Pääkirjoitus: Taakanjako EU:n pakolaispolitiikassa olisi Suomenkin etu

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiirehtii aiheellisesti Suomeakin auttamaan Kreikan pakolaisleirien alaikäisiä lapsia ja nuoria. Mikko Stig / Lehtikuva

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on nostanut aiheellisesti esille tarpeen tuoda myös Suomeen Kreikan pakolaisleireillä olevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Kyseisillä leireillä viruu yhä tukalammiksi käyvissä oloissa yli 5 000 lasta ja nuorta, joista monet ovat päätyneet leireille ilman vanhempiaan. Jo viime syksynä Kreikan hallitus vetosi muihin EU-maihin heidän auttamisekseen, mutta valitettavan vaatimattomin tuloksin.

Hallitus ei ole tehnyt päätöstä Kreikan pakolaisleirien lapsista – pohtii käsittelyaikataulua piakkoin

Toistaiseksi vain Ranska on ehtinyt luvata vastaanottaa leiriltä 500 lasta. Muut korkeintaan vasta selvittävät asiaa. Niin tekee myös Suomi, missä Ohisalo on hallituksen iltakoulussaan antaman evästyksen perusteella lähtenyt asiassa nyt ripeästi liikkeelle. Painetta ovat lisänneet myös hänen eurooppalaiset kollegansa eritoten Kreikasta, missä kärsivällisyys alkaa ymmärrettävästi olla jo lopussa.

EU-maiden hidasta reagointia selittää pitkälti, ettei unioni ole vieläkään pystynyt päivittämään turvapaikkapolitiikkaansa tämän päivän vaatimusten tasalle. Päätöksiä ei ole saatu aikaan esimerkiksi niin sanotusta taakanjakomekanismista, vaikka Suomikin yritti puheenjohtajana parhaansa mukaan edistää asiaa. Kovimpia jarruttelijoita ovat olleet tietyt itäisen Euroopan maat.

Taakanjakoa leveämmille harteille tarvitaan, jotta yksittäiset EU-maat eivät joutuisi Kreikan tapaan kantamaan kokoaan suurempaa vastuuta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Italiankin esimerkki osoittaa, kuinka mullistavia sisäpoliittisia vaikutuksia siitä voi seurata.

Ohisalo on kaukoviisaasti muistuttanut, että myös Suomi sijaitsee EU:n ulkorajalla. On hyvin mahdollista, että mekin joudumme joskus kohtaaman samanlaisen ongelman kuin Kreikka nyt. Esimakua saatiin muutama vuosi sitten, kun Venäjältä saapui tänne yllättäen – mutta onneksi vain lyhytaikaisesti – satoja turvapaikanhakijoita.

Jos sama tapahtuisi uudelleen laajemmassa mitassa, olisi myös Suomen etu, jos toimiva taakanjakomekanismi olisi EU:ssa jo arkipäivää. Silloin ei tarvitsisi erikseen anoa apua tietämättä, suostutaanko sitä antamaan.

Myös Suomi on unionin ulkorajalla.

Tilanne, jossa turvapaikanhakijoista kohdistuisi kovaa painetta vain Suomeen, ei juuri nyt ole ajankohtainen ongelma, mutta sitä on mitä hälyttävimmässä määrin Kreikan leireillä olevien alaikäisten hätä. Se edellyttää pikaisia toimia myös Suomelta yksin inhimillisyyden nimissä, oli kyse sitten niin sanotuista ankkurilapsista tai ei.

Luontevinta Suomelle olisi tälläkin kertaa keskittyä auttamaan niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat leireillä kaikkein heikoimmassa asemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.