Lukijalta: Hollola ei halua uskoa muuttovoittoon

Aulikki Ryytty, Kimmo Ahonen, Teemu Paakkanen

Hollolan kunnan hyvinvointivaliokunta esittää palveluverkkomuutosta, jonka mukaan kunta lakkauttaisi päiväkoteja ja kouluja. Perusteluna on syntyvyyden väheneminen.

Valtuusto ottaa esitykseen kantaa 17. helmikuuta. Kuntalaisten kuulemistilaisuuksissa esitetyt ennusteet perustuvat vain syntyvyyden laskuun, ei kuntaan muuttoon.

Eikö Hollolaan haluta muuttovoittoa eli uusia veronmaksajia? Kunnan toiminnassa on luovuttamisen tuntua.

Tilasto viime vuodelta osoittaa, että Tiilikankaan koulun lapsimäärä ei laske vuoteen 2026 mennessä lainkaan esikoululaisten eikä 4.-luokkalaistenkaan osalta.

Tiilikankaan ikärakenne on pian muuttumassa.

Esikouluikäisiä lapsia on arvion mukaan 30 vuosina 2019–2020 ja 2025–2026 on 32 lasta.

Laskelmissa ei ole mukana tilaston laatimisen jälkeen Tiilikankaalle muuttaneita useita lapsiperheitä, joissa on 0–4-vuotiaita lapsia. Mielestämme tilasto ei osoita Tiilikankaan alueen lapsimäärässä pitkäaikaista vähenemistä.

Laskelmissa ei myöskään ole otettu huomioon vuosina 1974–1982 rakennetun Tiilikankaan alueen asukkaiden ikärakennetta. Alueella tulee 5–10 vuoden aikana tapahtumaan todellinen sukupolvenvaihdos.

Tiilikankaan noin 500 talouden asukkaista varovaisesti arvioiden vähintään neljännes on yli 75-vuotiaita eli 125 taloutta.

Jos vaikka vain puolet 125:stä taloudesta saisi asukkaikseen kaksilapsisen perheen, tulisi Tiilikankaalle lapsia lisää 125!

Mihin kouluun he mahtuvat?

Tiilikankaan koulua ei ole tarpeen lakkauttaa myöskään koulun kunnon vuoksi. Polygon Finland-yhtiön edustaja kertoi koululla viime syksynä järjestetyssä tilaisuudessa, että Tiilikankaan koulun uudempi osa on yllättävän hyvässä kunnossa, eikä siellä ole sisäilmaongelmia.

Koulun opetus on vanhempien mielestä laadukasta. Koululla on myös hyvin paljon eri harrastusten ilta- ja viikonloppukäyttäjiä. He jäisivät ilman harrastustilaa, mikäli koulu lakkautettaisiin.

Kunnan talousjohtajan Hanna Hurmola-Remmin esittämissä laskelmissa palveluverkkomuutoksen kuulemistilaisuudessa oli selviä virheitä.

Laskelmista puuttui esimerkiksi koulumatkojen pidentymisestä aiheutuvia kuljetuskustannuksia. Säästöjä syntyisi myös kuluista, joita ei ehkä edes ole.

Kaikki pienet koululaiset eivät sopeudu ison koulun hälinään ja suurempiin opetusryhmiin. Minkälainen kuluerä on varattu erityisopetuksen tarpeeseen? Ennaltaehkäisevä toiminta on aina halvempaa kuin virheiden korjaaminen.

Lehdessä kirjoitettiin ”Hollolassa on nyt hyvä pöhinä, kehätie tuo yrityksiä Hollolaan”. Näiden yritysten henkilökunta tarvitsee asuntoja, lapsiperheet tarvitsevat päiväkoteja ja kouluja.

Annetaanko lapsiperheiden muuttaa muualle ja halutaanko Hollolasta tehdä vain nukkumalähiö perheettömille ja vanhuksille?

Tuntuu, että Hollolan virkamiehet ja päättäjät ovat vaipuneet pessimismiin. Nyt on aika olla optimisti ja tehdä tulevaisuuteen tähtääviä positiivisia ratkaisuja. Otetaan hyöty irti kehätiestä ja säilytetään kunnan vetovoima ja pitovoima sekä lapsiperheiden palvelut! ”Parhaat lapsiperhepalvelut Hollolassa”, ”Hollolassa välitetään lapsista aidosti”.

Kunnan teot eivät käy yksiin kunnan iskulauseiden kanssa.

Ja vielä valtuutetuille, jotka teette päätöksen: äänestäjänne vaativat, että perehdytte huolellisesti päätöksentekoa varten saamaanne aineistoon ja tarvittaessa uskallatte kyseenalaistaa sitä.

Älkää alistuko ryhmän tai ulkopuolisten painostukseen, jokainen teistä osaa ja saa päätöksenteossa käyttää omia aivojaan. Hollolan kunnan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, menetetäänkö vai saadaanko lisää veronmaksajia, joita kunta, joka haluaa pysyä itsenäisenä tarvitsee.

Kirjoittajat ovat Tiilikankaan Omakotiyhdistys ry:n johtokunnan jäseniä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 9. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 10. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 11. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 12. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 13. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 14. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 15. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.