Lukijalta: Suomi ei tarvitse Nato-jäsenyyttä

Alpo Raulahti

Pitäisi myös Jukka Tarkan (ESS 13.2. Nato-veivi ei toimi) huomata vähitellen, ettei hänen liberaalisen kansanpuolueensa lopetuksen jälkeen vuosikymmeniä jatkunut oma Nato-veivauksensa kerta kaikkiaan kannata.

Suomalaisista kolme neljäsosaa vastustaa Nato-jäsenyyttä. On tyhmyyttä jatkaa tuota tympeätä Nato-kuolaamista.

Jos Trump jatkaa myös vaalien jälkeen USA:n presidenttinä, on viimeistään kaikilla Nato-mailla perusteltu huoli, koska ilman USA:ta ne ovat täysin avuttomia. Viidennellä artiklalla voi silloin pyyhkiä takamusta.

Suomalaiset ymmärtävät hyvin lukemansa ja tajuavat Suomenlinnan pääportin sanoman: ”Seiso omalla pohjallasi, äläkä luota vieraan apuun.”

Jos Trump jatkaa myös vaalien jälkeen USA:n presidenttinä, on viimeistään kaikilla Nato-mailla perusteltu huoli.

Myös jatkosodassa piti natsi-saksalaisille liittolaisinamme antaa kenkää.

Suomi ei tarvitse Nato-jäsenyyttä. Kenraaliluutnantti Petri Hulkko maavoimien komentajana on todennut julkisuudessa, että maavoimat (pääpuolustushaara) on itsenäisen Suomen historiassa parhaassa kunnossa, suhteutettuna myös turvallisuusympäristöön.

Hulkko kertoi avoimesti, että nykyisillä resursseilla maavoimat ei olisi edes kyennyt ottamaan vastaan enempää uutta materiaalia koulutukseen ja operatiiviseen käyttöön.

Maavoimien keskeisiä painopisteitä ovat tällä hetkellä valmiuden ja paikallispuolustuksen kehittäminen. Valmiuspataljoonakokeilu on aloitettu jo Porin prikaatissa ja Panssariprikaatissa.

Asepalvelukseen toivotaan voitavan nostaa enemmän naisia. Vuosittain nykyisen noin tuhannen naispuolisen vapaaehtoisen määrää voisi nostaa vaikka viiteentuhanteen.

Noin kolmannes Suomen asevelvollisista miehistä jättää vuosittain suorittamatta asepalvelusta. Usein syynä on ahdistus (”vellihousuisuus”), mutta takaisin riviin toivotaan useampia myös niistä miehistä, jotka on Hulkon sanoin karsittu ”ehkä osittain liian tiukkojen perusteiden mukaan”.

Psyykkisistä kyvyistä ei voida tinkiä, koska digitaalisten aseiden käyttö vaatii erityisen vahvaa psyykettä, mutta ei välttämättä aivan kovinta fyysistä suorituskykyä. Etänä tehdyn sotatoimen tekijä ei näe silmätysten kohteena olevia vihollisjoukkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.