Lukijalta: Perheiden muutto Hollolaan jatkuu

Mikko Niipala

Tiilikankaan Omakotiyhdistys nosti kirjoituksessaan (ESS 11.2.) perustellusti esiin kysymyksen, miksi Hollola ei halua uskoa muuttovoiton ylläpitoon.

Kunta ennustaa lapsimäärän dramaattista alenemista ja suunnittelee palveluverkostonsa karsimista tähän varautuen. Ennusteissa ei kuitenkaan huomioida muuttoliikettä, joka on Hollolan väestörakenteen olennaisin muuttuja.

Vaikka väestönkasvu Hollolassa on pysähtynyt, nauttii kunta yhä vahvaa muuttovoittoa lapsiperheiden osalta. Muutaman heikomman vuoden jälkeen on lapsiperheiden nettomuutossa vuosina 2017 ja 2018 palattu 2000-luvun alkuvuosien tasolle.

Jatkuessaan tämä tahti kumoaa ennustetun oppilasmäärän alenemisen suurimmilta osin.

Hollolan valtti on sen monimuotoisuus.

Oppilasmääräennusteet ovatkin osoittautuneet Hollolassa pitämättömiksi.

Jo seitsemän vuotta sitten kunta ennusti oppilasmäärän putoavan yli 200 oppilaalla.

Määrä pysyi kuitenkin ennallaan, vaikka laskuissa ei huomioida esiopetuksen ja kuntaliitoksen tuomia erillisiä lisäyksiä. Onkin hämmästyttävää, miten useat päätöksentekijät ja myös media näyttävät nyt hyväksyneen oppilasennusteen Hollolan tulevaisuuskuvana (mm. ESS 30.1. ja 2.2.2020).

Muuttovoittoa ei jatkossakaan saavuteta ilmaiseksi. Se on kuitenkin tärkein tukipilari, jonka varassa Hollola on pysynyt elinvoimaisena viimeiset vuosikymmenet ja voi pysyä jatkossakin.

Lapsiperheet tuovat kouluihin oppilaita, mutta samalla kuntaan uusia yrityksiä, tarvittavaa työvoimaa ja verotuloja.

Kaupungistumisen ohella tapahtuu koko ajan muuttoliikettä kaupungeista pois. Kohtuuhintainen pientaloasuminen on yhä nuorten aikuisten ja lapsiperheiden ykköstoive.

Hollolan sijainti on erinomainen, ja kunnassa on käynnissä monia oikeansuuntaisia toimenpiteitä vetovoiman vahvistamiseksi.

Näitä ovat muun muassa visuaalisen ilmeen uudistus, uudet tonttiesitteet, kehätien valmistuminen, ulkoilureitistön kehittäminen, kyläalueiden aktivoiminen ja yhteisöllisyyttä vahvistavat tapahtumat.

Miksi siis valmistaudutaan muuttoliikkeen sakkaamiseen ja kolme elinvoimaista koulua (Paimela, Hälvälä, Tiilikangas) julistetaan jo hyvissä ajoin etukäteen lakkautettaviksi?

Hollolan valtti on sen monimuotoisuus. Jokaisella osalla kuntaa on tärkeä rooli elinvoiman säilyttämisessä. Lapsiperheet eivät keskity keskustaajamiin.

Nyt pakottava tarve säästöjen löytämiselle sekä rakennetut uhkakuvat aiheuttavat kuitenkin kiirehtimistä Hollolan kannalta haitallisiin ja täysin ennenaikaisiin päätöksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.