Lukijalta: Lehmät, mehiläiset, asukkaat ja työpaikat ovat vaarassa Orimattilan Kuivannolla kierrätyspuiston takia

Orimattilan Kuivannolla murehditaan mahdollisen kierrätyspuiston vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin sekä kylän elinkeinoihin.

Matomäen aluevaihtoehto sijaitsee kolmen kilometrin etäisyydellä Kuivannolta ja Uudestakylästä ja sen tuntumassa asuu 2 500 ihmistä.

Salpausselän harjun puhtaat vedet valuvat maakunnallisesti arvokkaan Lakeasuon kautta hankealueen läpi Kuivannonjokeen vuoden ympäri.

Matomäen kalliomäet hidastavat suovesien virtausta jokeen. Kallioiden louhiminen vaikuttaisi Kuivannonjoen tulvatilanteeseen ja veden raskasmetallipitoisuuksiin.

Jo nyt joen vesi leviää sateiden aikana pelloille useiden kymmenien hehtaarien alueelle.

Myös kierrätyspuistosta tulevien hulevesien johtaminen maastoon lisäisi joen tulvimista.

Kierrätystoiminnan lisäksi hankealueelle loppusijoitetaan käsiteltyä vaarallista jätettä. Jätteiden käsittelystä syntyvien ja maastoon johdettavien vesien vaarattomuutta ei kyetä takaamaan.

Alueen pinta- ja pohjavesien valumissuunta on kohti Kuivantoa, missä on kyläläisten vedenottamo. Se on joen varressa hankealueesta alavirtaan.

Vettä käyttää 170 taloutta, koulu, päiväkoti, palvelutalo ja ravintola. Tulvariski vedenottamolla on merkittävä, ja haitta-aineita sisältävä pintavesi voi sekoittua talousveteen.

Kierrätyspuisto uhkaa myös alueen lähiluontoa. Alueen hulevesiä ohjataan Kuivannonjokeen johtavaan luonnontilaisen kaltaiseen puroon. Samalla tuhotaan tihkupinta, joka kuuluu erittäin uhanalaiseen luontotyyppiin.

Virtaavat puhtaat pienvedet ovat tärkeitä Matomäen alueella talvehtiville hirville ja muille eläimille.

Hankkeen vaikutuksia Kuivannon elinkeinoihin ei ole tuotu aiemmin esiin. Esimerkiksi hankealueen lähellä on 120 lypsylehmän ja nuorkarjan luomumaitotila. Lehmät tarvitsevat joen varren laidunalueensa sekä rehualueet Kuivannontien varrella.

Tällä kapealla tiellä kulkisi hankkeen vuoksi jopa 600 kuorma-autoa vuorokaudessa, mikä lisäisi reitin roskaantumista.

Jo nyt tilan lehmien ruokintapöydiltä kerätään pois muovi- ja metalliroskaa. Myös jokivarressa viljelty vilja voi kontaminoitua haitta-aineita sisältävästä tulvavedestä.

Hankealueen lähellä on mehiläistarhausta, 20 pesää. Lähin pesäryhmä sijaitsee alle puolen kilometrin päässä. Metsään sijoitetusta pesästä saadaan puhdasta hunajaa 40–100 kg kaudessa.

Mehiläiset keräävät mettä kolmen kilometrin säteellä pesästään, joten hanke lopettaisi tarhan.

Mehiläiset pölyttävät esimerkiksi rypsipellot.

Kierrätyspuisto lähellä Kuivannon keskustaa, koulua ja päiväkotia taannuttaisi 1400-luvulta asutun kylän. Myös Lakeasuon kanssa luontokokonaisuuden muodostava Huhmarmäki menettäisi merkityksensä lähiseudun asukkaiden virkistysalueena.

Lahden ympäristöohjelman mukaan kierrätyspuisto on valmis vuonna 2030.

Lahti haluaa hankkeen liikennepäästöineen rajojensa ulkopuolelle. Kierrätyspuistoa ei pidä kuitenkaan sijoittaa luonnon ydinalueille. Lisäksi hanketta ei pitäisi toteuttaa maatalouselinkeinoja tuhoamalla. Emme hyväksy kierrätyspuiston sijoittamista Kuivannon Matomäelle.

Marko Taavila, Orimattilan itäisen aluejohtokunnan puheenjohtaja Pauli Sipilä, luomumaidontuottaja Petteri Paukkula, mehiläistarhaaja Olli Mäntymäki, maatalousyrittäjä Pekka Rönttinen, maatalousyrittäjä, Antti Tuomala, maatalousyrittäjä Annika Kaila ja Timo Taavila, Matti Kunelius, Anne Käkelä, Ritva Raatikainen, Ari Uotila, alueen maanomistajia tai elinkeinon harjoittajia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 3. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 4. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 5. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 6. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 7. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 8. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 9. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 10. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 11. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 12. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 13. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 14. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 15. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.