Matti Even Esalainen: Lahtelaisena veronmaksajana toivoisi, että päättäjät käyttäisivät liikennesuunnitteluenergiansa eteläisen ohitien kehittämiseksi

Matti Eve

Päättäjät suunnittelevat keskustan liikennejärjestelyjen täydellistä myllertämistä. Uusimmat keskustakehän suunnitelmat on kaivettu entisen kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran ylijäämävarastosta. Vain päivämäärät on muutettu.

Lahdessa investoitaisiin seuraavan kymmenen vuoden aikana katujen, tunnelin ja parkkihallin remontteihin 100 miljoonaa euroa. Kyllä, luit aivan oikein, 100 000 000 euroa.

Keskustan myllertämistä perustellaan kaupungin strategialla. Mikäli käsillä oleva uusvanha suunnitelma oli relevantti vielä vuonna 2013, niin nyt olisi syytä hieman tarkastella strategiaa ja kaupungin muutamien viime vuosien kehitystä.

Aleksin ja toriparkin remontissa rahaa paloi kymmeniä miljoonia. Tarkoitus oli elävöittää keskustaa. Mitä tapahtui? Sitä emme tiedä, kun remontin jälkeen ei ole julkaistu ainuttakaan tutkimusta siitä, mitä muutokset toivat tullessaan.

Lahden keskustan liikennejärjestelyiden hintalappu kohoaa jopa 100 miljoonaan euroon – "Ei olla sulkemassa autoilta"

Olisi mielenkiintoista nähdä, mikä todellisuudessa muuttui. Mitä tapahtui esimerkiksi Aleksin autoilun, pyöräilyn ja jalankulun läpivirtauksille? Vilkastuiko torin ympäristön ja Aleksin alkupään kaupankäynti? Positiivista muutoksessa oli se, kun alatorin penkeillä kyljellään makailleet auringonpalvojat katosivat puistosta. Tosin he siirtyivät Lanun aukiolle, missä heidän voimistelu- ja uimanäytöksiään vielä näkee kesäisin.

Entinen sippipuisto taitaa olla nykyisen torialueen vilkkain osa. Alatorista on kehkeytynyt varsin värikäs monikansallinen kulttuurikeskus. Nämä havainnot siis silmämääräisesti huomioituna.

Tutkimustietoa ei tästäkään ole. Uskon kuitenkin, että poliitikotkin haluaisivat nähdä faktoja eikä vain hatusta heitettyjä olettamuksia.

Vuoden päästä poliitikot ja virkamiehet heittelevät viherpääkaupungin hengessä hattuja ilmaan. Green Capital -tittelin riemusta huolimatta ei Lahdessakaan puolen vuoden mittainen marraskuu kesäksi muutu, vaikka se sellaiselta tuntuukin kahvila Olavin lämmitetyllä terassilla.

Täällä väki vanhenee, syntyvyys vähenee ja muuttoliike tyrehtyy. Sotien jälkeen Lahden pelastus oli voimakas muuttoliike Itä-Suomen evakkojen ansiosta. Nyt väki lisääntyy myös samalta suunnalta, mutta ei Karjalasta vaan Lähi-idästä.

Rapistuneen Siltapuiston remontti voi olla Lahdessa välttämätön, vaikka kaupunginsairaalaan tehtäisiin uusi Pässinparkki

Kaupunki kirjasi pari vuotta sitten väestöennustestrategiaansa vuodelle 2025 130 000 asukasta ja vuodelle 2030 150 000 asukasta. Vuoden 2019 lopussa meitä oli alle 120 000. Väkiluku väheni edellisvuodesta vajaalla sadalla korvaparilla, kun kasvua olisi pitänyt olla 2000 henkeä.

Näiden lukujen valossa kannattaisi harkita pientä strategian päivitystä. Ainahan sitä voi houkutella Hollolan ja Heinolan Lahden jatkeeksi. Luontainen kasvu olisi toki paras kasvu, mutta jos sitä ei tapahdu, niin kolmen invalidin toisiinsa nojaaminen voisi käydä kalliiksi.

Lahtelaisena veronmaksajana toivoisi, että päättäjät käyttäisivät kaiken liikennesuunnitteluenergiansa tulevan eteläisen ohitien kehittämiseksi. Sinne mahtuisi satoja tontteja, joiden myötä saisimme uusi toimijoita sekä kipeästi kaivattuja työpaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.