Millamari Uotilan Esalainen: Erika Vikmankin sen tietää: koska viisuvoittoa ei tule, tärkein kisa käydään kotimaassa

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Suomi ei menestynyt Euroviisuissa. Näin on uutisoitu aika monena toukokuuna suomalaisedustajien viisutaipaleesta. Suomi on viime vuodet jäänyt joko kokonaan finaalin ulkopuolelle tai aivan sen häntäpäähän, lukuun ottamatta Softengine-yhtyettä, joka ylsi sijalle 11 vuonna 2014.

Jotta menestystä saataisiin, Yle jopa muutti viisuedustajan valintamenettelyä. Uuden musiikin kilpailu eli UMK pantiin syrjään ja kilpailun sijaan viisuedustajaksi kutsuttiin jo valmiiksi nimekäs artisti, ensin Saara Aalto ja viime vuonna Darude. Pistesaldo jäi silti laihaksi.

Siispä unohdetaan viisumenestyksen haikaileminen. Sitä ei tule, joten viisuihin pitää suhtautua ihan toisenlaisella asenteella. Kisa, jolla on jotakin merkitystä, käydään kotimaassa. Euroviisuissa esiintyminen on varmasti ainutlaatuinen ja upea kokemus artistille itselleen, mutta todelliset hyödyt on poimittavissa kotimaan karsinnoista jos jostakin.

Uuden musiikin kilpailu tuo ehdokasartisteille ja lauluntekijöille huikeasti näkyvyyttä vähintäänkin viikoiksi, ehkä koko kevääksi.

Keitä tämän vuoden ehdokkaat sitten ovat? UMK:hon lähetettiin yli 400 kappaletta, ja esiraati on valikoinut niistä kuusi yleisön ja kansainvälisen raadin punnittavaksi. Esittäjät ovat tällä kertaa varsin tuntemattomia. Yleisölle tutuin lienee Erika Vikman, entinen tangokuningatar, joka kisasi pari vuotta sitten MTV3:n musiikkiviihdeohjelmassa Tähdet tähdet.

Vaikka Vikman on julkisuudesta tuttu, on jäänyt aika epäselväksi, millaista musiikkia hän haluaa esittää. Vikmanille UMK onkin tuhannen taalan paikka näyttää, millainen artisti hän on.

Vikmanin kilpailukappale Cicciolina onkin aika paketti. Italialaisesta pornotähdestä ja poliitikosta inspiraation saanut laulu erottuu joukosta kaikessa kitsissään, ja omassa sosiaalisen median kuplassani olen huomannut, että monen ensijärkytys on vaihtunut tehosoitoksi, ainakin hetkeksi. Myönnän suhtautuvani skeptisesti siihen, että suomidisco ja pikkutuhma Kikka kakkonen kantaisivat pidempään kuin tämän biisin verran.

Suomen euroviisupaikasta kisaavat muun muassa Erika Vikman ja Sansa – UMK-voittaja valitaan maaliskuussa

Mutta tähtäimessä voikin olla hetkellinen huomiopiikki. Jo pelkkä kielivalinta, suomeksi laulaminen, kertoo sen, että Vikman työryhmineen pelaa taktisesti ja ottaa UMK:sta kaiken hyödyn irti. Nyt haetaan julkisuutta, some-näkyvyyttä ja striimauksia kotimaassa.

Itse viisuissa Cicciolinan taitaisi käydä kalpaten.

UMK:ssa Erika Vikman saa vastaansa Sansan tyylikästä elektronista musiikkia, kolmen naisen F3M:n nostalgiansävytteistä bilepoppia ja kolme balladia television laulukilpailuissa taitonsa jo näyttäneiltä laulajilta Tikalta, Akselilta ja Catharina Zühlkeltä.

Zühlken balladi on kappaleista ehdottomasti euroviisumaisin, mutta Akselin hienolle tulkinnalle voisi povata pitkäkestoisempaakin nostetta. Se olisikin parasta, mitä UMK:sta voisi artistille ja lauluntekijöille jäädä käteen.

Kävi UMK-karsinnassa miten tahansa, yksi on varmaa: tulemme kuulemaan Cicciolinaa vielä monta kertaa – halusimme tai emme – ja se on Erika Vikmanille voitto sinänsä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut