Lukijalta: ESS:n toimittaja on puolueellinen, kirjoittaa Kalle Aaltonen

Kalle Aaltonen

Ihan alkuun lienee syytä mainita, että Etelä-Suomen Sanomat esti minua kertomasta tässä tekstissä minun terveyteeni sekä minun ja läheisteni elinkeinoon kohdistuvista toimista, jollaiset ovat olleet jo vuosikausia valitettava osa lahtelaista päätöksentekokulttuuria isossa kuvassa.

Paikallinen media on tietoinen asioista.

Mistä tämä kaikki sitten lähti tällä kertaa? Siitä kun näytin toimittaja Erno Laisille materiaalia siitä, että minun tekemääni päihdeongelmaan liittyvää lasten ja nuorten turvallisuuden kannalta tärkeää aloitetta ei ole hyväksytty henkilöni takia.

Se halutaan toteuttaa nyt jälkeenpäin – siten, että minä en näyttäisi vaikuttaneen asiaan.

Kyse on siis eräästä rakenteellisen korruption muodosta, mutta se ja lasten turvallisuus kalpenevat toimittajan arvomaailmassa sen rinnalla, että hän halusi alentaa ja halveksia henkilöäni asiavirheitä sekä perättömiä oletuksia pullollaan olevalla jutullaan.

Toimittaja unohti mainita jutussa, että näytin hänelle myös materiaalia, josta käy ilmi, että toisen ison ryhmän sisällä on kielletty tukemasta minun ajamiani asioita – toisessa isossa ryhmässä on jo 2013 sanottu, ettei minun tai persujen aloitteita saisi kannattaa.

Nämäkin asiat ovat toimittajien tiedossa, mutta jostain syystä ne eivät tule ikinä esiin toimittajien paasatessa yhteistyöstä.

Erno Laisin näkökulma Kalle Aaltonen raivostuu tästäkin kirjoituksesta

Ja nyt kun puhutaan yhteistyöstä sekä kiusaamisesta: Eräissä ryhmissä on ohjeistettu, ettei minun kanssani saa puhua, kanssani ei saa näyttäytyä julkisesti eikä kanssani saisi edes syödä samassa pöydässä.

Kyllä, puhumme siis aikuisista päättäjistä, ja tämäkin kaikki on paikallisen median tiedossa.

Tahallisia asiavirheitä viljelevä toimittaja vie juttua lapsellisesti ”kuka aloitti ensin” -tasolle ja kertoo virheellisesti sen ”kuka aloitti”. Minulle ja toiselle valtuutetulle sanottiin ensimmäisessä tutustumistilaisuudessa kahdeksan vuotta sitten, että meidän kanssa ei voi tehdä yhteistyötä vaatteidemme takia, mikä kruunattiin valtakunnallisella kiusaamiskampanjalla vaatteideni takia.

Toimittaja aloitti jutun erheellisesti ja ylimielisesti esittäen tietävänsä, mitä minä tunnen. En ole koskaan tuntenut raivoa toimittaja Laisin juttujen vuoksi, kuten hän kuvittelee.

Olen itse asiassa avoimuuden lisäämiseksi vuotanut paikalliselle medialle materiaalia paikallispolitiikan kulisseista viimeiset kahdeksan vuotta. Toimittajat minulle aina soittelevatkin juttujen perässä.

En ole koskaan pyytänyt yhdeltäkään toimittajalta mitään vastapalveluksia. Valitettavasti toimittaja Laisi käytti hyväksi hyväntahtoisuuttani ja petti luottamukseni.

Ja vielä selvennykseksi. Olen mukana aloitteessa, jossa pyritään estämään vastustamani pormestarimallin toteutuminen.

En ole myöskään koskaan kieltäytynyt yhteistyöstä yhdenkään päättäjän kanssa, ja olen yhtenä ainoana päättäjänä äänestänyt henkilöstä riippumatta yli puoluerajojen.

Tämä on helppo vahvistaa äänestämiskäyttäytymisestäni. En ole myöskään koskaan syyttänyt muiden valtuutettujen omivan aloitteitani, kuten toimittaja Laisi jutussa syytti minun väittäneen.

Olen pyytänyt Etelä-Suomen Sanomia oikaisemaan jutussa esiintyneitä virheitä, joita tuon tässä kirjoituksessani esiin, mutta lehti on tuosta kieltäytynyt, koska heillä on päätoimittajan mukaan ”syynsä kirjoittaa kuten kirjoitimme”. Tämä tavoitteellinen yritys häpäistä ja mustamaalata minut jäi tuskin kenellekään lukijalle epäselväksi.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu (Pro Lahti).

Päätoimittaja vastaa

Etelä-Suomen Sanomat esti Kalle Aaltosta julkaisemasta vastineessaan asioita, joissa hän syyttää lahtelaisia päättäjiä jopa rikoksista.

Meillä on nollatoleranssi tällaisille väitteille, joissa kohdejoukko on rajattu mutta kohdetta ei ole yksilöity.

Sellaisissa on vaarana, että iso joukko ihmisiä leimautuu aiheetta. Julkaisupäätöksiin kuuluvat myös päätökset olla julkaisematta asioita. Sitä kutsutaan journalismiksi. Julkaisun estäminen ei kuitenkaan estä meitä tutkimasta asiaa.

Toimittaja Erno Laisin näkemyksellinen kirjoitus sisälsi mielipiteitä ja tulkintoja emmekä nähneet niissä asiavirheitä. Siksi emme myöskään koe tarvetta oikaisuun. Tarjosimme kuitenkin Kalle Aaltoselle mahdollisuutta vastineeseen, ja sen hän myös käytti.

Markus Pirttijoki

päätoimittaja

Etelä-Suomen Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.