Lukijalta: Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Päätökset Lahti Energiasta tehdään oikeiden tietojen pohjalta

Pekka Timonen

Kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia epäili kirjoituksessaan (ESS 12.2.) kaupungin johdon antaneen valtuutetuille väärää ja harhaanjohtavaa tietoa koskien mahdollista Lahti Energian vähemmistöosuuden myynnin selvittämistä.

Haluan lyhyesti vastata valtuutettu Ratian esittämiin näkemyksiin.

Selvyyden vuoksi on syytä todeta, että Lahden kaupunginvaltuusto on päättämässä siitä, tulisiko LE:n vähemmistöosuuden myyntiä selvittää. Tämän pohjalta voitaisiin punnita ratkaisun järkevyyttä. Koko yhtiön tai sen kokonaisten osien myyntiä ei harkita, vaan Lahden kaupunki omistaisi jatkossakin selkeän enemmistön yhtiöstä.

Vastuullisena omistajana Lahden kaupunki arvioi säännöllisesti yhtiöidensä toimintaa ja arvoa. Tarvittavia toimenpiteitä selvitetään valtuuston tekemien linjausten mukaisesti. Lahti Energiaa koskeva valmistelu perustuu konserni- ja tilajaoston päätökseen.

Valtuutettu Ratian mukaan on ”todella väärää ja harhaanjohtavaa” sanoa, että yhtiöllä on velkaa 500 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan Lahti Energialla oli 31.12.2018 velkaa yhteensä 496 miljoonaa euroa. Osa lainoista on otettu Lahden kaupungilta, mikä ei mitätöi velkoja. Maksajana olisi lahtelainen veronmaksaja, jos yhtiö ei syystä tai toisesta pystyisi hoitamaan velkojaan.

Kirjoituksessa väitettiin, että LE:n omistamisen vaihtoehtoja tarkastellut konsulttiyhtiö KPMG ei ole alan asiantuntija. KPMG on osallistunut eri rooleissa lukuisiin merkittäviin energia-alan yritysjärjestelyihin Suomessa ja Pohjoismaissa.

Lahti Energialla on aina ollut sähköntuotantoa enkä ole muuta sanonut. Sen sijaan LE:n sähkönmyynti on keväällä siirtymässä markkinoilla toimivaan myyntiyhtiöön, jossa LE on osakkaana yhdessä useiden energia-yhtiöiden kanssa. Asiakkaille myytävä sähkö ei enää aina ole LE:n itsensä tuottamaa.

Pääomamarkkinoiden historiallisesti poikkeuksellinen tilanne on nostanut energiayhtiöiden arvon huomattavan korkealle. Lahti Energian arvosta tehty 1,2–1,5 miljardin alustava arvio perustuu viime aikoina toteutuneisiin kauppoihin. Samalla energiayhtiöiden toimintaympäristö on nopeasti muuttumassa. LE on itse arvioinut tilannetta tilinpäätöksessään.

Tässä tilanteessa kaupungilla on erityisiä syitä pohtia yhtiön omistamiseen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia. Päätös siitä, onko vähemmistöosuuden myyntiä syytä selvittää, tehdään Lahden kaupunginvaltuustossa kevään aikana.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.