Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Hanna Myyrä

Hanna Myyrä

Ihmisillä on erilainen tapa suhtautua sääntöihin. Arvostan itse sellaisia sääntöjä, joilla taataan esimerkiksi toiminnan sujuvuutta liikenteessä ja työelämässä, varmistetaan yhdenvertaista kohtelua ja pidetään huolta siitä, ettei eletä viidakon lakien mukaan.

On yksinomaan järkevää, että liikenteessä noudatetaan sovittuja sääntöjä, koska se on turvallisinta. Osa säännöistä taas on sellaisia, että niiden noudattamisella helpotetaan muiden liikkumista. Hyväksi esimerkiksi käy suuntamerkin näyttäminen liikenneympyrästä poistuttaessa. Sillä annetaan muille tilaa edetä. Tyypit, jotka vain ajavat osoittamatta aikeitaan muille, eivät piittaa siitä, että muut joutuvat odottamaan turhaan.

Asumisessa taas tietynlaiset säännöt ovat tarpeen muun muassa siksi, että ihmisten täytyy saada levätä kotonaan, jopa nukkua öisin. Sellaiset, jotka haluavat huudattaa musiikkia läpi yön, voisivat muuttaa korpeen, jotta eivät häiritsisi muiden elämää.

Kielioppisäännöt ovat lähellä sydäntäni, mutta ymmärrän, ettei niillä ole joka tilanteessa merkitystä. Joskus on vain tärkeintä saada viesti ymmärrettävästi perille.

On ihmisiä, joiden mielestä kaikki säännöt rajoittavat heitä ikävästi. Liikenteessä muiden pitäisi ottaa huomioon, että juuri he ovat nyt tulossa. Kerrostalossa tällaiset naapurit ovat sietämättömiä, koska heidän mielestään kaikkien niiden, joita heidän aiheuttamansa melu häiritsee, pitäisi muuttaa korpeen.

"Janne laittaa tiskit, koska minä en kuulemma osaa" – Sanattomat säännöt voivat olla tae siitä, että perheen arki sujuu jouhevasti

Sääntöjen yläpuolelle asettuminen voi myös viitata narsistiseen persoonallisuushäiriöön. Tällainen tyyppi uskoo olevansa poikkeusyksilö ja sen vuoksi oikeutettu noudattamaan vain omia sääntöjään.

Kaikki säännöt eivät kuitenkaan mene juuri kenenkään järkeen. Yksi esimerkki on verohallinnon linjaus työntekijän merkkipäivälahjasta. Työnantaja voi antaa työntekijälle syntymäpäivälahjan, mutta työntekijältä ei saa kysyä, mitä hän haluaa tai tarvitsee. Muuten verottaja tulkitsee lahjan veronalaiseksi tuloksi. Voi anna mun kaikki kestää! Turhaa roinaa ihmisillä on varmasti riittämiin.

Olen miettinyt sitä, kaatuivatko kiky-tunnitkin siihen, että ne eivät käyneet järkeen. Työntekijäthän ovat yleensä erittäin lojaaleja työnantajiaan kohtaan. Työpäivät saattavat välillä venyä, ja sangen usein työasioita tulee hoidettua myös vapaa-aikana. Joka minuutista ei laskuteta, koska työtä pidetään tärkeänä.

Kun sitten työnantaja yksipuolisesti lisäsi vuoteen pakollisia työtunteja, se löi tällaista sitoutumista korville. Työnantaja ei ikään kuin nähnyt ja arvostanut sitä, mitä työntekijät tekivät sen eteen jo muutenkin ihan vapaaehtoisesti.

Pakottaminen ja kontrollointi vain vähentävät joustamisen halua, minkä luulisi olevan itsestään selvää.

Turhaa sääntelyä on onneksi myös purettu. Kaupoissa saa esimerkiksi myydä kurkkuja, jotka eivät ole aivan suoria.

Myös aktiivimallista päästiin. Sen tarkoitusperät olivat varmasti hyvät, mutta säännöt tehtiin liian byrokraattisiksi. Aktiivisuusehdot pystyi täyttämään vain rajatuin keinoin ja harkinnanvara puuttui. Harkinnanvaraa kannattaisi muutenkin lisätä, kun sääntöjä määritellään.

ESS:n toimituspäällikkö

hanna.myyra@ess.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Vain yksi uusi tartunta
 2. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 3. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa liikennettä toistaiseksi
 4. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 5. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 6. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 7. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 8. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 9. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 10. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 11. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 12. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"
 13. Iitissä jännitetään MotoGP-kisan kohtaloa, Kärkölä aloittamassa yt-neuvottelut – ESS kysyi pienten kuntien johtohahmoilta, miten arki pyörii koronakriisin keskellä
 14. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 15. Teppo Koskisen uutisanalyysi: Matka lähikauppaan voi pidentyä kymmenellä kilometrillä ja halkovarasto sijaita näköetäisyydellä mutta väärällä puolella rajaa - rajan sulkeminen teki elämästä vaikeaa tavalla, joka vaatii järeitä perusteluita

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 6. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 7. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 8. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 9. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa liikennettä toistaiseksi
 10. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 11. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 12. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 13. Milloin hoitoon? Näin toimit, jos sinulla on flunssan oireita ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan - katso kaavio
 14. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.