Anne Honkasen Esalainen: Ovatko "lapselliset" lapsettomia onnellisempia?

Anne Honkanen

Tammikuun puolella uutisoitiin tutkimuksesta, joka kertoi, että pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset aikuiset.

FinTerveys 2017 -väestötutkimuksesta selvisi, että lähes 90 prosenttia pikkulasten vanhemmista kokee elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Pikkulasten vanhemmat ovat muita samanikäisiä tyytyväisempiä perhe-elämäänsä ja saavutuksiinsa.

Pikkulasten vanhemmiksi luokiteltiin tutkimuksessa 18–50-vuotiaat, joiden perheessä on ainakin yksi alle 7-vuotias lapsi.

Tutkimuksen tulokset olivat virkistävää kuultavaa, sillä viime vuosina lapsiperhearjesta on välittynyt hyvin raskas kuva. Voisiko olla, että elämä pienten lasten kanssa ei olisikaan niin kamalaa kuin julkisuuteen välitetyistä uutisista on voinut ajatella?

Omat muistoni pienen lapsen vanhemmuudesta ainakin tukevat tätä ajatusta. Tuosta elämänvaiheesta on toki kulunut aikaa, ja hoidettavanakin oli vain yksi, melko helppo tapaus, mutta kun olen muistellut elämääni pienen lapsen vanhempana, ajattelen sen usein olleen elämäni onnellisinta aikaa.

Nautin yksinkertaisuudesta, jota elämä pienen lapsen kanssa oli: leikkiä, hoivan tarjoamista ja "vain" läsnäoloa lapsen kanssa. Työn ja muun elämän haasteista on saanut nauttia tuonkin elämänvaiheen jälkeen ilman pelkoa siitä, että haasteet olisivat jotenkin pikkulapsiarjen jälkeen päässeet vähentymään.

Terhi Säynäjärven Esalainen Miksi lapsia ei synny, vaikka he toisivat toivon mukanaan? Lapset ovat ihaninta elämässä – tiukkoinakin hetkinä

FinTerveys 2017 -tutkimus kertoo, että vanhemmuus näyttää tuottavan muutakin hyvää pienten lasten vanhemmille tyytyväisyyden tunteen lisäksi. Pikkulasten vanhempien elintavat olivat parempia muihin samanikäisiin verrattuina kahdessa asiassa: he istuivat vähemmän ruudun ääressä ja käyttivät harvemmin runsaasti alkoholia kerrallaan.

Lapsen saaminen sai itsenikin skarppaamaan elämäntapojani, ja tämän ryhtiliikkeen vaikutus on kantanut ilahduttavasti näihin päiviin saakka.

Yhdessä asiassa pienten lasten vanhemmat kuitenkin hävisivät vertailussa ikäisilleen: unen määrässä. Tämä ei liene yllätys kenellekään pikkulapsiarkea kokeneelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus on toki vain yksi tutkimus muiden joukossa. Nopea googletus näyttää, että päinvastaista todistavia tutkimuksia on julkaistu viime vuosina runsaasti. Yhdessä tutkimuksessa lapsettomat ovat perheellisiä onnellisimpia, toisessa todetaan, että sinkkunaiset ovat itse asiassa niitä kaikkein onnellisimpia.

Kun tutkimustuloksia on näin moneksi, tulee mieleen, onko järkevää ylipäänsä pohtia, kummat ovat onnellisempia, "lapselliset" vai lapsettomat.

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Yksi kiinnostava havainto asiassa on kysymys siitä, voisiko pienten – ja ehkä meidän hiukan vanhempienkin – lasten vanhempien arjen kurjuus johtua osittain siitä, että asetamme itsellemme entistä kovempia vaatimuksia myös vanhempina. Kun on tottunut trimmaamaan itsestään parasta mahdollista, on ihan varmasti vaikea saada vuorokauden tunnitkaan riittämään, kun trimmattavana on oman elämän lisäksi myös jälkikasvun elämä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 2. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 5. Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
 6. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 7. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 8. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 13. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 14. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 15. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.