Lukijalta: Lahti Energia on valmis vastaamaan tuleviin haasteisiin

Eero Seesvaara

Kari Korhonen kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa, että Lahti Energian Kymijärvi II-voimalan ongelmat on vaiettu kuoliaaksi. Asiaa ei ole vaiettu kuoliaaksi, se ei vain ole ollut ajankohtainen.

Lajiteltua energiajätettä käyttävän kakkosvoimalan keskeinen alkuvaiheen ongelma olivat tekniset ongelmat ja siitä johtuneet kustannukset.

Kaasutusvoimalaitos tuottaa sähköä ja kaukolämpöä.

Nyt laitos toimii alkuvuosia selvästi paremmin. Tähän on ainakin kaksi syytä.

Lukijalta Myydäänkö vesiyhtiö seuraavaksi?

Lahti Energia on kuluneina vuosina merkittävästi kehittänyt laitosta monin tavoin, ja kehittäminen jatkuu edelleen.

Toinen syy liittyy sopivan polttoainesekoituksen systemaattiseen hakemiseen ja polttoaineen laadun parantamiseen.

Kymijärvi II:n polttoaineista on nykyisin noin kaksi kolmasosaa purku- ja kierrätyspuuta ja kolmannes muuta energiajätettä, jonka markkinahinta on ollut aleneva viime vuosina.

Nyt kun toimivuus on parantunut ja lisäksi sähkön hinta pohjoismaisilla tukkumarkkinoilla on takavuosista noussut, Kymijärvi II ei ole mikään ongelma ja sen tulevaisuus näyttää hyvältä.

Lahti Energian laitoksilla ei koekäyttöä lukuun ottamatta ole milloinkaan poltettu turvetta, joten meidän ei tarvitse miettiä turpeen kieltoaikataulua muutoin kuin välillisesti.

Jos turpeen poltto pakotettaisi nopealla aikataululla lopettamaan, voisi se heijastua puuhakkeen hintaan. Tosin lähistöllä ei ole suuria turpeenkäyttäjiä, jotka tällöin olisivat pakotettuja tulemaan paikallisille hake markkinoille.

Lukijalta Kaupungin johto antoi harhaanjohtavaa tietoa Lahti Energiasta

Myös uuden metsähaketta polttavan Kymijärvi III:n polttoaineen saatavuudesta ja hinnasta on ehditty kantaa huolta.

Kivihiilen käyttö on kielletty vuoden 2029 jälkeen. Siitä luovuimme jo viime vuonna. Turpeen käytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä puhutaan nyt. Se saavutettaneen ilman kieltolakiakin.

Myös polttamisen kieltämisestä puhutaan. Tuskin totaalikieltoa koskaan tulee, mutta polttaminen vähentänee 2040-luvulla.

Tällöin Lahti Energian molemmat laitokset ovat jo hintansa haukkuneet.

Lahti Energian nykyiset lainat on nykyvauhdilla maksettu noin 10 vuoden päästä ja laitokset kirjanpidossa poistettu 25 vuoden kuluttua, Kymijärvi II jo vuonna 2032.

Polttaminen voimaloissa oletettavasti jatkuu, kunhan tuotettu hiilidioksidi kompensoidaan hiilinielulla. Metsien hiilensidonnan lisäksi yksi kehittymässä oleva keino on hiilidioksidin talteenotto ja varastointi.

Lahti Energia-yhtiö on hyvässä tilassa vastaamaan alkaneen vuosikymmenen haasteisiin. Näköpiirissä ei ole merkittäviä riskejä.

Kaukolämmitys on kaupunkien lämmittämisessä vertaansa vailla, vain lämmön tuotantotavat muuttuvat ajan kuluessa.

Sähkön merkitys yhteiskunnassa edelleen kasvaa sen korvatessa muita energiamuotoja. Sähkönjakelu on tärkeä ja pysyvä osa infraa.

Sähkön myynnissä hyödynnämme suuruuden ekonomiaa uuden myyntiyhtiön kautta.

Lahti Energia ja Lahti Aqua jatkavat erillisinä – "Fuusio ei ole ratkaisu"

Ei ole järjellistä syytä pitää yhtiön riskejä epänormaalin suurina. Yhtiö on valmis hyödyntämään energiamurroksen tuomia bisnesmahdollisuuksia vahvan liiketoiminnan kassavirtansa turvin.

Kirjoittaja on Lahti Energian toimitusjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 6. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 7. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 8. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 11. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 12. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 13. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 14. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.