Pääkirjoitus: Torjuntavoitot eivät pitkälle riitä, Lahden alijäämä käännettävä reiluksi ylijäämäksi

Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen luonnehti Lahden kohentunutta tulosennusttta torjuntavoitoksi. Katja Luoma

Lahden kaupungin viime vuoden tuloksesta on tulossa huono, mutta ei niin huono kuin vielä viime vuoden lopulla pelättiin. Tilinpäätös valmistuu maaliskuussa, mutta jo nyt on ennustettavissa, että tulos painuu miinukselle 26 miljoonaa euroa. Syksyllä alijäämää ennakoitiin kertyvän 10 miljoonaa euroa enemmän.

Ennusten paranemisen taustalla on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän niin ikään raskaasti alijäämäisen talouden kehittyminen parempaan suuntaan. Yhtymässä aloitettiin vihdoin syksyllä määrätietoiset sopeuttamistoimet. Niiden ansiosta menojen kasvu hidastui selvästi jo viime vuoden lopulla. Tällä on ollut suora vaikutuksensa omistajakuntien tulosennusteiseen, mikä vahvistaa jälleen kerran, kuinka riippuvainen Lahdenkin talous on yhtymän tilanteesta.

Oman toimintansa kaupunki pystyi koko viime vuoden ajan pitämään lähes pilkulleen budjetissa. Se on niin päättäjille kuin viulut maksaville kaupunkilaisille huojentava tieto. Järin suureen tyytyväisyyteen ei pitäisi silti olla aihetta, vaikka jopa tarkkana talousmiehenä tunnettu konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen innostui kutsumaan tuoreinta tulosennustetta torjuntavoitoksi (ESS 4.2.).

Totta toki on, että paljon pahempaakin jälkeä olisi voinut syntyä, sillä viime vuosi oli kautta maan yksi kuntatalouden historian heikoimmista. Surkeus johtui vahvalta osaltaan siitä, että verottaja lykkäsi suurien osan kuntien verotuloutuksista tämän vuoden puolelle. Tämä niin sanottu rytmihäiriö suistaa melkein kaikkien muidenkin kuntien kuin Lahden tuloksen miinukselle.

Lahdessa rytmihäiriö kelpaa silti vain osaselitykseksi. Kuten kaupunginjohtaja Pekka Timonenkin on todennut, Lahden alijäämä on kestämättömällä tasolla. Eikä parinkymmenen miljoonan euron vuosikatteessakaan ole hurraamista. Vuosikate tulisi nostaa moninkertaiseksi, jotta Lahden pitkään kiihtynyt velkaantuminen saataisiin katkaistua.

Vuosikate tulisi nostaa moninkertaiseksi.

Haasteessa onnistumisessa auttaisi, jos hyvinvointiyhtymän talous saataisiin vakautettua. Suunta on onneksi nyt oikea, ja sillä tiellä on myös pysyttävä. Tarkkana pitää olla omankin pesän kanssa. Tehtävää helpottaa, että investointiohjelman raskaimmat vuodet alkavat kohta olla ohi koulujen ja päiväkotien tultua remontoiduiksi ja kehätien valmistuttua.

Investointipaineet voivat silti ryöpsähtää uudelleen valloilleen koska tahansa mahdollisten uusien yllätysten johdosta. Siksi Mäkisen arvio, jonka mukaan pian 900:aa miljoonaa euroa lähentelevä lainamäärä ei koskaan rikkoisi miljardin rajaa, voi olla liian toiveikas, niin suotavaa kuin sen toteutuminen olisi.

Lahden tulos painumassa ennakoitua vähemmän pakkaselle – "Huonohan se on, mutta torjuntavoitoksi sitä voi kutsua"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaismiehen Teneriffan-loma ei mennyt kuin Strömsössä, ensin tuli hiekkamyrsky, sitten koronavirus: "Mitään paniikkia ihmisillä ei tunnu olevan"
 2. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 3. "Koko paletti on aivan sekaisin" – Helsinki-Vantaan ulosmarssi näkyi Salpausselälläkin
 4. Jäiden läpi vajonnut luistelija pelastettiin Lahdessa Vesijärvestä
 5. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 6. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 7. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 8. Kenttäpiispa Pekka Särkiön aikana uskonelämä armeijassa mullistui – sotilaan virsikirjassakin on lauluja muslimeja varten
 9. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman tilauksen
 10. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 11. Kaksi loukkaantui ulosajossa Hollolassa
 12. Mikko Kuningas palaa FC Lahteen
 13. Elokuva-arvio: Erityiset kuvaa upeasti ihmisen vastuuta toisesta ihmisestä - viisi tähteä!
 14. Muistatko 2Unlimitedin, DJ Bobon, Pandoran ja Culture Beatin? Raisiolainen Juha Soininen teki kattavan teoksen 1990-luvulla suosiossa olleesta eurodancesta
 15. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.