Lukijalta: Hälvälän koulu houkuttelee lapsiperheitä muuttamaan Hollolaan

Reetta Lindberg, Salla-Mari Lehtonen, Lari Lehtonen

Hollolan Hälvälän koulun tulevaisuus on puhuttanut paljon viime aikoina niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. On viimeiset hetket tehdä tulevaisuuden kannalta oikeita ratkaisuja!

Hälvälän koulun lakkautus olisi kuolinisku elinvoimaiselle Kankaantaan kylien alueelle. Koulu on kylän sydän ja lapsille turvallinen paikka käydä koulua.

Juuri ilmestynyt tutkimus toteaa alakoulujen olevan maaseutukunnassa elinvoimainvestointi ja koulujen lakkauttamisen kiihdyttävän väestötappioita.

Hälvälän alue hyvine kulkuyhteyksineen on loistava kohde houkutella alueelle lisää lapsiperheitä. Uusi kehätie ja Hollolan hyvä saavutettavuus useista Etelä-Suomen kunnista ovat hyviä valttikortteja.

Miksi rikkoa hieno yhteisöllisyys, joka Hälvälässä on?

Hälvälän alueella on hienot maastot ulkoiluun, Kukonkoivun yleisurheilukenttä ja fresbeegolfrata.

Vaikka yleisurheilukenttä ei edustakaan uusinta uutta, olemme käyneet siellä usein lasten kanssa mm. pituutta hyppäämässä ja joka kerta fresbeegolfradalla on ollut pelaajia.

Hollolan kunnanhallitus esittää koulujen ja päiväkotien lakkauttamisia – listalla muun muassa Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulut

Perheitämme houkuttelivat Hollolaan luonnonläheisyys ja rauhallinen kasvuympäristö lapsille. Lähikoululla, johon lapsi pääsee itse kulkemaan, oli suuri merkitys, kun etsimme tulevaa kotia.

Näin on myös moni muu lapsiperhe todennut. Kunnan puolelta on esitetty näkemys, että maaseudulle muuttaisivat vanhukset, mutta kokemuksemme ovat täysin päinvastaisia.

Omalle kotikadullemme on muuttanut reilun vuoden sisään kolme lapsiperhettä, yhteensä seitsemän alle kouluikäistä lasta, ja jokaisesta talosta poismuuttaneet ovat aikuisia.

Kouluverkon harvennus etenee – Hollolan hyvinvointivaliokunnassa äärimmäisen tiukka äänestys

Rauhallinen omakotitaloalue houkuttelee suurine taloineen juuri lapsiperheitä, vanhukset hakeutuvat ensisijaisesti lähemmäksi palveluita.

Hollolan kunnan kotisivuilla kerrotaan Hollolan olevan lapsiläheinen ja ympäristöystävällinen kunta. Mitä lapsiläheisyyttä on viedä turvallinen lähikoulu sadoilta pieniltä oppilailta?

Lähes jokainen lapsi joutuisi myös koulukuljetusten piiriin. Se ei tukisi millään tavalla lapsiystävällisyyttä eikä varsinkaan ympäristöystävällisyyttä.

Nykyisin lapsille tulee päivässä runsaasti luonnollista liikuntaa koulumatkojen myötä, mutta taksissa istumalla passiivisuus ja lasten liikkumattomuus lisääntyvät.

Miksi rikkoa hieno yhteisöllisyys, joka Hälvälässä on? Täällä suurimmalla osalla lapsista on turvallinen koulumatka ja koulussa yhteisöllisyys, kun kaikki tuntevat toisensa. Koulun lakkauttamisella haetut säästöt ovat tulevaisuudessa kulu, kun hyvinvointi laskee.

Hyvinvointivaliokunta on tehnyt oman pahoinvointipäätöksensä. Nyt pallo on valtuutetuilla. Olisiko aika laittaa lapsen etu edelle, muokata kuntarakenne uudeksi, ei lasten kustannuksella.

Näyttäkää, että haluatte säilyttää Hollolan jatkossakin viihtyisänä ja lapsiläheisenä kuntana. Ei ne sanat vaan ne teot!

Uutisanalyysi: Soten tavoin myös kouluverkkoa tulisi tarkastella maakunnallisesti, kun lapsikato iskee kovempaa kuin koskaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 2. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 5. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 6. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 7. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 8. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 9. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 10. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 11. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 12. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 13. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 14. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.