä energiayhtiön myyntiä edistäviä tahoja ja näin hän on iso kivi heidän kengissään.

Vaaliuurnilla annamme viimeistään palautteen näille energiayhtiön myyjille, ja se on hieno hetki.

Kommentoi