Saara Larkion Esalainen: Somen kautta saa kuulemma töitä, mutta ei se inbox kaikilla pullistele

Saara Larkio

Toivoa, nyt tarvitaan annos toivoa. Ei, ei riitä. Kumotaan kerralla rivi toivoshotteja, nyt tekee sen verran tiukkaa.

Olen juuri suorittanut itseopiskeluna digitaalisen markkinoinnin nettikurssin – joka vei muuten useita tunteja, 40 virallisesti –  ja saanut loppukokeenkin läpi. Google kannustaa lisäämään tiedon sertifikaatista omaan LinkedIn-profiiliini, jotta muutkin pääsevät näkemään, kuinka yritän pysyä mukana nykytyöelämän kyydissä. Tiedättehän, toistuvat muutokset, jatkuva itsensä kehittäminen ja sillä lailla.

Myönnettäköön, ennakkoluuloistani huolimatta opin kurssilla aika paljon uutta ja opiskelu tuntui kivalta. Mutta kun klikkaan painiketta ”Lisää profiiliin”, saan eteeni lomakkeen, jossa pitäisi täyttää monta kohtaa, ja lomakkeen lopussa lukee, ettei LinkedIn enää jaa seuraajilleni tietoa sertifikaateista.

Ovatko kaikki muut jo suorittaneet niin paljon sertifikaatteja, että ne ovat kärsineet inflaation? Missä minä olin, kun tämä tapahtui?

Profiilini LinkedInissä tai tuttavallisemmin Linkkarissa on ollut voimassa vuosia. Loin sen työelämän yt-aaltojen tyrskeissä, koska sitkeä huhu kertoi, että joku jossain oli joskus saanut Linkkarin kautta töitä. Varmasti näin on voinutkin tapahtua.

Itse en ole koskaan saanut yhtään työtarjousta Linkkarin tai muunkaan some-kanavan kautta.

En ole kovin aktiivinen somessa, vaikka kai pitäisi olla, mikä saattaa selittää jotakin. Toinen, isompi ongelma taitaa olla se, että kaltaisiani viestinnän osaajia on markkinoilla niin paljon, että en erotu joukosta tarpeeksi hyvin, syystä tai toisesta. Meistä media-alan ihmisistä on te-keskuksen tilastojenkin mukaan valtava ylitarjonta.

Tässä vaiheessa tekisi mieli panna pää sohvatyynyn taakse. Siellä on niin mukavaakin. Mutta jos toimittaja Laura Frimania on uskominen, some ei ole sittenkään elinehto työmarkkinoilla.

Friman kirjoittaa Linkkari-kokemuksistaan Duunitori.fissä julkaistussa kolumnissa muun muassa näin: ”Kalastelen sinnikkäästi jotakin merkityksellistä, mutta luovutan tunnissa: tämä on vastenmielisintä huttua, johon olen joutunut kourani tunkemaan sitten kuopukseni vuotaneen vaipan”.

Hän päätyykin lopulta tuhoamaan koko Linkkari-profiilinsa.

”Sen jälkeen makaan puoli tuntia sikiöasennossa lattialla vihaten koko läntistä maailmaa”.

Tarvitsemme lisää suoraa puhetta työelämän omituisuuksista. Helsingin Sanomat kirjoitti hiljan siitä, kuinka yhä useampi nuori ja varhaiskeski-ikäinen putoaa työelämästä vauhdin takia sairauslomalle tai jopa eläkkeelle. Tällainen kehitys ei palvele ketään.

Linkkarissakin on ollut keskustelua siitä, että työantajat arvostavat äänekkäimpiä somettajia, joilla on viiden ihmisen tietotaidot eikä mitään suunnitelmia vapaa-ajalle. Keskenään ristiriitaisia vinkkejä työnhakuprosessiin satelee, ja lopulta tuntee kävelevänsä munankuorten päällä.

Onko olennaista olla aina sanavalmiina somessa vai käyttää sama aika esimerkiksi opiskeluun? Tuleeko minusta vielä joskus vapaa kirjailija, joka tarkkailee maailmaa sohvatyynyn takaa? Vai sittenkin se dynaaminen jakkunainen?

Varmuuden vuoksi olen yhä Linkkarissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaismiehen Teneriffan-loma ei mennyt kuin Strömsössä, ensin tuli hiekkamyrsky, sitten koronavirus: "Mitään paniikkia ihmisillä ei tunnu olevan"
 2. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 3. "Koko paletti on aivan sekaisin" – Helsinki-Vantaan ulosmarssi näkyi Salpausselälläkin
 4. Jäiden läpi vajonnut luistelija pelastettiin Lahdessa Vesijärvestä
 5. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 6. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 7. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 8. Kenttäpiispa Pekka Särkiön aikana uskonelämä armeijassa mullistui – sotilaan virsikirjassakin on lauluja muslimeja varten
 9. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman tilauksen
 10. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 11. Kaksi loukkaantui ulosajossa Hollolassa
 12. Mikko Kuningas palaa FC Lahteen
 13. Elokuva-arvio: Erityiset kuvaa upeasti ihmisen vastuuta toisesta ihmisestä - viisi tähteä!
 14. Muistatko 2Unlimitedin, DJ Bobon, Pandoran ja Culture Beatin? Raisiolainen Juha Soininen teki kattavan teoksen 1990-luvulla suosiossa olleesta eurodancesta
 15. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 4. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Lyon piti Juventuksen nollilla ja otti maukkaan voiton – City järkytti Realin Madridissa nousemalla ohi
 7. Lukijalta: Lahti halusi jatkaa ensihoidon kulujen kohtuutonta jakoa kuntien kesken
 8. Lahtelaiselle urkutaiteilijalle Kalevi Kiviniemelle taiteilijaeläke
 9. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 10. Nimeä ja paikkaa vaihtanut Mukkulan Toimari tarjoaa nyt aamupuuroa, lounasta ja mediakeskuksen
 11. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa
 12. Fingerpori 26.2.2020
 13. Lukijalta: Lahti Energiaa parempaa sijoituskohdetta ei löydy
 14. Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas
 15. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.