Pääkirjoitus: Jäähyväiset kiky-tunneille

Paperiliiton Petri Vanhala ja Metsäteollisuus ry:n Jyrki Hollmen sopivat maanantaina alan uusista työehdoista. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Työmarkkinakierroksen toistaiseksi merkittävin päivä elettiin maanantaina, kun sekä paperiteollisuuden työntekijät että teknologiateollisuuden toimihenkilöt pääsivät työnantajansa kanssa sovintoon uudesta työehtosopimuksestaan. Palkankorotusten lisäksi molemmissa sopimuksissa luovuttiin palkansaajien inhoamista kiky-tunneista. Ne korvataan paikallisesti sovittavilla työaikajoustoilla ja paperitehtaissa juhannusseisokkia lyhentämällä.

Sovun syntyminen lopetti kaksi lakkoa. Teknologiateollisuudessa lakko oli ehtinyt vasta hädin tuskin alkaa, mutta paperiteollisuudessa se oli kestänyt jo pari viikkoa aiheuttaen alan yrityksille jo huomattavia taloudellisia vahinkoja.

Vähintään yhtä oleellista kuin lakkojen päättyminen oli ratkaisuissa se, että niistä voi toivoa kaivattua suunnannäyttäjää muidenkin alojen neuvotteluille. Samaa tosin odotettiin jo Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tammikuun alussa syntyneeltä sopimukselta. Välittömäksi päänavaajaksi siitä ei kuitenkaan ollut, koska työnantajaleirin mielestä sen kiky-ratkaisu ei kelvannut malliksi muille.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto olivat sisällyttäneet kiky-tunnit erilliseen lisäpöytäkirjaan, jonka työntekijäpuoli oli irtisanonut jo hyvissä ajoin. Muilla aloilla kiky-tunnit leivottiin työehtosopimusten sisään, joten niiden poistaminen ei suju yhtä yksinkertaisesti.

Joustoihin palataan ensi kierroksella.

Tämä hankaluus jumitti entisestään liittokierroksen jatkoa, mutta nyt suma alkanee laueta Metsäteollisuuden ja Paperiliiton sekä Teknologiateollisuuden ja sen toimihenkilöiden löydettyä riittävän luovat keinot kiky-tunneista luopumiseksi. Aiemminhan sama tapahtui jo kemianteollisuudessa.

3,3 prosentista näyttää kuin huomaamatta muodostuneen palkankorotusten yleinen linja, ja loppu on kiinni lähinnä siitä, miten kiky-tunnit uusissa sopimuksessa sovitaan korvattaviksi. Toki keväämmällä käytävät julkisten alojen sopimusneuvottelut ovat vielä asia erikseen.

Kiky-tunteja tuskin työnantajatkaan jäävät suuresti kaipaamaan, jos kilpailukykyä päästään ylläpitämään yhtä hyvin korvaavilla ratkaisuilla. Nekään eivät ole työntekijöille helposti sulatettavissa, mutta silti paremmin kuin "ilmaiset" kiky-tunnit, joiden kilpailukykyä ja työllisyyttä vahvistavista vaikutuksista saatiin varmaa näyttöä valitettavan harvoilla aloilla.

Joustot, joilla kemian, paperi- ja teknologiateollisuudessa nyt sovittiin pidennettäväksi työaikaa, vahvistavat myös paikallista sopimuskulttuuria, joskaan eivät niin paljon kuin työnantajat olisivat tältä liittokierrokselta kaikkinensa toivoneet. Varmaa lienee, että asiaan palataan taas ensi kierroksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. USA:n korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä oikeus saada käyttöönsä presidentti Trumpin vero- ja taloustiedot
 4. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 5. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 8. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 9. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 10. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 11. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 12. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 13. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 14. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 15. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.