Lukijalta: Lapsiperheiden muuttoliike Hollolaan jatkuu

Mikko Niipala

Tiilikankaan Omakotiyhdistys nosti kirjoituksessaan perustellusti esiin kysymyksen, miksi Hollola ei halua uskoa muuttovoiton ylläpitoon.

Kunta ennustaa lapsimäärän dramaattista alenemista ja suunnittelee palveluverkostonsa karsimista tähän varautuen. Ennusteissa ei kuitenkaan huomioida muuttoliikettä, joka on Hollolan väestörakenteen olennaisin muuttuja.

Vaikka väestönkasvu Hollolassa on pysähtynyt, nauttii kunta yhä vahvaa muuttovoittoa lapsiperheiden osalta. Muutaman heikomman vuoden jälkeen on lapsiperheiden nettomuutossa vuosina 2017 ja 2018 palattu 2000-luvun alkuvuosien tasolle.

Jatkuessaan tämä tahti kumoaa ennustetun oppilasmäärän alenemisen suurimmilta osin.

Hollolan valtti on sen monimuotoisuus.

Oppilasmääräennusteet ovatkin osoittautuneet Hollolassa pitämättömiksi. Jo seitsemän vuotta sitten kunta ennusti oppilasmäärän putoavan yli 200 oppilaalla.

Lukijalta Hollola ei halua uskoa muuttovoittoon

Määrä pysyi kuitenkin ennallaan, vaikka laskuissa ei huomioida esiopetuksen ja kuntaliitoksen tuomia erillisiä lisäyksiä. Onkin hämmästyttävää, miten useat päätöksentekijät ja myös media näyttävät nyt hyväksyneen oppilasennusteen Hollolan tulevaisuuskuvana.

Hämmennystä varmasti lisää se, että hyvinvointijohtajan puheistakin välittyy viesti, ettei muuttoliike näkyisi oppilasmäärissä (Hollolan Sanomat 5.2.2020).

Palveluverkostosuunnitelmilla Hollola viestittää ensisijaisesti, kuinka se hyväksyy tulevaisuuden suunnittelun lähtökohdaksi oletuksen, että tulevina vuosina lapsiperheiden muuttovoitto menetetään.

Tällainen pessimismi vetää hiljaiseksi.

Muuttovoittoa ei jatkossakaan saavuteta ilmaiseksi. Se on kuitenkin tärkein tukipilari, jonka varassa Hollola on pysynyt elinvoimaisena viimeiset vuosikymmenet ja voi pysyä jatkossakin.

Lapsiperheet tuovat kouluihin oppilaita, mutta samalla kuntaan uusia yrityksiä, tarvittavaa työvoimaa ja verotuloja.

Kaupungistumisen ohella tapahtuu koko ajan muuttoliikettä kaupungeista pois koko ajan. Kohtuuhintainen pientaloasuminen on yhä nuorten aikuisten ja lapsiperheiden ykköstoive.

Helsingissä raportoitiin juuri vahvin muuttoliike kehyskuntiin päin yli kymmeneen vuoteen.

Hollolan sijainti on erinomainen ja kunnassa on käynnissä monia oikeansuuntaisia toimenpiteitä vetovoiman vahvistamiseksi.

Kouluverkon harvennus etenee – Hollolan hyvinvointivaliokunnassa äärimmäisen tiukka äänestys

Näitä ovat mm. visuaalisen ilmeen uudistus, uudet tonttiesitteet, kehätien valmistuminen, ulkoilureitistön kehittäminen, kyläalueiden aktivoiminen ja yhteisöllisyyttä vahvistavat tapahtumat.

Miksi siis valmistaudutaan muuttoliikkeen sakkaamiseen ja kolme elinvoimaista koulua julistetaan jo hyvissä ajoin etukäteen lakkautettaviksi?

Päätös koskettaisi suoraan yli tuhannen talouden asuinalueita. Oletetaanko, että seuraukset eivät tule näkymään näiden alueiden muuttovirroissa ja sen myötä elinvoimassa?

Uutisanalyysi: Soten tavoin myös kouluverkkoa tulisi tarkastella maakunnallisesti, kun lapsikato iskee kovempaa kuin koskaan

Hälvälän osalta päätös tehdään lisäksi hämmentävästi tilanteessa, jossa alueen tonttimyynti olisi saatava lähivuosina vilkkaasti liikkeelle.

Hollolan valtti on sen monimuotoisuus. Jokaisella osalla kuntaa on tärkeä rooli elinvoiman säilyttämisessä, jota ei ole varaa horjuttaa.

Lapsiperheet eivät keskity keskustaajamiin. Koulujen lakkauttamisesta olisi ehkä perusteltua tehdä päätöksiä, jos ne ammottaisivat tyhjillään.

Kouluverkon harvennuspäätös lähenee Hollolassa – "Ei tämä kivaa ole, mutta faktat pitää tunnustaa"

Nyt pakottava tarve säästöjen löytämiselle sekä rakennetut uhkakuvat aiheuttavat kuitenkin kiirehtimistä Hollolan kannalta haitallisiin ja täysin ennenaikaisiin päätöksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 2. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 3. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 6. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 7. Likolammelle rakennetaan esteetön luontoreitti – LAB ja Lahti mukaan virkistysalueita kehittävään verkostoon
 8. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 9. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 10. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 11. Karanteenitreenit osa 4: Tessa Kakkonen nyrkkeilee nyt vain varjo seuranaan – "Onhan se tylsempää lyödä ilmaa kuin jotakuta toista"
 12. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan
 13. Poliisit valvovat Uudenmaan rajaa jopa 16 tunnin vuoroissa, eläkkeelle jääneitä poliiseja palkattu ainakin Hämeessä
 14. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 15. Eläkkeelle jääminen voi parantaa elämänlaatua – Seija Moilasen, 68, yöuni parani niin, ettei päiväunille ole tarvetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.