Lukijalta: Seuraava irtisanomisaalto iskee kaupan kassoille

Lasse Koskinen

Seuraava suuri työpaikkojen irtisanomisaalto uhkaa kaupan kassatoimihenkilöitä. Kaupan ketjut kouluttavat parhaillaan meitä asiakkaita käyttämään automaattikassoja ja mobiilimaksamista.

Seuraava koulutusvaihe on jo oven takana. Silloin vähittäiskaupassa tallennetaan matkapuhelimeen tuotevalinta ja maksusuoritteet suoraan hyllyvälikössä. Tähän tarvitaan teknisiä muutoksia myymälöissä, joten tähän menee hieman vielä aikaa.

Kauppaketjujen suurena harmina ovat ikääntyneet sukupolvet, joilla ei ole tarvittavaa tekniikkaa käytössään ja haluavat vielä henkilökohtaista palvelua.

Näin ollen asiakkaiden muuttaminen automaateiksi vaatii viiveen. Tämä tietenkin harmittaa niitä, jotka tarkkailevat kauppaketjunsa henkilöstökuluja.

Sama toteutettiin jo vuosia sitten pankkimaailmassa.

Kaupan palvelukassoja vähennetään, jotta asiakkaat saadaan hermostumaan jonoihin ja siirtymään automaattikassoille.

Kauppaketjujen päälliköitä kannustetaan tulospalkkioin kiihdyttämään asiakkaiden automatisointia. Kauppojen tulosta mitataan myös mobiilimaksamisten summilla.

Asiakkaiden kouluttautumista ripeytetään, niin että osa tuotteiden hintatarjouksista on saatavissa vain mobiiliasiakkaille.

Lisäksi asiakkaille muistutetaan, että heillä on alituinen kiire, joten sen vuoksi kannattaa siirtyä mobiiliautomaattiseksi asiakkaaksi. Asiakkaista tehdään ihmisrobotteja.

Kaupan henkilöstökulujen karsiminen ei ole uutta. Sama toteutettiin jo vuosia sitten pankkimaailmassa, kun henkilökohtainen asiakaspalvelu vähennettiin minimiin tai poistettiin kokonaan.

Henkilökohtaista palvelua saa erilaisten tietotekniikan yhteyksien kautta, jos pankin sähköisessä järjestelmässä ei ole tilapäistä häiriötä. Näin pankkien toimipaikkoja ja palveluhenkilökuntaa on voitu vähentää tuntuvasti.

Meillä kannetaan huolta syntyvyyden alenemisesta ja hoetaan tulevasta työvoimapulasta. Eipä huolta, meistä elossa olevista tehdään joka taholla robotteja, jotka kohtaamme toisemme vain tietotekniikan avulla.

Työtä tekeviä ihmisiä tarvitaan entistä vähemmän, koska tulokset tehdään automatiikalla. Tämä nuorten kannattaa huomioida ammattia valitessaan.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu (ps)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 2. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 3. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 4. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 5. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 6. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 7. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 8. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 9. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 10. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 11. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 12. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen
 13. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 14. Kärkölästä löytyneet konkurssifirman jätteet oli tuotu maakunnan ulkopuolelta
 15. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.