Pääkirjoitus: Kevytyrittäjyys on helppo väylä yrittäjyyttä harkitsevalle

Kevytyrittäjyys houkuttelee muun muassa monia sivutoimisia käsityöyrittäjiä. Katja Luoma

Yrittäjäksi ryhtymiseen on monella korkea kynnys yrittäjyyden vaatiman byrokratian ja toisaalta mahdollisen työttömyysriskin vuoksi. Moni pelkää sitä, että jos oma yritysidea ei kannakaan, jää tyhjän päälle.

Kynnystä yrittäjyyteen voi alentaa kevytyrittäjyyden malli. Vaikka lainsäädäntö ei tunne termiä, kevytyrittäjyys on kohtalaisen helppo väylä joko sivutoimisena yrittämiseen tai yritystoiminnan kokeilemiseen.

Suomessa on nykyisin useita laskutuspalveluita, joiden kautta kevytyrittäjyys onnistuu. Tällöin esimerkiksi sivutoimisena yrittäjänä palveluja myyvä antaa kirjanpidon, laskutuksen, verot ja sosiaalikulujensa hoitamisen laskutuspalveluyrittäjälle. Laskutuspalvelun käyttö toki maksaa jonkin verran, mutta se säästää myös aikaa etenkin, jos kirjanpitoon liittyvät rutiinit eivät ole tuttuja.

Kevytyrittäjinä toimii paljon esimerkiksi taiteilijoita, muusikoita, käsikirjoittajia, valokuvaajia ja free lancer -toimittajia. He myyvät itse palvelunsa niitä haluavalle, mutta laskutuspalvelu hoitaa kaiken laskutukseen ja verotukseen liittyvän ja maksaa kevytyrittäjälle hänelle jäävän osuuden.

Jotta yrittäjyys kiinnostaisi yhä useampia, olisi tärkeää vähentää yrittämiseen liittyviä riskejä työttömyyden varalta.

Jos kevytyrittäjä jää työttömäksi, hän voi saada työttömyysetuutta ainakin neljän kuukauden ajan ennen kuin TE-keskus arvioi, onko työssä ollut kyse sivu- tai päätoimisesta yrittäjyydestä. Perusteena on se, onko työtön työnhakija edelleen käytettävissä kokoaikatyöhön vai viekö kevytyrittäjyys niin paljon aikaa, että sitä voidaan pitää päätoimena. Pienet sivutulot voivat kuitenkin vaikuttaa työttömyysturvan määrään eli työttömyysturva saatetaan maksaa soviteltuna.

Päätoimisena yrittäjänä ei ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Juuri tästä syystä moni epäröi yrittäjäksi ryhtymistä. Jotta yrittäjyys kiinnostaisi yhä useampia, olisi tärkeää vähentää yrittämiseen liittyviä riskejä työttömyyden sattuessa. On varmaankin selvää, ettei kukaan halua ottaa sitä riskiä, että jää tyhjän päälle.

Kevytyrittäjyydessä on toki myös haittansa. Jos yrittäjällä ei ole omaa toiminimeä ja Y-tunnusta, hän ei voi vähentää esimerkiksi kaluston hankintakuluja tuloksestaan eikä hyödyntää yrittäjän verovähennyksiä, kuten arvonlisäveron alarajahuojennusta.

Välimallejakin on. Kevytyrittäjä voi myös hankkia oman Y-tunnuksen ja jättää byrokratian laskutuspalvelun hoitoon.

Kevytyrittämisen suosio on kasvanut viime vuosina ja sen voi uskoa kasvavan edelleen, kun työelämä muuttuu ja monia toimintoja ulkoistetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.