Lukijalta: Myrkyllisiä jätteitä ei saa tuoda Päijät-Hämeeseen

Me allekirjoittaneet Päijät-Hämeen Jätekeskuksen kohdealueiden (VE1-VE4) maanomistajat emme hyväksy, että omistamillemme maa-alueille ollaan sijoittamassa kierrätyskaatopaikkaa, jota päättäjät ja valmistelijat kutsuvat Kierrätyspuistoksi.

Tiedossamme on, alueelle on suunniteltu myös jätteen loppusijoitusta, joten jo tällä nimellä meitä johdetaan harhaan. Kaikkia maanomistajia ei myöskään ole informoitu jätekeskuksen sijoittamisesta omistamillemme maa-alueille.

Hankkeesta laadituissa YVA-selvityksissä on pahoja puutteita. Erityisesti itse kohdealueiden ulkopuolelle kohdistuvat valumavesivaikutukset on selvitetty puutteellisesti.

Valumavedet tulevat lisäämään tulvahaittoja laajoilla peltoviljelyalueilla, joilla jo nykyisinkin on rankkasateiden jälkeen viljelytoimintaa vaarantavia tulvia.

Kaatopaikka-alueelta tulee sinne sijoitettavien vaarallisten jätemaiden ja kuonien sekä tuhkien saastuttamia valumavesiä kulkemaan pelto-alueille, pohjavesialueille ja yhteiskunnan vedenhankinnan kannalta tärkeille alueille, aiheuttaen merkittäviä ympäristöriskejä.

Orimattila torppasi kierrätyspuiston sijoittamisen Marjasuolle ja Matomäkeen

Mahdollisen kaatopaikkapuiston rakentaminen, mutta erityisesti sen toiminta tulee lisäämään merkittävästi raskaan liikenteen määriä ympäristössä.

Kevyt liikenne käyttää samoja väyliä ja kyseisillä teillä on runsaasti vanhempaa ikäpolvea liikkeellä henkilöautoilla. Eihän siellä ole kunnon julkisen liikenteen palveluja.

Alueen valmistelutyö vaatii vuosien kallioiden louhimisen ja kivenmurskauksen sekä vaarallisen kuljetusrallin olemassa olevalla tieverkostolla.

Jokaisella esitetyllä vaihtoehdolla on omia luonnon erityispiirteitä. Jätekeskuksen rakentaminen synnyttää merkittävän häiriön kyseisen kohteen ja sen lähiympäristön virkistys- ja ulkoilukäytölle. Meillä maanomistajilla on omia käyttötarpeita omistamillemme metsä- ja kallioalueille, kertaluontoinen korvaus ei mitenkään korvaa sitä arvoa, mikä näillä maillamme on meille ja jälkipolville.

Lahden seudun kierrätyspuistosta voi tulla poliittinen pommi – hankkeelta puuttuu sekä hinta että sen maksajat

Julkisuuteen on kantautunut tieto, että jätekeskuksen suunnittelussa on huomioitu sen olevan myös varteenotettava kierrätyskeskus ja jätteen loppusijoituskohde aina 100-200 kilometrin säteellä Lahdesta.

Kysymys: miksi Lahden kaupunkiseudun olisi kerättävä näitä jätteitä näin laajalta alueelta?

Tiedossamme on, että vastaavia keskuksia on vireillä kaikissa lähimaakunnissa. Pitäkäämme siis huolta vain niistä jätteistä ja ylijäämämaista, joita omalla alueella syntyy.

Saamamme tiedon mukaan tuleva Jätekeskus tulee toimimaan täysin markkinaperusteisesti. Omistaja voi olla vaikka joku kansainvälinen pääomasijoittaja.

Jätekeskukseen voi siis virrata saastuneita maita tai myrkyllisiä jätteitä hyvin kaukaakin.

Kysymys: senhän ei ole pakko vastaanottaa edes Päijät-Hämeen Jätehuollon kyseisiä jäte-eriä, hinta ratkaisee. Onko näin?

Orimattilalaiset taistelevat kierrätyspuistoa vastaan vaikka oikeudessa – "Kaikkiin tarvittaviin toimiin ollaan valmiita"

Me allekirjoittaneet vaadimme, että kierrätyspuistohanke tulee lopettaa nyt esitetyssä muodossa ja että hanke tulee käynnistää uudelleen.

Uutta jätekeskusta ei tule sijoittaa neitseelliseen luontoympäristöön.

Toivomme, että Lahden kaupunki varaa osan Kujalan logistiikkakeskuksen itäalueesta, noin 50 hehtaaria kierrätyslogistiikan yritystoimintaa varten.

Sen tulee rakentua todellisena kierrätysteknologian mallikohteena Kujalassa ja sen länsipuolella. Siitä tulee jättää pois kaikki laajaa maapinta-alaa vaativat vaaralliset jätejakeet.

Lahden seudun kierrätysalueen sijainti ratkeaa keväällä – vaihtoehdoista tehty YVA-selvitys nähtävillä tammikuussa

Elina Anttila-Helander , Markku Helander, Hanna ja Heikki Eskola

Heikki Peura, Harri Vaittinen, Rauno Kataja

Matti Kunelius, Ritva Raatikainen, Pekka Rönttinen

Eira Kuisma, Suvi Kuisma, Mikko Koskela

Hollola ja Orimattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.