Markus Pirttijoen Esalainen: Vastuullinen ostaminen on paikallista työllistämistä

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Oletko koskaan joutunut puremaan kieltä, kun rautakaupan oven takana odottaa kutsuvasti 19 euron hintainen akkuporakone? Vaatii kohtalaista luonteenlujuutta kävellä sen ohi, etenkin jos kotitaloudessa sattuu olemaan tarvetta akkuporakoneelle.

Mutta jos kiusaus käy liian suureksi ja halpisvehkeeseen lankeaa, tulevaisuus on tähtiin kirjoitettu. Ensin laukeaa pora, sitten akku ja loppuviimeksi koko kone.

Akkuporakone on pieni väline ihmiselle ja vielä pienempi ihmiskunnalle, mutta periaate on sama kuin olisit ostamassa metrotunnelia tai urheilustadionia.

Metro ja stadion eivät pulpahtaneet tähän sattumalta. Ne ovat surullisenkuuluisia esimerkkejä persiilleen menneistä julkisista hankkeista.

Yksi Suomen fiksuimmista ihmisistä, entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen selvitti muutama vuosi sitten valtion rahoittamien rakennushankkeiden ongelmia. Virtasen viesti oli tyly: suurin osa valtion rahoittamista hankkeista epäonnistuu, keihäänkärkinä äsken mainitut Olympiastadion ja Länsimetro.

Metrotunnelin Helsingistä Espooseen piti maksaa ensimmäisessä vaiheessa 400 miljoonaa euroa. Vääräleuat viisastelivat, että tarjouskilpailun voittaja "unohti" linjalta pari asemaa, jotta sai tarjouksen mahtumaan tilaajan asettamiin raameihin. Viranomaismääräyksetkin tulivat urakoitsijalle "yllätyksenä". Hanke venyi ja paukkui. Projekti meni vuosia pitkäksi ja maksoi yli miljardin.

Ei ollut Länsimetro enää se halpispora, joka odottaa ottajaansa rautakaupan porstuassa.

Sibeliustalon penkit tekee porvoolainen yritys – pettymys lahtelaisille kalustevalmistajille

Vielä katastrofaalisempi oli Virtasen mukaan Olympiastadionin peruskorjaus. Tilaaja antoi urakoitsijalle juhlallisen vakuutuksen, että valtio maksaa puolet, maksaa mitä maksaa. Arvata saattaa, että maksoihan se.

Kummassakin tapauksessa syynä oli tilaajan ammattitaidon puute. Kilpailutuksessa oli puutteita tai töitä ei valvottu kunnolla.

Virtasen raportti herätti jonkin verran keskustelua, vaan onko opittu? Ehkä on, ehkä ei.

Oleellistahan ei ole se, paljonko joku maksaa vaan se, että rahalla saa mitä luvataan eivätkä budjetit pauku jälkikäteen.

Tässä on kyse samasta kuin siitä 19 euron akkuporakoneesta: köyhällä ei ole vara ostaa halpaa.

Lahtelaiselle Iskulle julkiset ostajat ovat elinehto. Noin 60 prosenttia yhtiön myynnistä tulee valtion ja kuntien tilaamista kalusteista. Viime aikoina niitä on tullut niukanpuoleisesti.

Isku käy parhaillaan yt-neuvotteluja 10 miljoonan euron säästöistä. Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen toivoo tilauksia, jotta yhtiö voisi säästää työpaikkoja Lahdessa. Iskun pitää tietysti pitää huoli siitä, että sen tuotteet ovat kilpailukykyisiä. Ostajan kannattaa puolestaan miettiä, mikä on tuotteen hinta-laatu-suhde. Vastuullisuuskaan ei ole pahitteeksi. Vastuullisuus tarkoittaa myös sitä, että yhteinen raha jätetään paikkakunnalle.

Odotan mielenkiinnolla, millaisiin kalusteratkaisuihin päädytään, kun Lahden Sibeliustaloa ja kaupungintaloa remontoidaan. Langetaanko halpakoriin vai uskalletaanko kurkottaa ylemmille hyllyille ja ostaa paikallista?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.