Lukijalta: Kaavoitus etenee hitaasti Lahdessa

Matti Arvinen

Torstain lehdessä Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto ottaa kantaa Seurahuoneen ja Sokoksen yhdistävän sillan suunnitteluun seuraavasti: ”Parissa vuodessa kaavoittaja ei ole ehtinyt asiaan tarttua. Sillan ideakilpailuakin varten materiaalit toimitettiin jo syyskuussa. Harmi ettei asia etene.”

Lahdelle olisi todella hyväksi, että kaavoituksen hankkeet, jotka ovat kaupungin vetovoiman ja kehittämisen kannalta tärkeitä, etenisivät ripeästi. Kaava ratkaisee mitä ja miten voidaan rakentaa. Hidas kaavoitus on vahingollista ja este kaupungin myönteiselle kehitykselle. Kaupunkimme tarvitsee aktiivisuutta.

Usein tuntuu hieman siltä, että asemakaavoituksen asema ja rooli kaupungissamme on liian heikko.

Lahdessa yleiskaavoitus nostettiin organisatorisesti taannoin lähemmäksi kaupunginhallitusta ja kaupungin johtoa. Toimenpiteet eivät näytä olevan riittäviä. Helsingin pormestari Raimo Ilaskivi organisoi aikanaan Helsingin kaupungin strategisesti tärkeiden hankkeiden asemakaavoituksen kaupunginhallituksen ja kaupunginjohdon välittömään yhteyteen.

Hyvä ratkaisu!

Kysyn, suunnataanko kaavoituksen resursseihin, laatuun ja ripeyteen Lahdessa riittävästi huomiota?

Kaavoituksen ratkaisuja ei voi etukäteen sitoa, eikä pidäkään, mutta kaupungin kehitystä hidastava seikka kaavoitus ei saa olla. Edistykselliseen ja ripeään kaavoitukseen panostetut eurot tulevat hyvin nopeasti moninkertaisesti takaisin.

Nykyorganisaation puitteissakin voidaan aktiviteettiä helposti lisätä, myös luottamushenkilöiden osalta. Ei tarvitse odottaa edes seuraavia vaaleja.

Kommentoi