Lukijalta: Kaupungin johto antoi harhaanjohtavaa tietoa Lahti Energiasta

Jorma Ratia

Enpä muista koskaan olleeni läsnä niin manipulointia ja puolitotuuksia sisältävässä valtuuston infossa kuin 22. tammikuuta. Tuolloin kaupunginjohtaja Pekka Timonen esitteli pienessä piirissä valmistellun ehdotuksen Lahti Energian osakekannan mahdollisesta kolmanneksen myymisestä.

Kaupungin johto tuo myyntiasian uudelleen käsittelyyn 12.3.

Energia oli infopäivänä lähettänyt tilaisuuteen 24-sivuisen esityksen, joka ei kaupunginjohdolle kelvannut. Kaupungin johto valmistutti sen sijaan oman esityksensä, josta oli olennaisia osia pudotettu pois.

Näistä poisjätetyistä kävin tiukkaa keskustelua kaupunginjohtajan kanssa, koska valtuutetuille pitää antaa oikeat ja riittävät tiedot päätöstensä perustaksi.

Kaupungin esityksen punaisena lankana oli, että myynnillä saataisiin lisäosaamista ja riskejä eli velkataakkaa jaettua mahdolliselle osaomistajalle.

Nopeasti ilmeni, ettei toista energia-alan osaajaa ole tulossa, eikä sellaista ole näköpiirissä.

Kun yhtiön osakekantaa myydään, ei osakkeiden ostaja ota vastatakseen yhtiön veloista.

Todella väärä ja harhaanjohtava väite oli, että yhtiöllä olisi velkaa 500 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on muilta kuin kaupungilta otettuja velkoja noin 240 miljoonaa euroa. Lainan antajat ovat EIB ja NIB (Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankit).

Velat on otettu uusien voimalaitosten investointeihin.

Velat on otettu uusien voimalaitosten investointeihin. Ne ovat terveitä tuottavien investointien rahoitusvelkaa.

500 miljoonaan euroon oli ilmeisesti lisätty ostovelat, kaupungin itsensä antama laina (113 miljoonaa), pääomalaina omistajalta (60 miljoonaa) ja tililimiitti (noin 28 miljoonaa euroa).

Lahden valtuusto pui viime päivien kuumia perunoita yli kolme tuntia, etenkin keskustelu Lahti Energiasta kiehui: "Olisi emämunaus luopua kruununjalokivestä"

Kaikista kaupungin antamista luotoista maksetaan korkoa.

Lahti Energialle on tärkeää, että kovenantit (velkavakuudet) ovat velkojiensa hyväksymällä tasolla. Tietojeni mukaan ne ovat, eikä tälläkään perusteella ole tarvetta myyntiin.

Hämäräksi jäi, miten yhtiön ”riskit” vähentyisivät? Miten kannattavuus paranisi?

Kaupunginjohtaja jätti pois kalvon, jossa Energia lyhentää velkojaan nopeasti, koska kaikki suuret investoinnit on tehty ja kassavirta paranee.

Yhtiön arvo on fiktiivinen ilman konkreettista tarjousta. Konsulttiyhtiö KPGM ei ole alan asiantuntija, vaan laatii lausuntojaan haastattelemalla asiantuntijoita, joista muodostaa tilaajan haluaman paketin.

Lahti Energiasta saatetaan myydä noin kolmannes, jos valtuutetut näyttävät vihreää valoa

KPGM:n lausunto pitäisi tuoda Lahti Energian asiantuntijoiden arvioitavaksi.

Olisi tarkkaan tutkittava myös sopimukset, jotka Lahti Energia on tehnyt osakkuusyhtiöiden kanssa. Lahti Energia on investoinut kymmeniä miljoonia esimerkiksi tuulivoimaan. Tuulivoima on taattu bisnes seuraavat 12 vuotta, koska tuotetun sähkön hinta on sinetöity ministeriön päätöksin.

Kaupunginjohtaja väitti, ettei yhtiöllä ole omaa sähkötuotantoa. Väite oli täysin virheellinen. Energialla on omaa sähkötuotantoa Kyvo II-voimalassa ja kahden tuulivoimayhtiöin kautta.

Energia on osakkaana myös muun muassa Liikennevirta-yhtiössä. Yhtiö hallinnoi sähköautojen latausverkkoa. Yhtiön kasvu voi olla eksponentiaalinen sähköautojen määrän lisääntyessä huimaavasti.

Kaukolämpö on edelleen kaikissa Energiateollisuuden arvioissa kannattava bisnes seuraavat 20–30 vuotta.

Viime aikoina on ollut keskustelua vesihuollon mahdollisista yksityistämisistä. Ulkomaisia kokemuksia on viimeksi Virosta. Luonnollisia monopoleja ei pidä kuntien yksityistää, sellainen mm. on sähkönsiirto.

Onko fiktiivinen arvo laskettu niin, että kaikki yhtiön omaisuus olisi mukana? Onko niin, että kaupunki myisi samalla myös LE Sähköverkkonsa , kuten olen ymmärtänyt ja jota asiaa ei oikein tuotu esille?

Uutisanalyysi: Valtuustoryhmät pohtivat kuumeisesti, pitäisikö osa Lahti Energiasta myydä – käytännössä asian ratkaisee SDP

Jos kerran Lahti Energian arvo olisi nyt noin 1,5 miljardia euroa, niin se olisi viisinkertainen verrattuna yhtiön nykyisiin, todellisiin velkoihin. Siis mikä on riski?

Lahti Energia on erittäin kannattava ja hyvin hoidettu yritys ja henkilöstö on ammattitaitoista.

Tämä ei saa olla lyhytnäköistä kyläpolitikointia. Minun on mahdotonta ymmärtää, miksi me lahtelaiset veronmaksajat haluaisimme luopua hyvinvointia (liikunnan ja kulttuurin suuri tukija) ja tuloja (osinkoja, veroja, työpaikkoja) tuottavasta yhtiöstä sen vuoksi, että jokin kasvoton sijoittajataho tulisi jakamaan yhtiön voittoja, tuottoja, jotka kuuluvat meille lahtelaisille.

Saa antaa palautetta; jorma.ratia@ratia.fi

Kirjoittaja on varatuomari ja kaupunginvaltuutettu (Lahti Ensin)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 2. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 3. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 4. Emeritusprofessorilta kova vaatimus koronavirusaikaan: Työnantajan on testattava kaikki työntekijät
 5. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 6. Likolammelle rakennetaan esteetön luontoreitti – LAB ja Lahti mukaan virkistysalueita kehittävään verkostoon
 7. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 8. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 9. THL: Suomessa varmistettujen koronatartuntojen määrä kasvanut 179:lla
 10. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 11. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 12. Karanteenitreenit osa 4: Tessa Kakkonen nyrkkeilee nyt vain varjo seuranaan – "Onhan se tylsempää lyödä ilmaa kuin jotakuta toista"
 13. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan
 14. Poliisit valvovat Uudenmaan rajaa jopa 16 tunnin vuoroissa, eläkkeelle jääneitä poliiseja palkattu ainakin Hämeessä
 15. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.