Pääkirjoitus: Talvi petti Finlandian

Näillä laduilla ei Finlandiaa hiihdetä. Sami Kuusivirta

Alkuviikosta varmistui, että perinteinen Finlandia-hiihto jää tältä vuodelta pitämättä. Järjestäjät nostivat kätensä pystyyn luovuttamisen merkiksi, koska talvi ei heidän kuten ei myöskään lukuisten hiihdon harrastajien pettymykseksi ehtinyt saapua ajoissa Lahden seudulle. Nähtäväksi jää, saapuuko talvi lainkaan.

Ei pitäisi olla katastrofi, jos luonnonvoimat pakottavat perumaan ulkoliikuntatapahtuman. Finlandian kaltaisia massahiihtoja on Suomessa ja maailmalla jouduttu vuosien varrella jättämään väliin lukuisia kertoja. Tänäkin talvena ovat jääneet väliin muiden muassa Konig Ludwig Lauf Saksassa ja Tartu Maraton Virossa. Mikkelissäkään ei suksita Savonia-hiihtoa.

Finlandia-hiihdolle takaisku on tavallista kovempi, sillä peruutuspäätös oli historiallinen. Vaikka tapahtuma on kohdannut ennenkin surkeita talvia, se on kyetty viemään yhtäjaksoisesti lävitse siitä pitäen, kun se järjestettiin ensimmäisen kerran 1974.

Lumivarmuus ei enää kelpaa markkinointivaltiksi.

Tähän saakka katkeamattomana jatkunut hiihtoputki on ollut järjestäjille ja koko Lahden seudulle merkittävä imagollinen valttikortti, jonka menettäminen kirpaisee yhtä paljon ellei enemmän kuin peruutuksesta seuraavat taloudelliset tappiot. Onhan 46 peräkkäistä Finlandiaa todistanut konkreettisesti, että täällä on riittänyt lunta massahiihdon vaativiin tarpeisiin, vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat eteläisessä Suomessa olleet jo pitkään kaikkien nähtävissä.

Tästä lähtien lumivarmuus ei enää kelpaa markkinointivaltiksi, millä varmasti on vaikutuksensa Finlandian tulevaisuuteen ja välillisesti myös paikalliselle elinkeinoelämälle. Viime vuosina melkein neljännes noin nelituhantisesta osallistujamäärästä on tullut ulkomailta, ja valtaosa on myös majoittunut Lahden seudulla. Muualta tulleiden on laskettu käyttäneen täkäläisiin palveluihin vuosittain jopa puoli miljoonaa euroa. Nyt nämä rahat jäävät saamatta.

Finlandia-hiihdon peruuntumisesta aiheutuu tuntuvat taloudelliset menetykset – "Lumivarmuus on ensiarvoisen tärkeää"

Ilmastonmuutoksen etenemistä on mahdotonta pysäyttää äkillisesti, mutta lumivarmuutta voidaan kohentaa varsin nopeastikin, jos niin halutaan. Lahden toisen talvisen suurtapahtuman, Salpausselän kisojen, onnistumisen näyttää tänäkin vuonna takaavan tekolumi. Lumitykkien armeija on jo kyennyt loihtimaan kisaladut hiihdettävään kuntoon.

Finlandian reitit ovat paljon pidemmät, eikä niiden lumettamiseen riitä nykyinen kalusto. Lahdessa ja Hollolassa kannattaa nyt harkita vakavasti tarvittavia lisäpanostuksia, jotta Finlandian jatkuvuus voitaisiin varmistaa tiukassa paikassa tekolumen avulla. Panostus palvelisi myös tavallisia hiihdonharrastajia edistäen siten kansanterveyttä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut