Marjaana Laholan Esalainen: Kuorma-auton lavalla hyppiessä "aamuja nolla" on ihanan totta

Marjaana Lahola

Voi te ihanat.

Seurasin työn puolesta viime perjantaina Karismassa tämän vuoden vanhojentansseja – ja myönnetään, pikkuisen liikuttuneena. Onneksi taskussa oli sopivasti nenäliina.

Mikäli työvuorot olisivat osuneet sopivasti kohdalle, olisin luultavasti niiskuttanut hieman myös edellispäivän penkkariajeluita katsoessa. Molempiin tapahtumiin kun tuntuu tiivistyvän niin paljon kaikkea, ettei siitä selviä ilman pientä hillittyä tunnekuohua. Nuoruus, tulevaisuuteen katsominen, toivo, aikuistuminen, kaikki yhdessä naamiaisasun, tanssiaismekon tai frakin muotoisessa paketissa.

Vanhojen päivää viettäviin nuoriin on aina ihastuttavan helppo samaistua. Vaikka vanhojen tanssien pukumuoti on vuosien varrella muuttunut, tanssien ydin nimittäin on ja pysyy. Se on jonkinlaista ylpeyttä, tunnetta aikuisuudesta ja aikuistumisesta, jonkinlainen vastuukin siitä, että nyt on todella koulun vanhin.

Lahden vanhat pyörähtelivät kauppakeskuksissa – katso video tansseista!

Harva tanssii mitenkään älyttömän sulavasti tai luontevasti, mutta mitä siitä – vakavat ja keskittyneet ilmeet kertovat kaiken siitä, kuinka tärkeää tämä on. Pikkuhiljaa tanssien edetessä ilmeet rentoutuvat, ja loppuvaiheessa joku uskaltaa jo hieman irrotellakin.

Kyseessä on siis suorastaan sukupolvikokemus. Aika moni muistanee esimerkiksi sen, millainen show tanssiparin etsiminen oli. Pitäisikö pyytää sitä tyyppiä, johon on salaa ihastunut? Tai entä jos tanssivia poikia ei ole yhtä paljon kuin tyttöjä?

Samaistumista helpottaa sekin, että musiikki on paikasta ja vuodesta riippumatta samaa. Tanssin 15 vuotta sitten samat lambeth walkit, virginia reelit ja tangot omissa vanhojentansseissani toisella puolella Suomea.

Näin Lahden vanhat tanssivat Karismassa ja Sykkeessä – katso laaja kuvagalleria!

Läpi harjoitusten liukastelin tanssikengissäni virginia reelin hyppelyissä ja onnistuin kuin ihmeen kaupalla itse tansseissa olemaan liukastumatta. Samat liukkaat tanssikengät jalassa kipitin ulkona jäisellä pihalla siitä huolimatta, että äiti oli ehdottomasti kieltänyt.

Liikunnanopettaja taas oli painottanut hymyilemistä niin, että illan tansseissa poskilihakseni kramppasivat. Ja harvoin olo oli ollut niin aikuinen kuin yhdessä tanssimekoissa ravintolaan mennessä.

Seuraavana päivänä olo olikin suorastaan tyhjä. Päivään oli valmistauduttu syksystä lähtien, ja nyt se olikin yhtäkkiä ohi.

Siinä missä vanhojenpäivä yhdistyy aikuistumiseen, penkkareissa kiteytyy villi vapaus. "Aamuja nolla" on ihastuttavan totta juuri sillä hetkellä, naamiaisasu päällä kuorma-auton lavalta huudettuna, karkkia niille tavallisille ihmisille heitellessä.

Maailma on auki, mahdollisuuksia ja unelmia loputtomasti. Jos vastoinkäymisiä tulee, ne tapahtuvat joskus muulloin tai jollekin ihan toiselle ihmiselle.

Nyt on aamuja nolla – yli 600 abia juhli penkkareitaan Lahden keskustassa, katso kuvat hulinoista

Haaveet jaksavat muutenkin ihastuttaa. Toissa viikolla haastattelin sanomalehtiviikon tiimoilta yläkouluikäisiä heidän haaveistaan ja toiveistaan. Tavoitteet olivat upeita: opiskelupaikka tai ammatti, harrastuksessa menestyminen, koiranpentu!

Voi te ihanat, älkää koskaan muuttuko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 2. Myrsky katkonut sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 3. Oodin puukotuksen uhrin vammat ovat luultua vakavammat, poliisi tutkii tapon yrityksenä
 4. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 5. Myrsky riepottelee sekä maalla että merellä – roudan vähäisyyden vuoksi puut saattavat kaatua myrskyssä normaalia herkemmin
 6. Sykkeen R-kioski Lahdessa lahjoitti 1000 euroa urheiluseura Salpikselle
 7. Ostarilla: Tonttilan ostari on olohuone, joka sykkii elämää karun ulkokuoren takana, katso kuvagalleria
 8. Lukijalta: Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Päätökset Lahti Energiasta tehdään oikeiden tietojen pohjalta
 9. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 10. Minisalpausselkä veti hiihtäjiä ympäri Etelä-Suomen, katso kuvat
 11. Konserttiarvio: Diandra sytytti Bond-huuman Sibeliustalossa
 12. Päijät-Hämeen tanssiala palkitsi Jannika B:n Kultaiset askeleet -gaalassa
 13. Näkökulma: Pelaaminen voi olla tavoite – jotain on mennyt pieleen jo ennen kuin nuori hautautuu kotiinsa
 14. Rovanperä teki historiaa nousemalla palkintopallille Ruotsin kurarallissa – Brittikuljettaja Evans otti voiton
 15. Sydämen eteisvärinä iskee yhä useampaan – kehnosti hoidettu verenpainetauti on tavallinen syy joskus päiväkausiakin kestävään tykytyskohtaukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.