Pääkirjoitus: Talvi petti Finlandian

Näillä laduilla ei Finlandiaa hiihdetä. Sami Kuusivirta

Alkuviikosta varmistui, että perinteinen Finlandia-hiihto jää tältä vuodelta pitämättä. Järjestäjät nostivat kätensä pystyyn luovuttamisen merkiksi, koska talvi ei heidän kuten ei myöskään lukuisten hiihdon harrastajien pettymykseksi ehtinyt saapua ajoissa Lahden seudulle. Nähtäväksi jää, saapuuko talvi lainkaan.

Ei pitäisi olla katastrofi, jos luonnonvoimat pakottavat perumaan ulkoliikuntatapahtuman. Finlandian kaltaisia massahiihtoja on Suomessa ja maailmalla jouduttu vuosien varrella jättämään väliin lukuisia kertoja. Tänäkin talvena ovat jääneet väliin muiden muassa Konig Ludwig Lauf Saksassa ja Tartu Maraton Virossa. Mikkelissäkään ei suksita Savonia-hiihtoa.

Finlandia-hiihdolle takaisku on tavallista kovempi, sillä peruutuspäätös oli historiallinen. Vaikka tapahtuma on kohdannut ennenkin surkeita talvia, se on kyetty viemään yhtäjaksoisesti lävitse siitä pitäen, kun se järjestettiin ensimmäisen kerran 1974.

Lumivarmuus ei enää kelpaa markkinointivaltiksi.

Tähän saakka katkeamattomana jatkunut hiihtoputki on ollut järjestäjille ja koko Lahden seudulle merkittävä imagollinen valttikortti, jonka menettäminen kirpaisee yhtä paljon ellei enemmän kuin peruutuksesta seuraavat taloudelliset tappiot. Onhan 46 peräkkäistä Finlandiaa todistanut konkreettisesti, että täällä on riittänyt lunta massahiihdon vaativiin tarpeisiin, vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat eteläisessä Suomessa olleet jo pitkään kaikkien nähtävissä.

Tästä lähtien lumivarmuus ei enää kelpaa markkinointivaltiksi, millä varmasti on vaikutuksensa Finlandian tulevaisuuteen ja välillisesti myös paikalliselle elinkeinoelämälle. Viime vuosina melkein neljännes noin nelituhantisesta osallistujamäärästä on tullut ulkomailta, ja valtaosa on myös majoittunut Lahden seudulla. Muualta tulleiden on laskettu käyttäneen täkäläisiin palveluihin vuosittain jopa puoli miljoonaa euroa. Nyt nämä rahat jäävät saamatta.

Finlandia-hiihdon peruuntumisesta aiheutuu tuntuvat taloudelliset menetykset – "Lumivarmuus on ensiarvoisen tärkeää"

Ilmastonmuutoksen etenemistä on mahdotonta pysäyttää äkillisesti, mutta lumivarmuutta voidaan kohentaa varsin nopeastikin, jos niin halutaan. Lahden toisen talvisen suurtapahtuman, Salpausselän kisojen, onnistumisen näyttää tänäkin vuonna takaavan tekolumi. Lumitykkien armeija on jo kyennyt loihtimaan kisaladut hiihdettävään kuntoon.

Finlandian reitit ovat paljon pidemmät, eikä niiden lumettamiseen riitä nykyinen kalusto. Lahdessa ja Hollolassa kannattaa nyt harkita vakavasti tarvittavia lisäpanostuksia, jotta Finlandian jatkuvuus voitaisiin varmistaa tiukassa paikassa tekolumen avulla. Panostus palvelisi myös tavallisia hiihdonharrastajia edistäen siten kansanterveyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 4. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 5. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 6. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 9. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 10. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 11. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 12. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 13. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 14. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 15. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.