Tarja Koljosen Esalainen: Liiankin hyvä tarina ja vuorenvarma sijoitusvinkki

Tarja Koljonen

Moni varmaan muistaa tällaisen jutun lehdessä tai sijoittamiseen liittyvillä verkkosivuilla: "Vielä vuosia sitten XX:llä ei ollut tilillä sentin senttiä, nyt hän omistaa kymmenen sijoitusasuntoa eri kaupungeissa".

Vuokratuotoilla XX saa viettää makeaa elämää, käydä pitkillä etelänlomilla ja suunnitelmissa on jättäytyä työelämästä jo 30-vuotiaana. Jutun mukaan kuka tahansa pystyy samaan, sillä suuria pääomia tai tuloja ei tarvita.

Tarina oli aina sama ja päähenkilönä joko köyhä opiskelija, työtön tai matalapalkka-alalla työskentelevä nuori henkilö – mies tai nainen.

Vanhan totuuden mukaan kannattaa perääntyä silloin, kun joku asia tuntuu liian hyvältä ollakseen totta.

Jossain vaiheessa tuntui, että jokainen puhui tai vähintään haaveili asuntosijoittamisesta.

Asuntosijoittamista markkinoitiin uutena kansankapitalismina, varmana tapana taata itselleen varmat ja riskittömät eläkevarat.

Kymmenettuhannet suomalaiset myös innostuivat tästä rajattomasta mahdollisuudesta vaurastua.

Meille on aina myyty mielikuvaa siitä, että asuntojen hinnat vain nousevat nousemistaan. Ikävä kyllä kulta-aika näyttää nyt olevan ohi ja asuntojen hintakehitys kääntynyt laskuun suuressa osassa Suomea.

Jos varman päälle haluaa pelata, ei asuntoa kannata ostaa kuin Helsingistä, Turusta ja Tamperelta. Jopa keskikokoinen Lahti on asuntosijoittajalle enemmän kuin epävarma kohde.

Toisaalta, jos omaan käyttöön ostaa, eikä haaveile suuresta arvonnoususta, riittää vähenevän väestön kaupungissa runsaasti valinnanvaraa.

Etelä-Suomen Sanomissa haastateltu asuntosijoittaja Markus Grahn kertoo, ettei asunnon ostaminen Lahdesta ole nykyisillä hinnoilla vuokratasoon nähden ollut enää pitkään aikaan kannattavaa.

Vuokrataso romahti, kun Lahteen rakennettiin yhdessä lyhyessä jaksossa muun muassa 200 uutta yksiötä keskustaan. Eikä se siihen edes jäänyt, vaan uusia pieniä asuntoja rakennetaan koko ajan lisää eri puolille kaupunkia.

Nyt on vuokralaisen markkinat, mutta edes halpa vuokra ei auta, jos asukkaita ei ole tarpeeksi.

Sijoitusmielessä asuntoa hankkivalle edelleen olennaista on hyvä sijainti lähellä keskustaa ja hoidettu taloyhtiö – vaikkapa siellä Tampereella.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö kaikki nuo lehtijuttujen nuoret XX:t olisi osanneet ostaa sijoitusasuntojaan juuri niistä kaupungeista, joissa kasvua yhä on ja vuokratuotto suuri.

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia säästämisestä, sijoittamisesta ja vaurastumisesta, mikä on pelkästään hyvä asia. Eläkeikään kannattaa varautua.

Annan nyt vuorenvarman sijoitusvinkin. Se on poimittu eräältä kuuluisalta sijoittajalta, jolta kysyttiin, miten tavallinen suomalainen voisi vaurastua.

Vinkki kuuluu näin: "Katkaise tappioiden kierre ja anna voittojen virrata kotiin".

Helppoa – miksipä emme kaikki tekisi niin?

ESS:n uutispäällikkö

tarja.koljonen@ess.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.