Lukijalta: Vastuun opettaminen nuorille on välttämätöntä

Susanna Syld

Teen päivätyötäni sellaisten nuorten kanssa, jotka vielä etsivät elämänsä suuntaa, tulevaa koulutusta tai työtä.

Ohjausvuosien aikana olen huomannut, että nuorten haasteet kiteytyvät vastuuseen: ei ole opittu ottamaan vastuuta omasta elämästä. Tämähän ei ole nuorten vika, vaan aikuisen opettama malli siitä, että omalla toiminnalla ei ole seurauksia. Liian usein ajatellaan, että joku muu tekee jotain, jotta minä saan jotain.

Hämmentyneenä olen havahtunut tosiasiaan, että kouluissakin on siirrytty enenevässä määrin vastuuttomuuden opettamiseen. Useissa lahtelaisissa kouluissa, luultavasti säästösyistä, on luovuttu esimerkiksi jälki-istunnoista.

Ainoa seuraus siitä, että lapsi ei tee koulussa opettajan pyynnöstä asioita on wilma-viesti kotiin, eli sanktio on vanhemman antama kasvatuskeskustelu.

Useissa lahtelaisissa kouluissa on luovuttu esimerkiksi jälki-istunnoista.

Varmasti asiasta puhutaan paljon myös koulussa, mutta loppujen lopuksi lapsi ymmärtää pian, ettei oikeasti mitään seuraa.

Jos palautetta omasta toiminnasta on kuunnellut vuosia, keskustelu menee kuin vesi alas hanhen selästä.

Vanhemmat voivat käydä keskustelua kotona, paljonkin, mutta koska seurausta ei tule siellä, missä toiminta tapahtuu, se jää lapselle irralliseksi. Syy- ja seuraussuhteiden ymmärrys ei ole vielä samalla tasolla aikuisen kanssa.

En kannata rankaisemalla opettamista, mutta jotain konkreettista on seurattava, jos yhteisiä normeja ja sääntöjä ei noudata. Se on opettamista elämään, yhteiskuntaan ja vastuuseen. Omilla teoilla on seurauksia.

Entä jos aikuinen tekisi töissä mitä sattuu, ja esihenkilö laittaisi viestiä puolisolle, että juttelepa siellä kotona, miten on tullut duunissa käyttäydyttyä.

Varmuuden vuoksi voitaisiin rangaista ottamalla puolisolta puhelin pois ja antamalla illan mittainen somekielto. Jokainen ymmärtää, ettei kyse ole kodin asiasta vaan työpaikan.

Ala-ikäinen on toki vanhempiensa vastuulla, mutta vanhempi harvoin voi viettää aikaansa istuen koulussa vahtimassa ja ojentamassa, miten toimitaan.

Vastuun opettaminen koulussa kuuluu niille aikuisille, jotka ovat sillä hetkellä läsnä, koska he ovat aikuisia.

Se luo myös hyvin turvallisen ilmapiirin lapsille kasvaa, kun aikuinen osoittaa, että yhteisiä sääntöjä opetellaan noudattamaan ja välitön seuraamus tulee, jos ei niin tee. Jos luokassa voi käyttäytyä miten tahansa, se osoittaa myös koko ryhmälle, ettei yhdessä olemisen sääntöjä tarvitse kunnioittaa.

Pelolla kasvattaen tulee traumatisoituneita lapsia, enkä puhu tässä siitä. Mutta oman toiminnan seuraukset on välttämätöntä opettaa, niin hyvässä kuin pahassa.

Jossain kohtaa elämää, kun tulee se kohta, ettei halua, niin ei voi pöydän alla viettää tunteja ja kieltäytyä tekemästä kaverin kanssa yhteistyötä.

Siitä voidaan työpaikalla lopulta jopa irtisanoa. Trauma siitäkin tulee.

Elämän realiteetteihin opettaminen on lapsille kuitenkin helpompaa. Nuorena tai aikuisena voi olla äärettömän haastavaa ymmärtää, että omasta huonosta käytöksestä seuraakin ongelmia muille ja itselle. Ja tältä se maailma valitettavasti välillä näyttääkin.

Joten huolissani ja kärjistäen kysynkin, miten koulu tänä päivänä sitten opettaa vastuuta, muutenkin kuin kaatamalla vastuun vanhemman wilmaan? Ja kuinka toimivana lapsen tulevaisuuden kannalta tämä sanktio nähdään?

Kirjoittaja on palveluohjaaja, yhteisöpedagogi ja uusperheen äiti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.