Lukijalta: Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Päätökset Lahti Energiasta tehdään oikeiden tietojen pohjalta

Pekka Timonen

Kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia epäili kirjoituksessaan (ESS 12.2.) kaupungin johdon antaneen valtuutetuille väärää ja harhaanjohtavaa tietoa koskien mahdollista Lahti Energian vähemmistöosuuden myynnin selvittämistä.

Haluan lyhyesti vastata valtuutettu Ratian esittämiin näkemyksiin.

Selvyyden vuoksi on syytä todeta, että Lahden kaupunginvaltuusto on päättämässä siitä, tulisiko LE:n vähemmistöosuuden myyntiä selvittää. Tämän pohjalta voitaisiin punnita ratkaisun järkevyyttä. Koko yhtiön tai sen kokonaisten osien myyntiä ei harkita, vaan Lahden kaupunki omistaisi jatkossakin selkeän enemmistön yhtiöstä.

Vastuullisena omistajana Lahden kaupunki arvioi säännöllisesti yhtiöidensä toimintaa ja arvoa. Tarvittavia toimenpiteitä selvitetään valtuuston tekemien linjausten mukaisesti. Lahti Energiaa koskeva valmistelu perustuu konserni- ja tilajaoston päätökseen.

Valtuutettu Ratian mukaan on ”todella väärää ja harhaanjohtavaa” sanoa, että yhtiöllä on velkaa 500 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan Lahti Energialla oli 31.12.2018 velkaa yhteensä 496 miljoonaa euroa. Osa lainoista on otettu Lahden kaupungilta, mikä ei mitätöi velkoja. Maksajana olisi lahtelainen veronmaksaja, jos yhtiö ei syystä tai toisesta pystyisi hoitamaan velkojaan.

Kirjoituksessa väitettiin, että LE:n omistamisen vaihtoehtoja tarkastellut konsulttiyhtiö KPMG ei ole alan asiantuntija. KPMG on osallistunut eri rooleissa lukuisiin merkittäviin energia-alan yritysjärjestelyihin Suomessa ja Pohjoismaissa.

Lahti Energialla on aina ollut sähköntuotantoa enkä ole muuta sanonut. Sen sijaan LE:n sähkönmyynti on keväällä siirtymässä markkinoilla toimivaan myyntiyhtiöön, jossa LE on osakkaana yhdessä useiden energia-yhtiöiden kanssa. Asiakkaille myytävä sähkö ei enää aina ole LE:n itsensä tuottamaa.

Pääomamarkkinoiden historiallisesti poikkeuksellinen tilanne on nostanut energiayhtiöiden arvon huomattavan korkealle. Lahti Energian arvosta tehty 1,2–1,5 miljardin alustava arvio perustuu viime aikoina toteutuneisiin kauppoihin. Samalla energiayhtiöiden toimintaympäristö on nopeasti muuttumassa. LE on itse arvioinut tilannetta tilinpäätöksessään.

Tässä tilanteessa kaupungilla on erityisiä syitä pohtia yhtiön omistamiseen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia. Päätös siitä, onko vähemmistöosuuden myyntiä syytä selvittää, tehdään Lahden kaupunginvaltuustossa kevään aikana.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 7. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 8. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 9. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 10. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 11. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii puuttumaan alaikäisten mielenterveyden häiriöihin yhä varhaisemassa vaiheessa
 12. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 13. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 14. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 15. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.