Lukijalta: Kaupungin johto antoi harhaanjohtavaa tietoa Lahti Energiasta

Jorma Ratia

Enpä muista koskaan olleeni läsnä niin manipulointia ja puolitotuuksia sisältävässä valtuuston infossa kuin 22. tammikuuta. Tuolloin kaupunginjohtaja Pekka Timonen esitteli pienessä piirissä valmistellun ehdotuksen Lahti Energian osakekannan mahdollisesta kolmanneksen myymisestä.

Kaupungin johto tuo myyntiasian uudelleen käsittelyyn 12.3.

Energia oli infopäivänä lähettänyt tilaisuuteen 24-sivuisen esityksen, joka ei kaupunginjohdolle kelvannut. Kaupungin johto valmistutti sen sijaan oman esityksensä, josta oli olennaisia osia pudotettu pois.

Näistä poisjätetyistä kävin tiukkaa keskustelua kaupunginjohtajan kanssa, koska valtuutetuille pitää antaa oikeat ja riittävät tiedot päätöstensä perustaksi.

Kaupungin esityksen punaisena lankana oli, että myynnillä saataisiin lisäosaamista ja riskejä eli velkataakkaa jaettua mahdolliselle osaomistajalle.

Nopeasti ilmeni, ettei toista energia-alan osaajaa ole tulossa, eikä sellaista ole näköpiirissä.

Kun yhtiön osakekantaa myydään, ei osakkeiden ostaja ota vastatakseen yhtiön veloista.

Todella väärä ja harhaanjohtava väite oli, että yhtiöllä olisi velkaa 500 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on muilta kuin kaupungilta otettuja velkoja noin 240 miljoonaa euroa. Lainan antajat ovat EIB ja NIB (Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankit).

Velat on otettu uusien voimalaitosten investointeihin.

Velat on otettu uusien voimalaitosten investointeihin. Ne ovat terveitä tuottavien investointien rahoitusvelkaa.

500 miljoonaan euroon oli ilmeisesti lisätty ostovelat, kaupungin itsensä antama laina (113 miljoonaa), pääomalaina omistajalta (60 miljoonaa) ja tililimiitti (noin 28 miljoonaa euroa).

Lahden valtuusto pui viime päivien kuumia perunoita yli kolme tuntia, etenkin keskustelu Lahti Energiasta kiehui: "Olisi emämunaus luopua kruununjalokivestä"

Kaikista kaupungin antamista luotoista maksetaan korkoa.

Lahti Energialle on tärkeää, että kovenantit (velkavakuudet) ovat velkojiensa hyväksymällä tasolla. Tietojeni mukaan ne ovat, eikä tälläkään perusteella ole tarvetta myyntiin.

Hämäräksi jäi, miten yhtiön ”riskit” vähentyisivät? Miten kannattavuus paranisi?

Kaupunginjohtaja jätti pois kalvon, jossa Energia lyhentää velkojaan nopeasti, koska kaikki suuret investoinnit on tehty ja kassavirta paranee.

Yhtiön arvo on fiktiivinen ilman konkreettista tarjousta. Konsulttiyhtiö KPGM ei ole alan asiantuntija, vaan laatii lausuntojaan haastattelemalla asiantuntijoita, joista muodostaa tilaajan haluaman paketin.

Lahti Energiasta saatetaan myydä noin kolmannes, jos valtuutetut näyttävät vihreää valoa

KPGM:n lausunto pitäisi tuoda Lahti Energian asiantuntijoiden arvioitavaksi.

Olisi tarkkaan tutkittava myös sopimukset, jotka Lahti Energia on tehnyt osakkuusyhtiöiden kanssa. Lahti Energia on investoinut kymmeniä miljoonia esimerkiksi tuulivoimaan. Tuulivoima on taattu bisnes seuraavat 12 vuotta, koska tuotetun sähkön hinta on sinetöity ministeriön päätöksin.

Kaupunginjohtaja väitti, ettei yhtiöllä ole omaa sähkötuotantoa. Väite oli täysin virheellinen. Energialla on omaa sähkötuotantoa Kyvo II-voimalassa ja kahden tuulivoimayhtiöin kautta.

Energia on osakkaana myös muun muassa Liikennevirta-yhtiössä. Yhtiö hallinnoi sähköautojen latausverkkoa. Yhtiön kasvu voi olla eksponentiaalinen sähköautojen määrän lisääntyessä huimaavasti.

Kaukolämpö on edelleen kaikissa Energiateollisuuden arvioissa kannattava bisnes seuraavat 20–30 vuotta.

Viime aikoina on ollut keskustelua vesihuollon mahdollisista yksityistämisistä. Ulkomaisia kokemuksia on viimeksi Virosta. Luonnollisia monopoleja ei pidä kuntien yksityistää, sellainen mm. on sähkönsiirto.

Onko fiktiivinen arvo laskettu niin, että kaikki yhtiön omaisuus olisi mukana? Onko niin, että kaupunki myisi samalla myös LE Sähköverkkonsa , kuten olen ymmärtänyt ja jota asiaa ei oikein tuotu esille?

Uutisanalyysi: Valtuustoryhmät pohtivat kuumeisesti, pitäisikö osa Lahti Energiasta myydä – käytännössä asian ratkaisee SDP

Jos kerran Lahti Energian arvo olisi nyt noin 1,5 miljardia euroa, niin se olisi viisinkertainen verrattuna yhtiön nykyisiin, todellisiin velkoihin. Siis mikä on riski?

Lahti Energia on erittäin kannattava ja hyvin hoidettu yritys ja henkilöstö on ammattitaitoista.

Tämä ei saa olla lyhytnäköistä kyläpolitikointia. Minun on mahdotonta ymmärtää, miksi me lahtelaiset veronmaksajat haluaisimme luopua hyvinvointia (liikunnan ja kulttuurin suuri tukija) ja tuloja (osinkoja, veroja, työpaikkoja) tuottavasta yhtiöstä sen vuoksi, että jokin kasvoton sijoittajataho tulisi jakamaan yhtiön voittoja, tuottoja, jotka kuuluvat meille lahtelaisille.

Saa antaa palautetta; jorma.ratia@ratia.fi

Kirjoittaja on varatuomari ja kaupunginvaltuutettu (Lahti Ensin)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 6. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 7. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 8. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 9. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 10. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 11. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 12. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 13. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 14. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 15. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.