Anne Honkasen Esalainen: Ovatko "lapselliset" lapsettomia onnellisempia?

Anne Honkanen

Tammikuun puolella uutisoitiin tutkimuksesta, joka kertoi, että pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset aikuiset.

FinTerveys 2017 -väestötutkimuksesta selvisi, että lähes 90 prosenttia pikkulasten vanhemmista kokee elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Pikkulasten vanhemmat ovat muita samanikäisiä tyytyväisempiä perhe-elämäänsä ja saavutuksiinsa.

Pikkulasten vanhemmiksi luokiteltiin tutkimuksessa 18–50-vuotiaat, joiden perheessä on ainakin yksi alle 7-vuotias lapsi.

Tutkimuksen tulokset olivat virkistävää kuultavaa, sillä viime vuosina lapsiperhearjesta on välittynyt hyvin raskas kuva. Voisiko olla, että elämä pienten lasten kanssa ei olisikaan niin kamalaa kuin julkisuuteen välitetyistä uutisista on voinut ajatella?

Omat muistoni pienen lapsen vanhemmuudesta ainakin tukevat tätä ajatusta. Tuosta elämänvaiheesta on toki kulunut aikaa, ja hoidettavanakin oli vain yksi, melko helppo tapaus, mutta kun olen muistellut elämääni pienen lapsen vanhempana, ajattelen sen usein olleen elämäni onnellisinta aikaa.

Nautin yksinkertaisuudesta, jota elämä pienen lapsen kanssa oli: leikkiä, hoivan tarjoamista ja "vain" läsnäoloa lapsen kanssa. Työn ja muun elämän haasteista on saanut nauttia tuonkin elämänvaiheen jälkeen ilman pelkoa siitä, että haasteet olisivat jotenkin pikkulapsiarjen jälkeen päässeet vähentymään.

Terhi Säynäjärven Esalainen Miksi lapsia ei synny, vaikka he toisivat toivon mukanaan? Lapset ovat ihaninta elämässä – tiukkoinakin hetkinä

FinTerveys 2017 -tutkimus kertoo, että vanhemmuus näyttää tuottavan muutakin hyvää pienten lasten vanhemmille tyytyväisyyden tunteen lisäksi. Pikkulasten vanhempien elintavat olivat parempia muihin samanikäisiin verrattuina kahdessa asiassa: he istuivat vähemmän ruudun ääressä ja käyttivät harvemmin runsaasti alkoholia kerrallaan.

Lapsen saaminen sai itsenikin skarppaamaan elämäntapojani, ja tämän ryhtiliikkeen vaikutus on kantanut ilahduttavasti näihin päiviin saakka.

Yhdessä asiassa pienten lasten vanhemmat kuitenkin hävisivät vertailussa ikäisilleen: unen määrässä. Tämä ei liene yllätys kenellekään pikkulapsiarkea kokeneelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus on toki vain yksi tutkimus muiden joukossa. Nopea googletus näyttää, että päinvastaista todistavia tutkimuksia on julkaistu viime vuosina runsaasti. Yhdessä tutkimuksessa lapsettomat ovat perheellisiä onnellisimpia, toisessa todetaan, että sinkkunaiset ovat itse asiassa niitä kaikkein onnellisimpia.

Kun tutkimustuloksia on näin moneksi, tulee mieleen, onko järkevää ylipäänsä pohtia, kummat ovat onnellisempia, "lapselliset" vai lapsettomat.

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Yksi kiinnostava havainto asiassa on kysymys siitä, voisiko pienten – ja ehkä meidän hiukan vanhempienkin – lasten vanhempien arjen kurjuus johtua osittain siitä, että asetamme itsellemme entistä kovempia vaatimuksia myös vanhempina. Kun on tottunut trimmaamaan itsestään parasta mahdollista, on ihan varmasti vaikea saada vuorokauden tunnitkaan riittämään, kun trimmattavana on oman elämän lisäksi myös jälkikasvun elämä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.