Pääkirjoitus: Jäähyväiset kiky-tunneille

Paperiliiton Petri Vanhala ja Metsäteollisuus ry:n Jyrki Hollmen sopivat maanantaina alan uusista työehdoista. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Työmarkkinakierroksen toistaiseksi merkittävin päivä elettiin maanantaina, kun sekä paperiteollisuuden työntekijät että teknologiateollisuuden toimihenkilöt pääsivät työnantajansa kanssa sovintoon uudesta työehtosopimuksestaan. Palkankorotusten lisäksi molemmissa sopimuksissa luovuttiin palkansaajien inhoamista kiky-tunneista. Ne korvataan paikallisesti sovittavilla työaikajoustoilla ja paperitehtaissa juhannusseisokkia lyhentämällä.

Sovun syntyminen lopetti kaksi lakkoa. Teknologiateollisuudessa lakko oli ehtinyt vasta hädin tuskin alkaa, mutta paperiteollisuudessa se oli kestänyt jo pari viikkoa aiheuttaen alan yrityksille jo huomattavia taloudellisia vahinkoja.

Vähintään yhtä oleellista kuin lakkojen päättyminen oli ratkaisuissa se, että niistä voi toivoa kaivattua suunnannäyttäjää muidenkin alojen neuvotteluille. Samaa tosin odotettiin jo Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tammikuun alussa syntyneeltä sopimukselta. Välittömäksi päänavaajaksi siitä ei kuitenkaan ollut, koska työnantajaleirin mielestä sen kiky-ratkaisu ei kelvannut malliksi muille.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto olivat sisällyttäneet kiky-tunnit erilliseen lisäpöytäkirjaan, jonka työntekijäpuoli oli irtisanonut jo hyvissä ajoin. Muilla aloilla kiky-tunnit leivottiin työehtosopimusten sisään, joten niiden poistaminen ei suju yhtä yksinkertaisesti.

Joustoihin palataan ensi kierroksella.

Tämä hankaluus jumitti entisestään liittokierroksen jatkoa, mutta nyt suma alkanee laueta Metsäteollisuuden ja Paperiliiton sekä Teknologiateollisuuden ja sen toimihenkilöiden löydettyä riittävän luovat keinot kiky-tunneista luopumiseksi. Aiemminhan sama tapahtui jo kemianteollisuudessa.

3,3 prosentista näyttää kuin huomaamatta muodostuneen palkankorotusten yleinen linja, ja loppu on kiinni lähinnä siitä, miten kiky-tunnit uusissa sopimuksessa sovitaan korvattaviksi. Toki keväämmällä käytävät julkisten alojen sopimusneuvottelut ovat vielä asia erikseen.

Kiky-tunteja tuskin työnantajatkaan jäävät suuresti kaipaamaan, jos kilpailukykyä päästään ylläpitämään yhtä hyvin korvaavilla ratkaisuilla. Nekään eivät ole työntekijöille helposti sulatettavissa, mutta silti paremmin kuin "ilmaiset" kiky-tunnit, joiden kilpailukykyä ja työllisyyttä vahvistavista vaikutuksista saatiin varmaa näyttöä valitettavan harvoilla aloilla.

Joustot, joilla kemian, paperi- ja teknologiateollisuudessa nyt sovittiin pidennettäväksi työaikaa, vahvistavat myös paikallista sopimuskulttuuria, joskaan eivät niin paljon kuin työnantajat olisivat tältä liittokierrokselta kaikkinensa toivoneet. Varmaa lienee, että asiaan palataan taas ensi kierroksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut