Pääkirjoitus: Lahden keskustan ilme sumentunut

Lahden keskustasta on poistettu muun muassa penkkejä lisääntyneen häiriökäyttäytymisen takia. Pirjo Kamppila

Lahti tuskin koskaan pääsee täysin eroon kiusallisesta maineestaan Suomen Chicagona, vaikka tilastot eivät enää aikoihin ole vahvistaneet, että täällä tehtailtaisiin rikoksia merkittävästi enemmän kuin muissa kaupungeissamme.

Tuorein kaupunkien turvallisuustilannetta vertaillut selvitys, joka osaltaan vesitti ainakin jossain määrin Lahden Chicago-mainetta, julkaistiin alkuvuodesta. Kyseessä oli poliisin niin sanottu katuturvallisuusindeksi.

Vuosittaisessa vertailussa otetaan tyypillisesti huomioon kaupunkien keskustassa julkisilla paikoilla tehtävät rikokset. Niiden perusteella Lahti oli viime vuona kymmenenneksi turvallisin kaupunki 15 suurimman kaupunkimme joukossa. Turvattomampia olivat Helsinki, Jyväskylä, Turku, Tampere ja Vantaa eli melkein kaikki Lahtea suuremmat kaupungit.

Lahden sijoitus ei paljon muuttunut edellisestä vertailusta, jossa se oli yhdeksäs. Tämä voi tulla joillekin yllätyksenä, sillä julkisuudessa viime aikoina käydystä keskustelusta voisi päätellä, että katuturvallisuus on Lahden keskustassa suorastaan romahtanut lyhyessä ajassa.

Poliisin näkyvyydellä voisi olla siistivä vaikutus.

Yhä useammin kuulee puhuttavan, että päihteiden avoimesta käytöstä ja niiden välittämisestä olisi tullut aiempaa näkyvämpi osa ydinkeskustan katukuvaa. Satunnainenkin vierailu keskustaan osoittaa nämä puheet vähintään oikean suuntaisiksi. Ajan toki sanotaan kultaavan muistot. Kiistatonta silti lienee, ettei Lahden paraatipaikoilla takavuosina pilkitetty huumeita suoneen keskellä kirkasta päivää kaikkien ohikulkijoiden nähden. Nyt se on arkipäiväinen näky keskustan kaduilla, kauppakeskuksissa ja puistoissa.

Vaikka häpeämättömän avoin päihteiden käyttö ja siitä usein seuraava häiriökäyttäytyminen ei olisi poliisin tilastoissa heikentänyt merkittävästi Lahden katuturvallisuutta, on ymmärrettävää, jos sillä on ollut kielteinen vaikutus lahtelaisten turvallisuudentunteelle. Siksi viranomaisten tulee ottaa asia vakavasti resurssiongelmiensa keskelläkin.

Toki jotain on jo tehtykin. Päihdeongelmaisten omimia levähdyspaikkoja ja leikkipuistoja on suljettu eri puolilta keskustaa. Hyvä kysymys silti on, onko oikein, että vanhuksista ja lapsista on näin tehty häiriökäyttäytymisen sijaiskärsijöitä.

Poliisin suuremmalla näkyvyydellä olisi mitä ilmeisimmin siistivä vaikutus ydinkeskustan katukuvaan. Sitä monet toivovat. Itse perusongelmaan sillä ei ikävä kyllä taitaisi olla vaikutusta. Päihteiden väärinkäyttäjät löytävät aina jostain sijansa niin kauan kuin ongelmien juurisyihin ei kyetä puuttumaan riittävällä tarmolla ja osumatarkkuudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 2. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 3. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 4. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta – "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella"
 6. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 7. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 8. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 9. Näin erotat haitallisen espanjansiruetanan harmittomasta ukkoetanasta
 10. Lukijalta: Museo tiesi tarkasti, mitä torin alta löytyisi
 11. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 12. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 13. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 14. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 15. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.