Pääkirjoitus: Metropoli sykkii kasvua lähistöön

Lahden seudulla on edellytykset kasvaa metropolialueen imussa. Yhteydet pääkaupunkiseudulle ovat kunnossa. Juha Peurala / arkisto

Konsulttitoimisto MDI julkaisi hiljattain tuoreen ennusteensa Suomen kuntien näkymistä. Myönteistä tuoreessa kuntaselvityksessä on se, että hyvin pärjäävät kunnat eivät ole kasautuneet pelkästään muutaman vetovoima-alueen ympärille, vaan menestyviä kuntia löytyy kaikista kokoluokista ja eri puolilta maata.

Pienissä kunnissa erityisestä sote-uudistuksen kaatuminen on vienyt uskoa tulevasta, ainakin väliaikaisesti. Positiivisimmat näkymät ovat puolestaan isommissa kaupungeissa, pääkaupunkiseudulla ja korkeakouluseuduilla.

MDI keräsi tiedot loka-marraskuussa 2 500 johtavalta viranhaltijalta ja luottamushenkilöltä lähes 300 kunnasta. Vaikka moni vastaajista koki tilanteen heikentyneen parin viime vuoden aikana, uskoa tulevaan silti löytyy. Puolet viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä oli sitä mieltä, että tilanne paranee lähivuosina. Ilmeisesti kunnissa lasketaan edelleen sen varaan, että sote-uudistus tulee ja pelastaa paikkakunnat taloudelliselta ahdingolta.

Päijät-Hämeen kunnat eivät tässä mittakusessa yllä valtakunnan kärkeen. MDI on asettanut kuntia "paremmuusjärjestykseen" 17 tilastollisella muuttujalla kuten työllisyydellä, vetovoimalla, yritystoiminnalla, koulutuksella ja hyvinvoinnilla. Valtakunnan 20 parhaan kunnan joukkoon ei mahdu yhtään kuntaa Päijät-Hämeestä.

Sijainnista pääkaupunkiseudun lähellä kannattaa ottaa kaikki ilo irti.

Parhaiten vertailussa pärjäsi Espoo runsaalla 1500 pisteellä maksimin ollessa 1700 pistettä. Päijät-Hämeessä 1000 pisteen yli pääsivät Hollola, Lahti ja Orimattila. Niitä yhdistää maakuntakeskus Lahden läheisyys sekä etäisyys pääkaupunkiseudusta. Jos on koolla merkitystä niin on sijainnillakin. Mitä kauemmas maakuntakeskuksesta mennään, sen pienemmäksi putoaa pisteluku. Maakunnan matalimmat arvot vertailussa mitattiin sen pohjoisiin kuntiin Hartolaan, Sysmään ja Padasjoelle.

Vaikka MDI:n tuore raportti ei aiheuttanut samanlaista hengenahdistusta kunnantaloilla kuin vuosi sitten julkaistu dramaattinen väestöennuste, kannattaa tähänkin tulokseen reagoida vakavasti.

Riittävän kookas, elinvoimainen ja uusia asukkaita houkutteleva keskuskaupunki hyödyttää koko maakuntaa. Maakunnan menestymisen kannalta on välttämätöntä, että Lahden seutu toimii vetovoiman kärkenä ja sijainnista pääkaupunkiseudun kupeessa otetaan kaikki ilo irti. Päijät-Hämeessä on edellytyksiä parempaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.