Lukijalta: Sitova hoitajamitoitus on merkittävä askel

Silja Paavola

Hallitus on selvittänyt viimeisen esteen sitovan hoitajamitoituksen tieltä eli rahoituksen. Tämä osoittaa vastuuntuntoa ja inhimillisyyttä asiakkaita ja hoitajia sekä omaisia kohtaan.

Ministeri Krista Kiurun (sd) sitkeä työ asian eteenpäin viemiseksi on tuottanut tulosta. Kaikkien ihmisten oikeus inhimilliseen elämään on asia, jossa ei kannata eikä saa antaa periksi.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on ajanut erittäin voimakkaasti sitovaa hoitajamitoitusta jo vuosia.

Vanhustenhoitoa on yritetty aikaisemmin kehittää lähes kaikilla muulla tavoin paitsi nostamalla henkilöstömäärää. Riittävä määrä koulutettua hoitohenkilökuntaa on kuitenkin edellytys hyvälle hoidolle.

Myös kotihoitoon tulee suunnata riittävästi hoitohenkilökuntaa.

Näin ovat todenneet myös valvontaviranomaiset. Lähes kaikkien ongelmien taustalla on lopulta riittämätön määrä työntekijöitä. Useiden kokeilujen jälkeen on pitänyt kohdata varsinainen ongelma.

Minimihenkilöstömitoituksen nostaminen 0,7:n tasolle tarvitaan, koska nykyisellä tasolla ei pystytä hoitamaan vanhuksia hyvin eikä täyttämään asiakkaan palvelusuunnitelmassa annettuja lupauksia. 0,5:n minimimitoituksella ei myöskään pystytä takaamaan potilas-/asiakasturvallisuutta eikä työturvallisuutta.

Työsuojelulainsäädäntöä on siten rikottu räikeästikin. Mitoitus tarvitaan sitovana, koska valitettavan moni yksikkö ei noudata pelkkiä suosituksia. Myös valvontaviranomaiselle laki on järeämpi työkalu valvontatyössä.

Vanhustenhoidon perustan on oltava koulutetuissa hoitajissa, joilla on vankka vanhustenhoidon osaaminen. Moni asiakas tarvitsee hoitoa ja hoivaa ympäri vuorokauden.

Vanhustenhoidossa on tänä päivänä pääasiassa vaikeasti hoidettavia, sillä hoitoon pääsyn kriteerit ovat tiukentuneet. Lakiesityksessä 0,7:n mitoitukseen lasketaan vain välitöntä hoitotyötä tekevät.

Tukityöt ja tukityöntekijät tulee määritellä erikseen. Koulutettujen hoitajien lisäksi tarvitaan tukityöntekijöitä, jotta voidaan toteuttaa kokonaisvaltaista hoitotyötä.

Lakiesitys koskee vanhusten ympärivuorokautista hoitoa. Myös kotihoitoon tulee suunnata riittävästi hoitohenkilökuntaa.

Täytyy muistaa, että on olemassa myös hyviä vanhustenhoidon yksiköitä. La Carita -säätiö ja SuPer palkitsevat näitä yksiköitä vuosittain. On selvää, ettei yhtäkään huonoa vanhustenhoidon yksikköä saa olla.

Hakijamäärät lähihoitajakoulutukseen ovat laskeneet viime vuosina. Sitova hoitajamitoitus ja mitoituksen nostaminen ovat keskeisiä parannuksia hoidon laadun ja työhyvinvoinnin kannalta. Alan vetovoima tulee varmasti nousemaan. Sitova hoitajamitoitus luo uskoa vanhustenhoidon tervehtymiseen. Luottamusta on nyt rakennettava määrätietoisesti. Sitova mitoitus on hyvä ja välttämätön alku tällä tiellä.

Kirjoittaja on Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer:in puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 7. Lukijalta: Koronavirus pakotti heittämään vanhat toimintamallit äkkiä romukoppaan
 8. Lukijalta: Kaupungin hankkeissa ja henkilöstössä on paljon löysää
 9. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 10. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 11. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 12. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 13. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 14. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 15. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.