Saara Larkion Esalainen: Somen kautta saa kuulemma töitä, mutta ei se inbox kaikilla pullistele

Saara Larkio

Toivoa, nyt tarvitaan annos toivoa. Ei, ei riitä. Kumotaan kerralla rivi toivoshotteja, nyt tekee sen verran tiukkaa.

Olen juuri suorittanut itseopiskeluna digitaalisen markkinoinnin nettikurssin – joka vei muuten useita tunteja, 40 virallisesti –  ja saanut loppukokeenkin läpi. Google kannustaa lisäämään tiedon sertifikaatista omaan LinkedIn-profiiliini, jotta muutkin pääsevät näkemään, kuinka yritän pysyä mukana nykytyöelämän kyydissä. Tiedättehän, toistuvat muutokset, jatkuva itsensä kehittäminen ja sillä lailla.

Myönnettäköön, ennakkoluuloistani huolimatta opin kurssilla aika paljon uutta ja opiskelu tuntui kivalta. Mutta kun klikkaan painiketta ”Lisää profiiliin”, saan eteeni lomakkeen, jossa pitäisi täyttää monta kohtaa, ja lomakkeen lopussa lukee, ettei LinkedIn enää jaa seuraajilleni tietoa sertifikaateista.

Ovatko kaikki muut jo suorittaneet niin paljon sertifikaatteja, että ne ovat kärsineet inflaation? Missä minä olin, kun tämä tapahtui?

Profiilini LinkedInissä tai tuttavallisemmin Linkkarissa on ollut voimassa vuosia. Loin sen työelämän yt-aaltojen tyrskeissä, koska sitkeä huhu kertoi, että joku jossain oli joskus saanut Linkkarin kautta töitä. Varmasti näin on voinutkin tapahtua.

Itse en ole koskaan saanut yhtään työtarjousta Linkkarin tai muunkaan some-kanavan kautta.

En ole kovin aktiivinen somessa, vaikka kai pitäisi olla, mikä saattaa selittää jotakin. Toinen, isompi ongelma taitaa olla se, että kaltaisiani viestinnän osaajia on markkinoilla niin paljon, että en erotu joukosta tarpeeksi hyvin, syystä tai toisesta. Meistä media-alan ihmisistä on te-keskuksen tilastojenkin mukaan valtava ylitarjonta.

Tässä vaiheessa tekisi mieli panna pää sohvatyynyn taakse. Siellä on niin mukavaakin. Mutta jos toimittaja Laura Frimania on uskominen, some ei ole sittenkään elinehto työmarkkinoilla.

Friman kirjoittaa Linkkari-kokemuksistaan Duunitori.fissä julkaistussa kolumnissa muun muassa näin: ”Kalastelen sinnikkäästi jotakin merkityksellistä, mutta luovutan tunnissa: tämä on vastenmielisintä huttua, johon olen joutunut kourani tunkemaan sitten kuopukseni vuotaneen vaipan”.

Hän päätyykin lopulta tuhoamaan koko Linkkari-profiilinsa.

”Sen jälkeen makaan puoli tuntia sikiöasennossa lattialla vihaten koko läntistä maailmaa”.

Tarvitsemme lisää suoraa puhetta työelämän omituisuuksista. Helsingin Sanomat kirjoitti hiljan siitä, kuinka yhä useampi nuori ja varhaiskeski-ikäinen putoaa työelämästä vauhdin takia sairauslomalle tai jopa eläkkeelle. Tällainen kehitys ei palvele ketään.

Linkkarissakin on ollut keskustelua siitä, että työantajat arvostavat äänekkäimpiä somettajia, joilla on viiden ihmisen tietotaidot eikä mitään suunnitelmia vapaa-ajalle. Keskenään ristiriitaisia vinkkejä työnhakuprosessiin satelee, ja lopulta tuntee kävelevänsä munankuorten päällä.

Onko olennaista olla aina sanavalmiina somessa vai käyttää sama aika esimerkiksi opiskeluun? Tuleeko minusta vielä joskus vapaa kirjailija, joka tarkkailee maailmaa sohvatyynyn takaa? Vai sittenkin se dynaaminen jakkunainen?

Varmuuden vuoksi olen yhä Linkkarissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 5. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 6. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 7. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 8. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 9. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 10. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 11. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 12. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 13. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 14. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 15. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.