Lukijalta: Hälvälän koulu houkuttelee lapsiperheitä muuttamaan Hollolaan

Reetta Lindberg, Salla-Mari Lehtonen, Lari Lehtonen

Hollolan Hälvälän koulun tulevaisuus on puhuttanut paljon viime aikoina niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. On viimeiset hetket tehdä tulevaisuuden kannalta oikeita ratkaisuja!

Hälvälän koulun lakkautus olisi kuolinisku elinvoimaiselle Kankaantaan kylien alueelle. Koulu on kylän sydän ja lapsille turvallinen paikka käydä koulua.

Juuri ilmestynyt tutkimus toteaa alakoulujen olevan maaseutukunnassa elinvoimainvestointi ja koulujen lakkauttamisen kiihdyttävän väestötappioita.

Hälvälän alue hyvine kulkuyhteyksineen on loistava kohde houkutella alueelle lisää lapsiperheitä. Uusi kehätie ja Hollolan hyvä saavutettavuus useista Etelä-Suomen kunnista ovat hyviä valttikortteja.

Miksi rikkoa hieno yhteisöllisyys, joka Hälvälässä on?

Hälvälän alueella on hienot maastot ulkoiluun, Kukonkoivun yleisurheilukenttä ja fresbeegolfrata.

Vaikka yleisurheilukenttä ei edustakaan uusinta uutta, olemme käyneet siellä usein lasten kanssa mm. pituutta hyppäämässä ja joka kerta fresbeegolfradalla on ollut pelaajia.

Hollolan kunnanhallitus esittää koulujen ja päiväkotien lakkauttamisia – listalla muun muassa Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulut

Perheitämme houkuttelivat Hollolaan luonnonläheisyys ja rauhallinen kasvuympäristö lapsille. Lähikoululla, johon lapsi pääsee itse kulkemaan, oli suuri merkitys, kun etsimme tulevaa kotia.

Näin on myös moni muu lapsiperhe todennut. Kunnan puolelta on esitetty näkemys, että maaseudulle muuttaisivat vanhukset, mutta kokemuksemme ovat täysin päinvastaisia.

Omalle kotikadullemme on muuttanut reilun vuoden sisään kolme lapsiperhettä, yhteensä seitsemän alle kouluikäistä lasta, ja jokaisesta talosta poismuuttaneet ovat aikuisia.

Kouluverkon harvennus etenee – Hollolan hyvinvointivaliokunnassa äärimmäisen tiukka äänestys

Rauhallinen omakotitaloalue houkuttelee suurine taloineen juuri lapsiperheitä, vanhukset hakeutuvat ensisijaisesti lähemmäksi palveluita.

Hollolan kunnan kotisivuilla kerrotaan Hollolan olevan lapsiläheinen ja ympäristöystävällinen kunta. Mitä lapsiläheisyyttä on viedä turvallinen lähikoulu sadoilta pieniltä oppilailta?

Lähes jokainen lapsi joutuisi myös koulukuljetusten piiriin. Se ei tukisi millään tavalla lapsiystävällisyyttä eikä varsinkaan ympäristöystävällisyyttä.

Nykyisin lapsille tulee päivässä runsaasti luonnollista liikuntaa koulumatkojen myötä, mutta taksissa istumalla passiivisuus ja lasten liikkumattomuus lisääntyvät.

Miksi rikkoa hieno yhteisöllisyys, joka Hälvälässä on? Täällä suurimmalla osalla lapsista on turvallinen koulumatka ja koulussa yhteisöllisyys, kun kaikki tuntevat toisensa. Koulun lakkauttamisella haetut säästöt ovat tulevaisuudessa kulu, kun hyvinvointi laskee.

Hyvinvointivaliokunta on tehnyt oman pahoinvointipäätöksensä. Nyt pallo on valtuutetuilla. Olisiko aika laittaa lapsen etu edelle, muokata kuntarakenne uudeksi, ei lasten kustannuksella.

Näyttäkää, että haluatte säilyttää Hollolan jatkossakin viihtyisänä ja lapsiläheisenä kuntana. Ei ne sanat vaan ne teot!

Uutisanalyysi: Soten tavoin myös kouluverkkoa tulisi tarkastella maakunnallisesti, kun lapsikato iskee kovempaa kuin koskaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.