Pääkirjoitus: Nyt pukkaa parkkitaloja Lahden keskustaan

Siltapuiston pysäköintitalon vanha osa on peruskorjauksen tarpeessa. Sami Kuusivirta

Lahden kaupungilla on viime vuosina ollut meneillään kenties kaikkien aikojen investointibuumi, kun julkisten rakennusten sitkeässä istuvat sisäilmaongelmat ovat pakottaneet kaupungin rakentamaan uudelleen suuren osan koulu- ja päiväkotiverkostaan.

Jättiläismäinen urakka lähestyy kohta loppuaan, joten kaupunki varautuu jo laskemaan investointimäärärahojaan selvästi viime vuosia matalammalle tasolle. Tähän nojaten kaupungin virkamiesjohto uskaltaa ennakoida, että 900 miljoonaa euroa hipova velkamäärä ei koskaan rikkoisi miljardin euron rajaa.

Lahden toriparkkiin kurvaa 1 200 autoa päivässä, pysäköintimaksuilla katetaan jo juoksevat kulut

Lahden kokoisen kaupungin investointipaineet eivät silti lopu siihen, että koulut ja päiväkodit saadaan kuntoon ja eteläinen kehätiekin valmiiksi. Uusille rakentamishankkeille tulee aina tarvetta yksin kaupungin kasvun turvaamiseksi. Myös olemassa olevasta kiinteistökannasta on pidettävä huolta, jotta niihin kohdistuva korjausvelka ei pääse kasvamaan liian suureksi. Koulut ja päiväkodit ovat siitä varoittava erimerkki.

Uuden investointibuumin merkkejä voi nähdä kaupungin tuoreissa suunnitelmissa keskittää keskustan pysäköintiä yhä enemmän uusiin ja jo olemassa oleviin pysäköintilaitoksiin. Vireillä on kaavailuja puolestakymmenestä uudesta parkkitalosta.

Kyse olisi kymmenien miljoonien eurojen investoinneista.

Tarkkoja kustannuslaskelmia on tehty on vasta harvasta hankkeesta, mutta varovaisenkin arvion mukaan kyse olisi yhteensä useiden kymmenien miljoonien eurojen investoinneista. Yksin kaupungin ei tosin kaikkea tarvitsisi maksaa, sillä kustannuksia jakamaan odotetaan myös muiden muassa keskustan uusia taloyhtiöitä, joille kaupunki kaavailee myyvänsä parkkitaloista lakisääteisiä velvoitepaikkoja.

Varsinkin työmatkaliikennettä palvelevien matkakeskuksen parkkitalojen rahoitukseen kaupunki tavoittelee mukaan myös valtiota tuoreen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen nojalla, kuten kohtuullista olisikin. Kumppanista kaupunki on elätellyt toiveita myös kaavaillessaan liki 500-paikkaista pysäköintilaitosta sairaalanmäelle. Sen tarve juontaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän aikeesta keskittää runsaasti terveyspalveluja entisen kaupunginsairaalan tiloihin.

Rapistuneen Siltapuiston remontti voi olla Lahdessa välttämätön, vaikka kaupunginsairaalaan tehtäisiin uusi Pässinparkki

Uusi laitos voisi korvata läheisen Siltapuiston pysäköintitalon, jonka vanhin osa kaipaisi jo kipeästi peruskorjausta. Sekään ei olisi halpa hanke. Parkkipaikkojen tarve voi tosin osoittautua lopulta niin suureksi, että kaupunki joutuu sekä rakentamaan uuden laitoksen että säilyttämään Siltapuiston. Sellainen ratkaisu kasvattaisi kustannuksia entisestään, mutta voi osoittautua välttämättömäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaismiehen Teneriffan-loma ei mennyt kuin Strömsössä, ensin tuli hiekkamyrsky, sitten koronavirus: "Mitään paniikkia ihmisillä ei tunnu olevan"
 2. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 3. "Koko paletti on aivan sekaisin" – Helsinki-Vantaan ulosmarssi näkyi Salpausselälläkin
 4. Jäiden läpi vajonnut luistelija pelastettiin Lahdessa Vesijärvestä
 5. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 6. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 7. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 8. Kenttäpiispa Pekka Särkiön aikana uskonelämä armeijassa mullistui – sotilaan virsikirjassakin on lauluja muslimeja varten
 9. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman tilauksen
 10. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 11. Kaksi loukkaantui ulosajossa Hollolassa
 12. Mikko Kuningas palaa FC Lahteen
 13. Elokuva-arvio: Erityiset kuvaa upeasti ihmisen vastuuta toisesta ihmisestä - viisi tähteä!
 14. Muistatko 2Unlimitedin, DJ Bobon, Pandoran ja Culture Beatin? Raisiolainen Juha Soininen teki kattavan teoksen 1990-luvulla suosiossa olleesta eurodancesta
 15. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.