Lukijalta: Omaperäinen matkailutie pantiin jäihin Padasjoella

Enni Id asui kotimökissään aina vuoteen 1991 asti. Karussa mökissä ei ole juoksevaa vettä mutta sitäkin enemmän taidetta. Juha Peurala

Jaakko Ritamies

Padasjoen kunnanhallituksen ja Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistyksen sukset ovat menneet ristiin. Se johtuu siitä, että kyläyhdistys joutui laittamaan ”jäihin” matkailuhankkeensa eli Inhan-Idin matkailutien.

Koko matkailutiehanke koskee 1900- luvun alun kuuluisimman valokuvaajan I.K. Inhan Padasjoen vuosien kuvauspaikkoja, joista hän myös kirjoitteli ahkerasti ikonisiin kuvateoksiinsa. Toinen tienvarren taiteilija on suureen suosioon oikeastaan vasta nyt noussut naivistitaiteilija Enni Id.

Tien tunnus on jo valmiina grafiikkana. Siinä on kuvattu kullattu kirkonkello, joka vanhan tarinan mukaan oli pudotettu vainolaisilta piiloon Päijänteen pohjaan. Matkailutien vetovoiman parantamiseksi on muun muassa raivattu Alijärven rantanäkymiä ja parkkipaikkaa.

Kädenvääntö johtui siitä, että Padasjoen kunnanhallitus ei alkulupauksista huolimatta hyväksynyt pääopasteen sijoittamista kunnantalon ja kirkon risteyksen tuntumaan.

Se esitti sopivammaksi paikaksi Kellosalmentien suoraa lähellä Kullasvuoren koulualuetta.

Kunnanhallitus ei lämmennyt myöskään opasteiden maksuosuudestaan.

Matkailutiehanke on siksi tärkeä Padasjoelle, että neuvottelut kunnan kanssa on käynnistettävä uudelleen.

Historiallinen reitti jumittui kiistaan opasteen paikasta ja hinnasta .

Suunnitellut taideretket Päijänteen suurimpaan saareen, Virmailaan, olisivat varmasti monelle värikäs elämys.

Matka alkaisi kirkon risteyksestä. Sataman ja Mainiemen vanhan höyrysahan kautta se jatkuisi kohti noin 1 646 miljoonaa vuotta sitten syntynyttä Kellosalmen murroslaaksoa. Alueen asutushistoria alkaa muinaisjäännösten perusteella jo kivikaudelta.

Keskeisessä asemassa siellä ovat Kellosalmen ja Seitniemen kylät sekä Virmailan suursaari. Niissä asuu nykyisin sata kanta-asukasta. Loma-asuntoja on 600.

Pieni osa Virmailan saaresta kuuluu Päijänteen kansallispuistoon.

Se on osaltaan nostanut saaren arvoa kesämökki- ja lomapaikkana. Saari säilyy paratiisina edelleen, kun tuulivoimalakeskittymän rakentaminen Varpustenlinnan selän puoleiselle rannalle saatiin poistetuksi maakuntakaavasta.

Päijänteen suursaareen johtavaa maisematietä ovat tehneet tunnetuksi kyläyhdistyksen lisäksi kesäpadasjokelaisista luontotoimittaja Veikko Neuvonen ja Majuan maisemissa viihtyvä Lauri Schildt.

Löytyykö Päijät-Hämeestä omaperäisiä taiteilijoita? Näin tunnistat haussa olevat ITE-taiteilijat

Neuvoselta ilmestyi 2016 upea kuva- ja tietoteos suomalaisen valokuvauksen mestarin, Inhan, Padasjoen vuosista Päijänteen ja Alijärven maisemissa.

Schildt on puolestaan tehnyt tunnetuksi Idin omaperäistä taiteilijamökkiä.

”Padasjoen Picassoksikin” tituleerattu naivistitaiteilija Enni Id ehti tehdä tuhatkunta maalausta lähinnä Padasjoen pitäjästä. Idistä ilmestyi värikäs kuvateos heinäkuussa 2016.

Hän kuvasi murroslaakson elämää kissoineen, koirineen, kukkoineen ja ihmisineen.

Taiteilijan kotimökki Kellosalmentien varressa on värikkyyydellään vertaansa vailla. Kukkia ja köynnöksiä on maalattu lattiasta kattoon asti. Nurkassa kököttää vanha harmoni.

Padasjoen pelimannien pyynnöstä Enni koristeli soittopelin kyljet piruiksi maalattuine muusikoineen kaikkineen.

Enni Id näyttää lukeneen kirjahyllyssä olleen raamatun lähes puhki, vaikka oli tunnetusti kova kiroilemaan. Hän toimi myös kansanparantajana.

Idin taiteilijakodin kunnostamisen myötä kyläyhdistys nappasi maakunnallisen kulttuuripalkinnon. Nyt paikka kiinnostaa erityisesti aasialaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 5. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 6. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 7. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 8. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 9. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 10. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 11. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 12. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 13. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 14. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 15. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.